Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba kartou za potraviny

Od: andrea2® odpovědí: 25 změna:

Dlouho mi trvalo, než jsem se naučila platit v Kauflandu apod. kartou. A vůbec, všude. Pak jsem to párkrát zkusila, jinak už to nedělám a teď marmě dumám nad tím, proč většina platí klasicky penězi. Myslím, dávno překonaný způsob. Platí se snad poplatky za každou platbu?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

3x

proč to dělají ostatní, to nevím, já vám můžu napsat jen, proč to dělám já...

ŠETŘÍM. po výplatě vyberu určitou sumu peněz (ze zkušenosti vím kolik) a z té potom žijeme celý měsíc. Vím přesně kolik mám, kolik mi zbývá a jak moc se můžu rozšoupnout... Když jsme platilii kartou, bylo to nějak jednodušší, tolik to "nebolelo" taky se mi nemůže stát, že najednou na účtě "nejsou"

Mi to prostě takhle lépe vyhovuje a za rok jsme schopní ušetřit i sto tisíc... Takže když se mi pak rozsypalo auto, bylo kam sáhnout *tanec*

hodnocení

3x

třeba za potraviny platím raději hotově, protože při platbě kartou nakoupím někdy i kraviny, protože na účtu jsou peníze, ktežto jak mám v peněžence třeba 500 tak vím, že mám nakoupit jenom do té částky a víc si to musím hlídat, z hlediska rodinné ekonomiky jsou pro mě papírové peníze lepší

hodnocení

2x

Taky mám kartu, ale platím s ní jen ve vyjímečných případech. Třeba když jsem natankovala u benzínky "plnou", bylo to asi 1700 Kč a já neměla tolik v hotovosti. Jinak raději platím hotově. Proč?

Když se platí kartou, nebolí to. Netaháte z peněženky hotovost, pípne to a je zaplaceno. Při platbě v hotovosti si uvědomuji, co musím koupit, ale i do jaké /zhruba/ částky bych se měla vejít. Ono se kartou lehce platí a najednou člověk kouká, že má účet takřka prázdný.

Proto si myslím, že při platbách v hotovosti se člověk učí spíš finanční gramotnosti. Uvědomí si, co má, co může utratit, co by mu mělo zbýt na příště.

Při platbě kartou to nikde nebolí a najednou je člověk ve dluzích. Asi proto platím raději penězi. Učí mě to zůstat při zemi. A to hodně lidí nedokáže. Proč by jinak bylo tolik zadlužených? *bum*Jaga.

Já žádný dluh nemám, ani naše rodina. Protože platíme vesměs hotově a víme, jak s penězi hospodařit.

pb®

Nepotřebuju platit hotově, abych nerozházela všechny peníze. Vše co jde, platím kartou a i tak mám přehled o tom, kolik mám peněz na účtu. Nikdy se mi nestalo, že bych na účtu šla do nuly nebo jen do pár stovek. Vím za co a kolik utrácím a jakou nejdražší věc jsem si za poslední rok koupila. Většinu stejně nakupuju jen potraviny a věci denní potřeby, na nějaké drahé věci nebo elektroniku mě neužije. Proto mě nedávno velice pobavila prý neuvěřitelně výhodná nabídka kreditní karty, kde dostanu 1% z nákupů zpět. Než paní domluvila, spočítala jsem si, že ona úspora by dělala po odečtení poplatku za vedení karty za rok stěží pár stovek a s tímto odůvodněním kartu s díky odmítla. A že je spousta lidí zadlužených? To není kvůli kartám, ale kvůli finanční negramotnosti.

Tomu popravde nerozumim.

Jdu do obchodu, do kosiku nastrkam co potrebuji a jdu platit. A ted:

a) platim hotove - kdyz se mi to bude zdat moct, pac "to boli", tak jako cast nakupu pujdu od kasy vratit, nebo jim to tam necham lezet a reknu, ze neco z toho nechci?

Ale kdyz to nechci, proc sem to daval do kosiku? Takze to vlastne chci. A tedy to i koupim.

b) platim kartou - o co vic toho najednou v kosiku mam, nez kdybych tahal penize? To me v tom kosiku najednou neco zazracne pribyde, nebo jak?

plechacek*
hodnocení

1x

Také jsou lidi, kteří dostávají výplatu (důchod) v hotovosti. Je tedy jednodušší vzít peníze a jít nakoupit, než si je dojít uložit do banky a pak platit kartou

hahanaj*
hodnocení

0x

záleží od koho kartu máte -ano platí se poplatky

Trošku matoucí odpověď (dle mého soudu)... tak ji trochu doplním

Klient platí poplatky bance za vystavení a držení karty - tento (zlo)zvyk ještě přežívá u některých bankovních institucí. Za platby kartou si dnes už (troufám si tvrdit) nedovolí klientovi strhávat žádná banka. Naopak za každou platbu kartou platí bance obchodník u kterého je platební terminály - to některým vadí a tak si cenu poplatku přirážejí k ceně zboží (např. některé benzínové pumpy). Jinak samozřejmě musíte počítat s tím, že obchodník s tím poplatkem počítá a má ho rozpuštěný v cenách prodávaných výrobků.

