Zapečený květák

Od: Datum: 02.07.14 19:38 odpovědí: 16 změna: 05.07.14 10:30
avatar

Dobrý den milé dámy Jak prosím děláte zapečený květák? Vyžaduji ten nejlepší recept.Děkuji Vám :-D


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: host
Datum: 02.07.14 20:12

Velký hlavní košťál se odřízne, okrájí a sní syrový jako pochoutka. Ostatní růžičky se odlámou nebo odříznou a uvaří v osolené vodě do měkka, ale aby se ještě nerozpadaly. Nenecháme se odradit smradem z vaření květáku. Po uvaření květák vyndáme na velký talíř, necháme okapat a vystydnout a pokrájíme na menší kousky.

Na prkénku se nakrájí najemno menší cibule. V kastrolu nebo remosce se rozpustí máslo, případně se přidá trocha slunečnicového nebo řepkového oleje (ne olivový, ten je hořký a nám je tahle chuť trochu cizí) a pak se na másle cibulka lehce osmaží, ne do hněda, jen lehce, aby vyčpěla. Pak se na ní nasype pokrájený květák a společně trochu prohřeje a lehce zapeče.

Do skleničky postupně jedno po druhém rozbijte celá vejce a každé se pak přelije do větší misky, kdyby nějaké véjce níhodou bylo špatné, aby nezkazilo ta ostatní. Pak se všechna vejce vidličkou v misce rozšlehají, aby se žltoutek rozpadl a smíchal s bílkem, může se přidat trocha plnotučného mléka, někdo dává smetanu. Pak se rozšlehaná vejce osolí, pokud je to pro děti, nepepříme. Rozšlehaná směs se rozlije na prohřátý předpečený květák a nechá se zapéci tak, aby vajíčko nikde nebylo syrové, ale aby květák s vejci nebyl připálený. Zbytek vejce s mlékem se z misky dobře vytře gumovou stěrkou (jazykem), nenecháváme zbytky.

Zásadně při zapékání nedávám strouhaný sýr (a už vůbec ne 30% eidam), nastrouhaný dobrý sýr se může nasypat na horkou porci při servírování. Vůbec nepoužívám žádnou uzeninu, protože to jsou nějaké separáty, které mají i podivnou vůni, přehlušenou nějakým kořením nebo česnekem, maso v nich není. Na zapečený květák se může nasypat nakrájená pažitka, nebo ozdobit lístečky petrželky. Někdo si rád při servírování přidává syrovou papriku nebo sterilovaný hrášek, někdo hodně pepří, záleží na chuti.

Varianta je květákový mozeček, který není příliš zapečený a aby se nepřipálil, tak se v průběhu zapékání občas promíchá. To připečené na dně nevadí, o oškrabky se vždy někdo postará a pochutná si na nich. tak nějak...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.07.14 10:30
avatar

Není co dodat... Dokonalé.! *palec*

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 02.07.14 20:26

toto jsem jednou jedla a bylo to moc dobré

http://www.toprecepty.cz/rece…38587-zapeceny-plneny-kvetak/

Ohodnoceno: 2x
 
Od: mmm*
Datum: 02.07.14 21:46

Uvařený květák lehce rozmačkám / míň jak třeba šťouchaný brambory /. Do něj zamíchám osmaženou cibulku s osmaženýma kostičkama uzenýho masa nebo kostičky osmažené anglické slaniny. Pak koření, rozkvedlané žloutky se smetanou a sníh z bílků. Vše pak zapeču a je to mňam.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.07.14 00:59
avatar

Já květák nevařím. rozeberu jej na růžičky, středový košťál nakrájím na plátky. Nachystám si do středu slabě pomaštěného plechu nakrájené brambory (i se slupkou) a dám na chvilku do trouby. Květák spařím v nerezovém cedníku horkou vodou a přidám k bramborám - rozložím kolem celého plechu a vše osolím. Peču chvilku pod grilem. Po vypnutí grilu pokladu plátky šunky a 45% eidamu nebo goudy a nechám ještě chvilku ve vypnuté troubě.

Květák má zajímavou chuť někde mezi vařeným a syrovým, brambory pečené spolu s květákem také chutnají trochu jinak. Vyzkoušejte!

