Rybízová marmeláda - jaký odšavňovač?

Od: Datum: 03.07.14 07:55 odpovědí: 6 změna: 03.07.14 15:32

V lonském roce jsem dělala rybízovou marmeládu tak, že jsem rybíz odštavnila a pak klasickým postupem. Marmeláda má krásnou barvu i dobrou chut ale konzistenci jak rosol takovou třepetavou. Chtěla bych aby byla s tou dužinou tak nějak hustější. Nemám nic na pasírováni, ale vytahla jsem mlýnek na ovoce po "předcích" a tak mám dotáz nebude to mít po zpracování přes mlýnek stejnou konzistencí jak z odštavnovače. Díky za radu.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 03.07.14 08:12
avatar

Ovoce do džemu vždycky jenom nahrubo rozmixuju tyčákem. Sice děláme spíš borůvky než rybíz, ale bobule jako bobule,

doplněno 03.07.14 13:51:

Když dělám rybízový koláč, tak jsou tam zrníčka taky a nevadí. Ale možná záleží i na odrůdě.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: benŽ
Datum: 03.07.14 08:18
avatar

Dobrý den, myslím, že dosáhnete stejného výsledku. Matka uměla udělat rosol i marmeládu, ale bylo to až následným postupem. Odpad z rybízu (z odšavńovače nebo mlýnku) je stejný a výsledná šáva také. Ovšem, na popsání postupu si netroufám - chce to širokou nádobu (pekáč), želírovací cukr a hlídat si odpar. A je to docela věda to trefit. Zdravím!

P.S. Bobule jako bobule, ale někomu vadí ta zrníčka a jinému ne.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: anavi
Datum: 03.07.14 08:33

Rybíz melu na mlýnku, šávu přecedím a nejsou zrníčka. Pak odměřím , používám Gelfix zelený obal. Vařím dle návodu asi 5 minut, kapku zkouším na talířku jak tuhne. Do hotového přidám kávovou lžičku kyseliny citronové. Marmeláda je dobré konzistence.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.07.14 08:37
avatar

odšavňovací mlýnek je stejný jako elektrický odšavňovač, výsledek bude hodně podobný spíše naprosto stejný. Rybízová marmeláda je prostě rosol. Pokud byste chtěla džem tak tam přidejte cca 10% celého ovoce a povařte. Ale stále to bude rosol + kousky ovoce.

Jinou konzistenci dosáhnete jedině přidáním jiného ovoce např jahod. :)

Ohodnoceno: 3x
 
Od: mija*
Datum: 03.07.14 15:32

Díky všem za rady,nakonec jsem to odštavnila jako minule protože ten mlýnek je stejný způsob ziskaváni štávy z ovoce jak z odštavnovačem akorát namáhavější.Měla jste pravdu,vyzkoušela jsem to a marmeládu už mám ve skleničkách.Hezký zbytek dne přejí.

Datum: 03.07.14 10:34
avatar

Pokud se jedná o červený, případně bílý rybíz /toho tolik zahrádkáři nepěstují/, tak nedoporučuji použití mixéru. Nejen že tyto dva druhy rybízu mají zrníčka velká a v marmeládě by vadila, ale mixér zrnka naruší a marmeláda má pak nedobrou chu, takovou nahořklou, svíravou. Jinak déle vařit, vyvařit více vody, pak je rosol-marmeláda hustší.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.