Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Buzerace nebo zajem?

Od: telezmoravy* odpovědí: 12 změna:

Jiz delsi dobu me manzel castuje otazkami zda jsem osolila jidlo, dala do pracky prasek, dala detsky kdyz peru male a pod. jsem na to alergicka, je mi pres 40, VŠ a v tomto chyby (kolikrat na rozdil od nej) nedelam. Dokaze me tim vytocit, kdyz treba zavolal do skolky at mi reknou, ze je patek a vezmu male veci na vyprani... posledni dobou se hadame s tim, ze mu porad dokola opakuju, ze jsem dospela ale casto konci tim, ze to mam dostat a tak se se mnou neda mluvit. Vcera jsem si na to stezovala jeho starsi sestre (ma vrstevnice) ale ta mi rekla, ze to je normalni, ze ona se taky pta zda solili... ze tim dava najevo zajem a ze ji manzel kdyz se hadaji bezne argumentuje menstruaci. Cili je to moje chyba, ze si to beru, ze mam byt rada, ze na rozdil od ni dodelavame barak. Ale ja proste nebudu rezignovat na to, ze me podle meho nekdo buzeruje, ze me rika, ze do parku musim s telefonem, ze musim nahlasit, kdyz chci s dceru do kina apod. co si o tom myslite

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

3x

Myslím si totéž co vy... otravuje a nemístně komentuje... a není to vaše chyba ale jeho.

Možná, že to tak viděl u nich doma, že táta mámu prudil a jemu to přijde normální. Zkuste mu v klidu vysvětlit, že vám to normální nepřipadá a že nejste "debil" aby vám to musel připomínat...

Já osobně, kdyby toho nenechal, bych hloupě odpovídala - napadá mě varianta - na posolení - "ne, dala jsem tam cukr", "ne, peru zásadně jen v čisté vodě" a nebo bych sladkým hláskem velmi ironicky - "ano, tatínku" "ne, tatínku"

A ve školce kdyby mi to učitelka připomněla - tak bych jí řekla svůj názor - že prostě manžel je takovej a má pocit, že ze mně musí dělat nesvéprávnou za každou cenu. Až příště zase zavolá, ať mu to odkýve a pustí z hlavy...

Argument vysokého PMS je opravdu ubohý... Možná bych řekla "no jo, i muži mají své dny..."

Asi nemá cenu se hádat, si nepomůžete, ale třeba takové poznámky zaberou a pochopí, že se ptá jak debil...

martinaa*
hodnocení

3x

Zájem? Buzerace jak vyšitá, a navíc dost ponižující s těmi žvásty o menstruaci apod. To jsou opravdu hodně ubohé argumenty. Do parku musím s telefonem? Musím dát vědět, že jdu s dcerou do kina?

Omyl. Musím jenom umřít. Takže bych vyrazila bez mobilu a manžela bych upozornila, že pokud se takhle hodlá chovat dál, já to nehodlám tolerovat. Mobilem to začne, pak Vám bude kontrolovat, kdy, kam a s kým jdete, nakonec si Vás úplně podrobí.

hodnocení

2x

Váš manžel má určitou poruchu osobnosti. Porucha osobnosti je obecně užívaný odborný termín pro poruchy chování a jednání. Mám podobně jednajícího příbuzného v rodině. tito lidé mají pocit, že pokud na činnost druhých nedohlédnou a pokud nebudou mít určité činnosti pod kontrolou, že to druzí nezvládnout nebo něco pokazí.

Nevím, jaké příznaky má Váš manžel. Zde je odkaz na soubor, ve kterém jsou obecně charakterizovány porichy osobnosti.

sos-ub.cz/...

Dle VAšeho popisu se jsou u Vašeho manžela tyto rysy:

pedanterie, sklony k perfekcionismu a detailistu, byrokraticnosti,potreba vše nadmerne kontrolovat.

To by mohlo znamenat, že má anankastickou poruchu osobnosti. Ale těžko říct.Rozdělení chování na jednotlivé poruchy je jen přibližné, u různých lidí jsou různé příznaky a v různé míře.

hodnocení

2x

Tedy v případě vašeho manžela se nejedná o zájem, ale lidově, jak píšete, o buzeraci, tedy o despotické sklony nebo rysy v chování. Samozřejmě nelze z textu odhadovat, zda ta jeho "kontrolní činnost" je dána více obavami, že se něco nezvládne nebo zanedbá nebo snahou ovládat Váa a mít život rodiny zcela pod kontrolou. Spíše bych to tipoval na to první. Je taky možné, že Váš manžel má současně do určité míry tzv. generalizovanou úzkostnou poruchu. NA webu je o tom dost článků. Právě úzkostní lidé mají tendenci mít dění kolemm sebe plně pod kontrolou.