Úplně totéž dělám s brokolicí, ale tu přidávám o chvilku později než květák, potřebuje méně času.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 03.07.14 09:20
avatar

Děkuji Vám všem.Preferuji recept od Hahanaj a Ivzezky,bude to jistě dobrůtka :-P

Datum: 03.07.14 10:01
avatar

Přiznávám se, že jsem vše nečetla. Květák uvařím v osolené vodě s kmínem, uvařím brambory na kostky, do vymazaného plechu dám brambory, orestovanou cibuli + špek, květák a zase brambory, zaleji smetanou + 2 vejce, posypu strouhaným sýrem a zapeču.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 03.07.14 11:25
avatar

Liduško,děkuji i Vám.Také zkusím *placni*

Datum: 03.07.14 16:20
avatar

K zásadním principům receptů není co dodat, jen bych připodotkla, že při vaření nebo dušení květáku používám jako koření špetku muškátového květu, doporučuji.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 03.07.14 17:16
avatar

Květák na růžičky, brambory na čtvrtky nebo osminky, zapékací miska vymazaná máslem, mezery mezi bramborami a květákem vyplním kukuřicí, jemnou kuřecí nebo krůtí šunkou, přeleji smetanou s vajíčky a sýrem (může být i Niva). Pokud dělám variantu s brokolicí, místo některé kukuřice dám rajčátka, vždy Nivu, směs na přelití může být hustší.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 03.07.14 18:34
avatar

Inžinýrko i Naufrago,také moc děkuji *placni* Jejdáá,začínají se mně sbíhat sliny:-P Já ho do teď dělala pouze na mozeček nebo smažený,tak jsem chtěla změnu a povedlo se.Děkuji moc ;)

Datum: 04.07.14 17:56
avatar

Wamp, není za co, taky už mám "nastartováno" a květák v lednici :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.07.14 15:53
avatar

Matka dělal květákové placičky-syrový nastrouhala,smíchala se syrovým vejcem ochutila a na rozpáleném tuku (sádle smažila placičky,nabíral naběračkou (placičky tl.a vel.jako houskový knedlík).Další dělala na mozeček.Povařené růžičky jen vidličkou romačkala trochu ,do toho vejce a usmažila jako míchané vajíčka a když to bylo s novým bramborem,to byla mňamka!

Já osobně jsem dělat tak, že jsem celý menší květák povařil ,vložil do remosky, "oplácal" mletým masem, jako na sekanou, a dal zapéct.

doplněno 04.07.14 18:14:

To Naufrog-máte pravdu,moje nechce dělat ani jedno ani druhé,max a to ještě hejno přemlouvání na alespoň obalovaný!

Stejně jako jiné,třeba francouzské brambory nebo čočku na kyselo-když to chci,musím uvařit sám!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.07.14 17:55
avatar

Jj, na květákové placičky jsem u nás v rodině specialista já :-D akorát je hrozná fuška strouhat květák syrový, tak ho povařím, pak nechat vystydnout, no a vajíčka jsou do nich nejlepší našlehaná ve sněhu, když přimyslím všechno to míchání a smažení, o použitém nádobí ani nemluvím, tak je to piplačka na dvě a půl hodiny. Takže jen ve svátek Jo a zahušťuji směs lehounce krupicí - křupe to pak

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.07.14 21:38
avatar

To je zvláštní, tolik bezvadných receptů, ale nikdo nezapéká s bešamelem. Podle rakouské kuchařky, květák rozebraný na růžičky a osolený uvaříme do poloměka, uděláme světlou jíšku ( já z celozrnné pšeničné mouky) a másla, zředíme hovězím vývarem a přidáme smetanu (na vaření), sůl, pepř, muškátový oříšek a přidáme nastrouhaný sýr. Kuchařka přidává dva žloutky, je ne, neb je nemůžu, ale vůbec mi neschází. Do vymazané a vysypané zapékací misky naskládáme růžičky květáku, zalijeme nepříliš hustou omáčkou, navrch kousky másla a zapečeme. Moc dobré, ani ohřátím zbytku neztratí chuť. Samotné, nebo s topinkou, bramborami, salátem, dobrou chuť .

Ohodnoceno: 1x
 
Od: wamp®
Datum: 05.07.14 10:25
avatar

Tiffany,děkuji.Opět se mně sbíhají sliny :-P

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.