Želatina se vsákla do koláče

Od: Datum: 18.07.14 12:36 odpovědí: 20 změna: 20.07.14 09:49

Dobrý den, rozhodla jsem se poprvé použít želatinu jko pokrývku na koláč, ale dopadlo to monstrozně! :( podle návodu jsem želatinu zahřála a nalila na koláč, ale ona se vpila celá do koláče, ted je to v lednici...koláč je mokrý, červený a nepoživatelný :(( co mám dělat? mám počkat až to ztuhne? :( je v tom hodně vajíček, nechci to vyhodit, prosím poradte nekdo :(


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ivik®
Datum: 18.07.14 12:41
avatar

Tak tohle se mi stalo taky někdy kdysi.Zachránit to, bohužel, už nejde.Já to řeším tak, že na piškot dám krém,na to ovoce a pak teprve zaliju opatrně a postupně želatinou. Okraji plechu pečlivě utěsním krémem, aby se dospod nic nedostalo.Třeba někdo poradí jiný fígl, i já budu ráda.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: lm®
Datum: 18.07.14 12:46
avatar

TAk ,tak..jen dodám,že želatinu opatrně dáváme až ve chvíli kdy už už začíná tuhnout.Je třeba vychytat ten správný čas. Když je ještě moc tekutá dopadne to jako u tazatelky a kdyby byla už moc tuhá udělá "kousky. Naštěstí se dá ozehřát a zase počkat až začne tuhnout.

Bohužel koláč nejspíš vyhodíte, nebo ho leda sníst lžičkou z pekáče... *nevi*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ajuna*
Datum: 18.07.14 12:45

ochutnala jste koláč? Nezdá se mi,že by byl nepoživatelný,i když se stalo co se stalo poživatelný určo bude -želatinu máte vsáklou do koláče a měla jste ji mít na povrchu-je jedno kde je jen bude koláč trošku mokrý,ale pokud nejste fajnovka nebo někdo kolem Vás určo to zblajznete

Ale teď k věci jako cukrářka bych neporadila asi nic,pokud postupujete dle návodu správně chyba není ve Vás,ale v želatině to se občas stane

Takže hlavu vzhůru a směle do dalšího pečení

(oddělovat koláč od želatiny krémem )

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 18.07.14 12:46
avatar

Koláč je samozřejmě poživatelný, nic mu není, akorát ta želatina je jinde než měla být. Řešení pro příště: izolovat želatinu od koláče (marmeládou, krémem...)

doplněno 18.07.14 14:19:

Pokud je to dlouho a želatina netuhne, tak je to možná tím, že jsi ji povařila. Želatina nesmí vařiit, normálně stačí tak 60°C

Ohodnoceno: 2x
 
Od: kucharinka*
Datum: 18.07.14 12:51

Děkuji všem mockrát za rady a povzbuzení, koláč je celý nasáklý tou želatinou, ztuhne ta želatina i v tom koláči? :) to by pak nemuselo vadit ne? :)) ... jestli v něm ztuhne a bude mít jahodou příchuˇté želatiny...ztuhne ta želatina i v tom koláči a za jak dlouho? :)

Datum: 18.07.14 12:56
avatar
Určitě už i ztuhla. Vadí to jen esteticky, mě třeba ani tak. Určitě bude dobrý jak mel být, skoro.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: kucharinka*
Datum: 18.07.14 13:00

ještě neztuhla :O ten koláč úplně plave je to asi hodina ...

Od: ajuna*
Datum: 18.07.14 13:03

Bože kolik jste tam toho nalila? :-D :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ivik®
Datum: 18.07.14 13:03
avatar

Hodina je ještě asi málo...Až zruhne, dejte na to šlehačku,ať nic není vidět.-) a uvidíte, že se to dá sníst...:-//

Ohodnoceno: 2x
 
Od: kucharinka*
Datum: 18.07.14 13:06

no dala jsem tam o,5 litrů, bylo to na obalu :/// ...

