Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se naučit vařit?

Od: irca* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den

Je mi 16 let a chtěla bych se naučit vařit mohl by mi někdo poradit jak? :) Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cobrak*
hodnocení

4x

Dobrý den, sice nejsem žena, do jejichž rubriky jste napsala, ale pokusím se reagovat :-D Táta nikdy doma nevařil, jen máma. Jenže máma je vegetarián a z masa jí jen ryby a kuřecí, takže jsem měl vepřové a hovězí jen jednou za rok třeba a to ještě, když jsem měl štěstí. Pořád jsem měl nudle, těstoviny, zapečené brambory, špagety a tak. Tak jsem se v 18ti naštval, protože jsem začal aktivmě chodit do posilovny a když jsem vždycky přišel a máma mi řekla, ať si dám špagety, že jsou zdravé, tak mi to prostě nedalo a prostě jsem si řekl, že si musím začít vařit sám. Takže jsem našel stránku www.recepty.cz a podle toho, na co jsem měl zrovna chuť, jsem si začal vařit. Takže vřele doporučuju tuhle stránku, protože tam zadáte, jaké ingredience máte nebo do jídla chcete dát a vybere Vám to několik (někdy i desítky) jídel a samozřejmě přesný recept "krok za krokem." Tak s chutí do toho! *palec* ;)

irca*
hodnocení

Tak vám všem opravdu moc děkuji za rady :) Tu stránku vyzkouším *jasne*

@cobrak - já jen, že jestli maminka jedla kuřecí maso a ryby, tak moc vegetarián nebyla ;)

Jinak ty stránky taky ráda používám, nejlepší je učit se metodou pokus / omyl. A doporučuji nad složením receptu přemýšlet a číst diskuse pod receptem, občas tam autorovi vypadne nějaká ingredience :)

Pokud se něco nepovede, příště je člověk moudřejší nebo zjistí, že tohle mu tam chutnalo a tohle ne, tak si to příště upraví dle svého ;)

Vaření není žádná věda, neboj se toho a pokud si s něčím nebudeš vědět rady, zeptej se někoho v rodině. Každá rodina má nějaký svůj generacemi děděný zlepšovák nebo způsob, který je dobrý vědět :)

hodnocení

2x

Dobry den, mamka, babicka nebo tata doma nevari, ze by jste zacala tam, u rodiny? JInak jsou kurzy pro zacatecniky, ale myslim, ze v rodine si to uzijete lepe a mamka bude mit radost, ze chcete pomahat

hodnocení

2x

Zdravím. Mnohé Tě může naučit máma, babička, teta...Požádej ženskou z rodiny, kterou máš nejblíže, abys při vaření mohla být s ní a učit se..Druhá možnost je, najít si recepty na netu, někdy jsou doprovázené i videem a zkoušet se učit podle nich.

irca*
hodnocení

Děkuji za radu :) Vyzkouším :)

ivik*
hodnocení

0x

Nejlépe po domluvě s maminkou,začněte třeba nějakými jednoduchými jídly a pak postupně si troufejte na složitější.Nenechte se odradit neúspěchem.Ale je to také o tom, že někdo to v sobě tzv." má nebo nemá".Můj starší brácha se nikdy neučil vařit.Prostě si stoupl ke sporáku a uvařil skoro všechno líp než jeho manželka.Měl i penzion, kde sám vařil a dohlížel na chod kuchyně.Uvidíte, třeba se to stane i vaší profesí:):):)

hodnocení

0x

Nejlépe se naučíš vařit v rodině. Pokud tedy ostatní ženští členové mají k vaření vztah.

Měla jsem to štěstí, že mamka byla a je dosud vynikající kuchařka. A její mamka, moje babička, která s námi žila v jednom domku, se kdysi učila vařit až v jednom věhlasném hotelu. Proto si mě ty dvě vzaly do parády. Bylo mi takových 12, začalo to tím: přines a oloupej cibuli, umyj nádobí, navaž 20 dkg polohrubé, oškrábej brambory...*smich*

Pak začaly složitější úkoly. Já protestovala, vařit jsem nechtěla. Ony - že si mě nikdo nevezme, když nebudu umět vařit! Já - že se vdávat stejně nechci a nikdy nebudu. Ony - ať se tedy nevdávám, že je to moje věc, ale jíst určitě budu a proto potřebuji umět vařit aspoň pro sebe. Na to už jsem neměla odpověď. Měly pravdu.

A tak mě vařit naučily - i takovou svíčkovou, péct buchty i různé druhy koláčů...A já se ve 20 vdala! A bylo všechno jinak, než jsem si nalajnovala v dospívání. Manžel si liboval, že dobře vařím.

Tak si od mamky či babičky nech poradit, ony Tě vycvičí, uvidíš. A navíc -mají vždycky pravdu. Aspoň já to tak vidím. *placni* Jaga.

hodnocení

0x

Nebo je úplně jednoduché zadat si do vyhledavače ekucharka.net/... . Jsou tam recepty na jídla všeho druhu, úžasně podané, názorně předvedené a vysvětlené, s poukazem na vychytávky v konkrétních případech. Máš to i s komentářem paní Ivany, která tě vařením provází. Hodně dobré je přečíst si i komentáře pod konkrétním videem, kde se dozvíš i názory a zkušenosti ostatních kuchařů. Já si nemyslím že bych neuměla vařit, mám v tom mnohaletou zkušenost, a přesto se ráda nechám inspirovat a poučit.

hodnocení

0x

Neuč se ,život tě naučí a hlad je nejlepší kuchař!

Ted Vážně-vezmi kuchařku a projdi recepty ,jeden jednodušší vyber a dle návodu to zkus,v sumáru je nejsložitější to dochutit.Jsem samouk a protože o 15 jsem byl mimo domov,(intr ,škola, praxe-ubytovny) pak vojna a zůstal jsem daleko od domova,dostal byt a najednou i nutnost starat se o jídlo-neuměl jsem nic mimo snad míchaná vejce a denně do hospody no nebylo to to pravé ořechové .Dnes už teda vařím občasně,např zrovna dnes čočku na kyselo (moje specialita s francouzskými bramborami), ale troufnu si na cokoliv i údajný vrchol českého kulinářství-svíčkovou!

amadeus*
hodnocení

0x

Na zacatek je urcite nejlepsi stat za zadkem nekomu z rodiny, kdo umi varit (nejen naklepavat rizky), a okoukat zaklady - predevsim zachazeni se surovinami a dochucovani. Dalsi dobrou skolou jsou videorecepty, kterych je internet plny. Nakonec doporucuji absolvovat nejaky kurz pro zacatecniky/pokrocile v PRAKULu. Stoji to par tisic, ale vyplati se.

Ja se doma varit prakticky nenaucil. Matka varila skvele, ale ja nemel tu trpelivost se na ni koukat a jeste se ptat. Kdyz jsem se odstehoval, umel sem si udelat maximalne nejake maso, testoviny a ryzi. Protoze jidlo miluji a restaurace jsou drahe, nebylo mi lito do sveho "umu" investovat penize. Byl jsem na trech ruznych kurzech vareni v PRAzkem KULinarskem institutu, jeden v Ola Kala a vsechno muzu doporucit. Sice jsem v tom utopil nejaky peniz, ale dnes bych se nebal jit varit do petihvezdickove restaurace. Vareni je skvely konicek na ktery sbalite temer kazdeho chlapa i zenskou, ale stoji dost penez... ani nechci vedet kolik jsem utopil penez do kuchyne a vybaveni. Ani dobre suroviny nejsou zdarma...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]