Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Rybizove víno nekvasí

Od: pet* odpovědí: 9 změna:
Dobry den, mam dotaz.
Pred tydnem jsem zacal delat rybizove vino. Rybiz jsem zalil prevarenou oslazenou vodou, zazatkovala a dal bulkatko. V bulkatku mam vodu, ale nic nebubla a je te vody na jedne strane vic nez na druhe. Muzete mne poradit, co s tim?
Dekuji

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x
avatar kartaginec

Jaké jste dal kvasinky? Vhodné dostanete v drogerii, ale aspoň to droždí, i když vinným kvasinkám bych dal přednost.

 

jabraka*
hodnocení

1x

Rozhodně je kvašení produktem kvasinek.Pokud jsi použil převařenou vodu a zalil ovoce ještě za horka,pak tam asi nejsou divoké kvasinky a začátek kvašení trvá déle.Co se týče kvality vína,je potřeba použít kvasinky vinné,(za pár korun v drogerii).Kvašení s droždím zanechává pachutě a víno není k pití.Kromě toho divoké kvašení končí s výrobou alkoholu na 8 % a kvasinky hynou.Vinné kvasinky dokážou kvasit až do 13% alkoholu.

JABRAKA

 

tozinek
hodnocení

0x

..přidat trochu droždí..

 

hodnocení

0x

Dobrý den.Týden je krátká doba.Pro urychlení procesu můžete přidat droždí,i když ovoce vlastně kvasí samo. Normální doba je cca dva měsíce do hotového moku.

doplněno 11.07.14 17:57:

Ano,dejte jdenu kostku a jak říká kolega,skývu chleba.Dávám ji i do rychlokvašek,to je potom kalup.

pet*
hodnocení

Dekuji a kolik toho drozdi mam dat na 10 litru? Jednu kostku?
zajixxx*

Doma jsme dávali kousek kůrky od chleba (opravdu kousíček), kvašení se vždy rozjelo. Předpokládám, že jste ovoce před zpracováním umyl...

pet*
hodnocení

Ano umyl a dekuji vsem za rady. Zitra tam dam drozdi a kousek kurky.
zajixxx*

Vidíte, kdyby neumyl tak by to krásně kvasilo :) Kombinovat kurku s droždím nemusíte - stačí jedno.

 

shaggy
hodnocení

0x

Z vlastní zkušenosti vím, že se první týden po zakvašení vína celkem nic neděje, množí se kvasinky a občas jde bublinka. Druhý týden od založení vína probíhá bouřlivé (ethanolové) kvašení, bublání lze nejen vidět, ale i slyšet. Po druhém týdnu kvasný proces zpomaluje, někdo provádí první stáčení a někdo víno ponechává ležet na kalech déle...)) Já degustuji a podle chuťového vjemu (zbytkového cukru) buď ponechám na kalech nebo hned stočím do čistého demižonu, ale vždy nechávám dokvášet... Dokvášení může trvat velice dlouho měsíc, dva, ale i roky... podle toho jaký máte s vínem záměr. Při dokvášení probíhá jemnější mléčné kvašení, alkoholu se tvoří méně než při bouřlivé přeměně cukrů na alkohol a víno krásně zraje. Ukončením kvasného procesu nebo naopak jeho prodloužením ovlivníte poměr zbytkového cukru ve vínu i jiné chuťové vjemy v poměru k přirozeným kyselinkám.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]