Od: kucharinka*
Datum: 18.07.14 13:10

ta buchta bude mokrá ikdyž to ztuhne, že? pomohlo by kdybych to dala třeba do trouby? nevyschlo by to? prosím poradte, mamča mě zabije, jáá vždycky něco upeču a pak se to nedá jíst, ona mě zabije hlavně kvůli těm vejcům, myslím, že vy všichni mi můžete tykat je mi 16 ... :(

Od: ajuna*
Datum: 18.07.14 13:12

a nikdo nikoho nezabije,kvůli pár vajíčkům?Žkovi voči to snad neeee

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ajuna*
Datum: 18.07.14 13:10

Já Vám poradím jednu věc,pokud to bude stále plavat-hoďte to do mísy-co půjde z koláče vymačkejte-přidejte trošku marmelády-pár oříšků nebo kokosu,trošku rumu,ale nemusí být -kdyby to bylo řídké vrzněte tam pár nastrouhaných piškotů udělejte si koule,které obalte v kokosu nebo v oříškách a budete mít bezva kuličky-sice trošku zavánějící vánocemi,ale komu to vadí

doplněno 18.07.14 13:13:

a v troubě to fakt neuschne :(

Ohodnoceno: 1x
 
Od: kucharinka*
Datum: 18.07.14 13:17

děkuji vám mockrát za všechny rady, volala jsem mamce a ta řekla že to mám nechat, že budeme mít takovou želé buchtu :DD :) děkuji oprvdu všem mockrát :)

Datum: 18.07.14 13:18
avatar

Jak píše Jethro,bude to poživatelné ale bude to trochu jinak vypadat.Nastříkejte na to šlehačku a fertig.Jinak příště izolovat marmeládou,jak zmiňuje a počkat až trochu začne tuhnout.Jak to odstavíte z plotny ,zak míchejte a jak bude chladnout bude i tuhnout.Nalít to na dort,až to bude taková klovatina.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kucharinka*
Datum: 18.07.14 14:36

a dáte mi nějaký recept na krém, moc prosím :))

 

Datum: 18.07.14 15:41
avatar

Úplně nejsnadnější krém (a mimochodem moc dobrý), který jsem kdy dělala uděláš následovně: uvař podle návodu puding - klasický, třeba vanilkový, nebo s ovocnou příchutí, který většinou má každý doma. Do ještě horkého pudingu vmíchej asi lžíci másla. Krásně se tam samo rozpustí. Vaničku tvarohu smíchej s tím uvařeným pudingem - ani nemusíš čekat, až puding úplně vychladne. Nemusíš nic šlehat, stačí zamíchat v tom kastrůlku, ve kterém jsi puding vařila. No a je to hotovo! Ještě můžeš podle chuti přisladit a můžeš ten lahodný, lehký krém použít do dortu. Je ho dost na dortovou formu - na podkrojení i jako podklad pod ovoce se želatinou. A pokud ho nespotřebuješ do dortu celý, věř, že bude chutnat samotný jako dezert! Jestli je ti 16 a pustila ses do toho sama - tak teda před tebou klobouk dolů, maminka v tobě má zdatnou pomocnici. Držím palce a dobrou chuť!

Ohodnoceno: 2x
 
Od: kucharinka*
Datum: 18.07.14 16:44

Děkuji mockrát za recept i za pochvalu :) Ráda experimentuju, ale víte jak, podle interntových receptů to občas taky nevyjjde podle představ... :/ :) mojí specialitkou jsou mufiny, v těch už jsem zdatná a vyzkoušela jsem snad všechny, dělám i barevné :D, pečení to je moje ... Tak opravdu ještě jednou všem děkuji za rady i za morální podporu, je to o d vás moc hezké :)

Od: ruze®
Datum: 20.07.14 08:26
avatar

Kuchařinko,jsi šikovná,takhle se v 16-ti snažit péct! Nikdo učený z nebe nespadl,já byla na intru,tak jsem se pořádně začala učit vařit až po 18 roku a vše jsem dohnala.Přiznám se,ta želatina se mi taky jednou vsákla do koláče a to mi bylo hodně přes 20 ! :--)) Vím,že jsme ho nevyhodili a snědli i tak,když bude moc měkký,tak klidně i lžící,vždyť v něm jsou samé dobré věci,tak nevyhazovat!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.07.14 09:49

Asi takhle : kdykoliv se mi něco "povede" jinak, než bylo původně rodině slíbeno, tak jim oznámím, že jsem vyzkoušela nový bezvadný recept *smich*. Naposledy v pátek jsem pekla měkoučký mrkvový koláč. No, nějak jsem na něj pozamněla v troubě, takže pravda, byl takový tvrdší, vysušený. První ho ochutnala vnučka. Povídá : "Babi, jestli to měl být měkký koláč, tak je to děs a běs. Ale jestli jsi pekla sušenky, tak jsou fakt dobré". Takže jasně - záměrně jsem pekla sušenky *smich*.

Kuchařinko, jsi šikulka. A taková buchta nasáklá želatinou musí být ňamka. Hele, jak myslíš, že vznikají nové recepty? Většinou na základě takovéhle chyby, jako se stala Tobě.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.