Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nacenit ruční výrobu - pletení?

Od: martinaa* odpovědí: 14 změna:

Zdravím, kamarádka umí skvěle plést, doteď pletla čepice, čelenky, botky pro mimina apod. Teď si troufla na svetr, dlouhý rukáv, ozdobný límec, knoflíky, délka do půlky zadku. S výšivkami. Dost lidí by mělo o její práci zájem, ale ona netuší, jak svetry nacenit. Materiál cca 1000,-, a prý s tím bylo dost práce. Bojí se, aby to nepřepískla a neodradila zájemce.

Na fler.cz asi nemá cenu se ptát, tam jsou ceny hodně nasazené. Je tu někdo z oboru, kdo by poradil?

Děkujeme.:).

doplněno 15.07.14 21:06:

Materiál 100% akryl, háčkované dvojitě.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

3x

Vždycky, když se pletlo, tak pro rodinu, nebo známé a práce se nikdy nepočítala, protože jak správně píšete, tak ruční práci nikdo nezaplatí. Lidi to ocení, líbí se jim to, ale tak velké sumy nezaplatí, až na vyjímky. Vzhledem k tomu, že děťátko z toho brzy vyroste. Já bych to viděla tak, že by mohla uspět v případě bílého oblečku, nebo doplňků na křtiny a podobné akce. Ale ještě jedna věc mě tady trochu zajímá. Opravdu cena materiálu byla 1000 korun? Byl to velký svetr asi, nebyl pro miminko? Jinak možná někde ve větším městě, myslím v Praze, by mohla spolupracovat s desingovým obchodem, s nějakou modou pro VIP, tam by měla šanci něco prodat, protože co kus, to originál. Pokud to bude mít moderní šmrnc a nebudete to usedlá klasika. Tam by ta cena mohla být trochu větší.

martinaa*

Přesně tak.. lidi hledají levné věci a zase jít s cenou hodně dolů se nemusí pak vyplatit. Svetr je dospělácký, hodně propracovaný, s výšivkami, takže fakt kolem té tisícovky za matroš. A na to, že je první, tak je fakt úžasný, jak píšete - moderní, žádná klasika, hodně čučavý:)

Dneska jsme se dohodly na ceně - od 2500,- do 3000,- korun, což je myslím vcelku adekvátní práci. Co myslíte Vy?

hodnocení

1x

1000 korun za materiál se mi zdá nepravděpodobné. Pletla jsem strašně moc. Ne na prodej, jenom pro naši rodinu. Ale nikdy jsem neměla na 1 svetr materiál za 1000 Kč. Ani na dítě, natož na dospělého. Vždycky mě materiál stál tak do 300 Kč. Je fakt, že už to nějaký ten pátek je.

Nejjednodušší by asi bylo, kdyby si paní dala inzerát, že uplete z doneseného materiálu. Tak by nemusela řešit tu přízi, ženy by si donesly svoje, co se jim líbí a vyhovuje jim. Pak by si vzala jen za práci.

Za upletení, bez materiálu, bych si řekla tak 5 - 6 stovek, podle náročnosti vzoru. Víc ne, protože by to asi bylo za tu cenu neprodejné. Já vím, je to dlouhé sezení u pletení, ale třeba pro důchodkyni je to vítaný přivýdělek. Zabaví se, nemá dlouhou chvíli a ještě si trochu přivydělá. Na obživu to ale není. Ruční práce jako taková, /ty hodiny motání/ se zaplatit nedá. Brát to jako koníčka s přivýdělkem. Jaga.

hodnocení

0x

Tak snad kamarádka ví kolik času třeba nad tím svetrem strávila... Takže rozumné minimum vidím na 200-300,-/hod + materiál.

doplněno 15.07.14 21:10:

Chtít za to může třeba 50,-Kč za celý svetr.

