Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Je mi 16 let a chtěla bych se naučit vařit mohl by mi někdo poradit jak? Děkuji
Dobrý den, sice nejsem žena, do jejichž rubriky jste napsala, ale pokusím se reagovat Táta nikdy doma nevařil, jen máma. Jenže máma je vegetarián a z masa jí jen ryby a kuřecí, takže jsem měl vepřové a hovězí jen jednou za rok třeba a to ještě, když jsem měl štěstí. Pořád jsem měl nudle, těstoviny, zapečené brambory, špagety a tak. Tak jsem se v 18ti naštval, protože jsem začal aktivmě chodit do posilovny a když jsem vždycky přišel a máma mi řekla, ať si dám špagety, že jsou zdravé, tak mi to prostě nedalo a prostě jsem si řekl, že si musím začít vařit sám. Takže jsem našel stránku www.recepty.cz a podle toho, na co jsem měl zrovna chuť, jsem si začal vařit. Takže vřele doporučuju tuhle stránku, protože tam zadáte, jaké ingredience máte nebo do jídla chcete dát a vybere Vám to několik (někdy i desítky) jídel a samozřejmě přesný recept "krok za krokem." Tak s chutí do toho!
@cobrak - já jen, že jestli maminka jedla kuřecí maso a ryby, tak moc vegetarián nebyla
Jinak ty stránky taky ráda používám, nejlepší je učit se metodou pokus / omyl. A doporučuji nad složením receptu přemýšlet a číst diskuse pod receptem, občas tam autorovi vypadne nějaká ingredience
Pokud se něco nepovede, příště je člověk moudřejší nebo zjistí, že tohle mu tam chutnalo a tohle ne, tak si to příště upraví dle svého
Vaření není žádná věda, neboj se toho a pokud si s něčím nebudeš vědět rady, zeptej se někoho v rodině. Každá rodina má nějaký svůj generacemi děděný zlepšovák nebo způsob, který je dobrý vědět
Nejlépe po domluvě s maminkou,začněte třeba nějakými jednoduchými jídly a pak postupně si troufejte na složitější.Nenechte se odradit neúspěchem.Ale je to také o tom, že někdo to v sobě tzv." má nebo nemá".Můj starší brácha se nikdy neučil vařit.Prostě si stoupl ke sporáku a uvařil skoro všechno líp než jeho manželka.Měl i penzion, kde sám vařil a dohlížel na chod kuchyně.Uvidíte, třeba se to stane i vaší profesí
Nejlépe se naučíš vařit v rodině. Pokud tedy ostatní ženští členové mají k vaření vztah.
Měla jsem to štěstí, že mamka byla a je dosud vynikající kuchařka. A její mamka, moje babička, která s námi žila v jednom domku, se kdysi učila vařit až v jednom věhlasném hotelu. Proto si mě ty dvě vzaly do parády. Bylo mi takových 12, začalo to tím: přines a oloupej cibuli, umyj nádobí, navaž 20 dkg polohrubé, oškrábej brambory...
Pak začaly složitější úkoly. Já protestovala, vařit jsem nechtěla. Ony - že si mě nikdo nevezme, když nebudu umět vařit! Já - že se vdávat stejně nechci a nikdy nebudu. Ony - ať se tedy nevdávám, že je to moje věc, ale jíst určitě budu a proto potřebuji umět vařit aspoň pro sebe. Na to už jsem neměla odpověď. Měly pravdu.
A tak mě vařit naučily - i takovou svíčkovou, péct buchty i různé druhy koláčů...A já se ve 20 vdala! A bylo všechno jinak, než jsem si nalajnovala v dospívání. Manžel si liboval, že dobře vařím.
Tak si od mamky či babičky nech poradit, ony Tě vycvičí, uvidíš. A navíc -mají vždycky pravdu. Aspoň já to tak vidím. Jaga.
Nebo je úplně jednoduché zadat si do vyhledavače ekucharka.net/... . Jsou tam recepty na jídla všeho druhu, úžasně podané, názorně předvedené a vysvětlené, s poukazem na vychytávky v konkrétních případech. Máš to i s komentářem paní Ivany, která tě vařením provází. Hodně dobré je přečíst si i komentáře pod konkrétním videem, kde se dozvíš i názory a zkušenosti ostatních kuchařů. Já si nemyslím že bych neuměla vařit, mám v tom mnohaletou zkušenost, a přesto se ráda nechám inspirovat a poučit.
Neuč se ,život tě naučí a hlad je nejlepší kuchař!
Ted Vážně-vezmi kuchařku a projdi recepty ,jeden jednodušší vyber a dle návodu to zkus,v sumáru je nejsložitější to dochutit.Jsem samouk a protože o 15 jsem byl mimo domov,(intr ,škola, praxe-ubytovny) pak vojna a zůstal jsem daleko od domova,dostal byt a najednou i nutnost starat se o jídlo-neuměl jsem nic mimo snad míchaná vejce a denně do hospody no nebylo to to pravé ořechové .Dnes už teda vařím občasně,např zrovna dnes čočku na kyselo (moje specialita s francouzskými bramborami), ale troufnu si na cokoliv i údajný vrchol českého kulinářství-svíčkovou!
Na zacatek je urcite nejlepsi stat za zadkem nekomu z rodiny, kdo umi varit (nejen naklepavat rizky), a okoukat zaklady - predevsim zachazeni se surovinami a dochucovani. Dalsi dobrou skolou jsou videorecepty, kterych je internet plny. Nakonec doporucuji absolvovat nejaky kurz pro zacatecniky/pokrocile v PRAKULu. Stoji to par tisic, ale vyplati se.
Ja se doma varit prakticky nenaucil. Matka varila skvele, ale ja nemel tu trpelivost se na ni koukat a jeste se ptat. Kdyz jsem se odstehoval, umel sem si udelat maximalne nejake maso, testoviny a ryzi. Protoze jidlo miluji a restaurace jsou drahe, nebylo mi lito do sveho "umu" investovat penize. Byl jsem na trech ruznych kurzech vareni v PRAzkem KULinarskem institutu, jeden v Ola Kala a vsechno muzu doporucit. Sice jsem v tom utopil nejaky peniz, ale dnes bych se nebal jit varit do petihvezdickove restaurace. Vareni je skvely konicek na ktery sbalite temer kazdeho chlapa i zenskou, ale stoji dost penez... ani nechci vedet kolik jsem utopil penez do kuchyne a vybaveni. Ani dobre suroviny nejsou zdarma...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.