hodnocení

2x

Není Váš manžel náhodou původně voják z povolání, nebo něco podobného? Tím se nechci nikoho dotknout, ale jsou lidé, kteří si to ani neuvědomují, že jsou "zdeformováni" třeba i svým povoláním.. Já osobně bych to vnímala také jako buzeraci, šikanu a neustálé kontrolování zda to co dělám, dělám správně. Přesto bych se nehádala, je to ztráta času. Ale dala bych jasně najevo, aby se manžel ke mně nechoval jako k nesvéprávnému dítěti, nebo svému podřízenému. Nebojte se proto manželovi připomenout, že jste rovnocenný partner, tak ať své chování vůči Vám změní a netýrá Vás svým chováním. Asi si vůbec nedokáže uvědomit, jaký vliv to musí mít na Vaši psychiku. Místo hádání se - zkuste mu navrhnout, aby dělal věci chvíli sám a podle svého. Že ho zase budete chvíli kontrolovat Vy tak, jak to dělá on. Aby pocítil, jaké to je a jak se člověk cítí..Nestěžujte si na manželovo chování u druhých lidí, tím spíše u rodinných příslušníků. Je to zbytečné. Srovnat si to doma musíte mezi sebou jen vy dva. Vy spolu žijete a manželství je záležitost jen vás dvou. Co je normální pro jednoho, nemusí být pro druhého..Důležité je, jak se v manželství cítíte Vy sama a podle toho se zažídit.

bambula*
hodnocení

1x

Vyhodit, rozvést, nebo odejít zavčas čím bude starší tím bude horší. Prostě není tolerantní a rád dělá důležitého. Syn má souseda ve vašem věku, rajčata a zeleninu sází dle provázku aby byla v lajně, kolem jak někdo odhodí vaigla ihned se rozčiluje a provádí sběr, jeho čtyřkolový plecháč je věčně nablýskaný a semenší smítko jej přivádí do nervového záchvatu. Doma manželka musí při přezutí botky otočit směrem k východu, aby údajně při odchodu je měla připravené a.t.d. Zátím prodělal dva infarkty, má budíka a možná bude brzo polovička vdovou.

hodnocení

1x

Zdravím.Okamžitě ho přestaňte poslouchat,dopadlo by to tak,že byste se bála vytáhnout paty z domu,aniž byste se ho zeptala ! Je to cholerik a manipulátor *zed*

hodnocení

1x

Souhlas s dodatkem. Take nemam rad, kdyz zena nekam jde a ja o tom nevim. Jednak jsem potom nervozni, ze nevim kde jsou a co se deje. Takze nedostatecna komunikace co a jak se bude tit mi take vadi. Jinak dotazy na prasek a sul je skutecne buzerace.

hodnocení

0x

No nevím,,asi snad vás zná i když jak píšete jste VŠ ,,což nemá s tím nic společného. Je to vyložený typ pro rodinu. Můžete být ráda,že má o vás a dítě zájem. Nebo ať na váš kašle a jde do hospody za kamarádama,? To by se vám líbilo? Mi ne. A ohleně menzes,asi ví vaše stavy před ní .
Pokud vám říká o telefonu jeopravdu vidět ,že se o vás bojí a není to buzerace. Je málo případů Kdy se něco třeba stane?Pokud s někým žiji,tak s ním žiji a je to o komunikaci a ne,aby si každý dělal co se mu zachce.To mohl-i jste být každý sám.Kolik žen co by za to daly...a vy si stěžujete. Buďte sama a máte klid. Druhá si oblízne prsty. Můj názor..

doplněno 07.07.14 20:46:

Ale já jsem nemyslela pokud se to týká soli a prášku ,ale pokud někam jde,tak telefon není zátěž na kterou bych si musela stěžovat..Je to také o zodpovědnosti k partnerovi.

danuska022
hodnocení

0x

Mého manžela by asi nikdy nenapadlo se ptát jestli jsem dala prášek do pračky a jsem mu za to vděčná...Každopádně po partnerovi požaduji,aby hlásil,když někam jde a měl u sebe mobil.Nevidím v tom nic divného,má o vás starost.

martinaa*

Pak je treba rozlišit, zda je jedná skutečně o starost, anebo o touhu kontrolovat partnera na každém kroku. Jo, přítel mi někdy řekne, že když jdu na brusle, ať mám sebou mobil, kdyby se něco stalo, to je jasný. Ale na posezení do parku? Kdyby mi takhle volal do školky nějaký tatínek, ať připomeneme mamince špinavé oblečení, asi budu maminku docela litovat a mít ji za nesvéprávnou chudinku.

A ty řeči o mensesu jsou fakt ubohé - takové řeči by neměl chlap nikdy použít jako argument, když se něco řeší. Chudák každá ženská, která k sobě takového dostane. Člověk, co má neustálou touhu o druhém rozhodovat a kontrolovat ho, je nemocný.

hodnocení

0x

Zkuste oplácet stejnou mincí,třeba pochopí a ,,chytne se za rypák,,! např. : zvedni prkýnko na WC,ať nepo...desku,umyl jsi si nohy?, koupil jsi baterii do hodin,nafoukal jsi kola autu,,vynesl jsi koš,, vzal jsi s ičisté ponožky a slipy?,atd. atd. a opakovat několikrát denně,jsem zvědavá,jak se mu to bude líbit! Jo a jestli mu je 40-50,tak jde ,,do přechodu,,mám to doma,vím o čem mluvím,hádali by se kvůli každé prkotině a důležité věci nevidí! Drzím palečky a pevné nervy-na to je dobrá čokoláda. :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]