Otázka jestli se jí to vyplatí, to si musí ale rozhodnout sama.

martinaa*
hodnocení

To samozřejmě ví:), ale neví, kolik za to může chtít.

doplněno 15.07.14 21:09:

A psala, že na hodiny se to moc počítat nedá, je to její první kousek a strávila nad ním tolik času, že by to prý vyšlo na 10 000,- *smich*

sebod*
hodnocení

0x

martinno. Fler je na tohle právě dobrý. Najděte obdobné výrobky a koukněte, co prodávající již prodal. Pro začátek se máte tak čeho chytit.

martinaa*
hodnocení

Děkuji, na Fleru mi to ale přijde opravdu dost nacenéně*nevi*

doplněno 16.07.14 12:52:

Totak, nakonec je to mezi 2500,- a 3000,- peněz. Myslím, že dobrá cena, je to opravdu pěkné a povedené zboží.

A závidím Vaší paní, chtěla bych taky umět háčkovat a plést :(.

Cena práce u pletení je šílený problém. Žena jede jak fretka ale když si jednou pro srandu psala hodiny tak pěkně vymakana soupravička na mimino vyšla přes 2500 a to si počítala 100.- na hodinu. Neumím sí představit že by bylo prodejné kdyby si měla počítat 200-300 hod. jak tu kdosi navrhoval.
To by se těžko prodávalo i do Anglie kde jsou jinak z každých zamotaných nití zfamfrněný :)

makytakybo*
hodnocení

0x

Před 10 lety si účtovali pletařky 500-800Kč (záleží na vzoru, velikosti - pracnosti). Za pletený svetr na stroji to bylo od 300 Kč (pouze práce).

Dětské komplety (svetříček, kalhotky,/body, botičky, čepička - různé kombinace) jsme prodávaji od 200 Kč cca do 50 Kč (vlna+práce). Pletené ponožky ze zbytků i z "normální" příze za 50-100 kč (vlna+práce). Čepice+šála(+rukavice) cca od 250 Kč (vlna+práce).

Většinou se jednalo o standardní přízy, tzn. 3-5 jehlice, klubko za 45-70 Kč s návinem 200-300 metrů.

Moje máma je schopná za večer (19:00-24:00) uštrikovat pár ponožek, já za toto období stihnu pouze jednu s vysílením všech sil :)
...Chybí mi náš obchůdek s galanterií. Chybí mi "muckání" s novými klubíčky :( *plac*

martinaa*

Jj, před 10 lety mi dělala známá sva svetry na zakázku z velmi měkkého chlupatého materiálu, čert ví, co to bylo zač, jeden za 600,-, dneska při mírném nošení vypadají naprosto stejně, jako tehdy, i barva, i střih.

Já jsem na ruční práce totální lempl a závidím všem, co mají tento dar, byť i jen na jednu ponožku za večer;).

ivik*
hodnocení

0x

Pokud byste pletla i norské a irské vzory, tak je ta ruční práce k nezaplacení.Na netu je třeba firma Kama,pletou strojově svetry a jiné zboží norskými vzory a svetr tam přijde klidně i na 4-5 tisíc a to není ruční práce.Záleží na vás, jestli se Vám chce věnovat tomu čas akazit si oči,to Vám poctivě a adekvátně nezaplatí nikdo.

martinaa*

Děkuji, viděla jsem podobné svetry, kamarádka zatím zvládá jen nějaké pruhy a výšivky, do norských vzorů má ještě asi daleko;). A zatím je na mateřské, takže času spousta.

dagmar8*

Píšete - 1000 korun za materiál se mi zdá nepravděpodobné. ... Ale nikdy jsem neměla na 1 svetr materiál za 1000 Kč. Ani na dítě, natož na dospělého. Vždycky mě materiál stál tak do 300 Kč. Je fakt, že už to nějaký ten pátek je.

Ty doby, kdy příze na dámský svetr stála 300,- jsou dávno pryč.

Momentálně pletu dámský svetr s kapucí a cena za přízi kterou jsem osobně kupovala je 900,- což je naprosto běžné a není to žádná z těcfh luxusních přízi 10 dkg za stovku...

A to si představte cenu materiálu dlouhého svetru nad kolena z alpaky z vlny koupené přes anglický e.shop. Když mi to žena ukazovala tak mi z toho vyschlo v krku. To se pletlo na jehlicích tloušťky prstu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]