Za sebe mohu tvrdit, že platím kartou vždy, když to jde. Peníze ve fyzické podobě mám u sebe málokdy, většinou se jedná o drobné do různých automatů (parkovací, na kávu).

hodnocení

0x

Já osobně platbu kartou nesnáším a nechápu proč by to mělo být překonané platit v hotovosti.Platba kartou trvá déle a akorát zdržuje ostatní.A to nemmluvím o tom,že jsem 2x musel nahazet nákup zpátky do košíku,protože člověku přede mnou tu kartu nechtělo vzít.Nezlobte se na mě,říkate,že Vám to příjde překonané pletit hotově,ale ani nevíte,jestli je to zpoplatněno.Není.

ohneta*

Není zas tak úplně pravda, že platba kartou trvá déle. Mnohdy je to stejně dlouho jak platba v hotovosti, ne-li rychlejší.

to je otázka šikovnosti pokladní a rychlosti přijetí platby. Jsou obchody, kde odeslání platby opravdu TRVÁ klidně, 30sec. Velké obchody to zvládnou to 10sec vč mého zadání PINu. To kolikrát narazím na pokladní, která mi minutu vrací pár korun :) Těžko soudit, co je opravdu rychlejší.

Kartou platím téměř vše, už kvůli tomu, že mám výběru zpoplatněné a abych si vybral velkou částku na začátku měsíce a pak ji postupně utrácel mi nepřijde praktické. Ale souhlasím, že se tak ztrácí přehled o tom za co člověk utratí kolik.

Rodiče doma měli obálky: jídlo, ošacení, energie, benzín - z těch brali a měli jasno, co kolik stálo. :)

hodnocení

0x

Malé nákupy jsem vždy platila hotově, protože to bylo rychlejší než platba kartou.. Nicméně od té doby, co lze malé částky platit bezkontaktně, není problém platit už i ty.. Je to snad ještě rychlejší než hotově :)

Hotovost s sebou mám jen pro případy, kdy se jedná o malý obchod třeba i bez platebního terminálu nebo zmrzlinu či pekařství nebo na beznínkách, kdy při platbě v hotovosti často nabízejí ještě o maličko lepší cenu, případně při platbě kartou chtějí přirážku.

Vzhledem k tomu, že banka má super aplikaci internetového bankovnictví i v mobilu, mám kdykoliv přehled o stavu peněz na účtě a co se týče šetření, vždy si stanovím konkrétní částku, pod kterou prostě nejdu.

hodnocení

0x

Bezkontaktně kartou platím vždy, když to jde. Je to o dost rychlejší, nic nepočítám, nešahám na ošmatlaný peníze, na který sahal kdo ví kdo, a taky můžu jednou rukou přikádat a druhou rovnou balit. Většinou mám plné ruce, takže ještě hledat nějaké drobáky by bylo na dlouho.

martinaa*

NO, nesahat na ošmatlané peníze je jistě pozitivum. I když stejně saháte na stejně ošmatlané potraviny, oblečení aspo.;). Ale rychlejší? To leda opravdu pokud jednou rukou balíte a druhou platíte, jinak zdržovačka pro všechny v řadě, kdo už mají nachystané peníze.

Hotově:

Prodavačka: "352 kč"; já: otevírám peněženku, přepočítávám, vytáhnu 200 a 100 kč, hledám 50 kč, hledám 2 kč nebo něco drobnějšího (neplatím 2x200 kč, protože nechci mít v peněžence moc kovu, co by mi vrátila), čekám na lístek, vracím drobné do peněženky, zavírám peněženku, odcházím. Zabere to celé cca 30-60 sekund.

Kartou:

Prodavačka: "352 kč"; já: "kartou bezkontaktně" vytáhnu kartu z kapsy (nachystaná), přiložím, hodím k nákupu do kabele, zatím prodavačka vyjede lístek, odcházím. Za 10 sekund jsem pryč.

doplněno 23.06.14 16:04:

Ale souhlasím, že tradiční platba kartou (strčit do terminálu, čekat, zadat pin, čekat, vytáhnout kartu, čekat...) je větší zdržovačka než platit hotově.

Nevšiml jsem si, že by měl někdo v řadě nachystané peníze předem, pokud kupuje více než oplatky nebo žvýkačky. Drtivá většina se začne hrabat v peněžence až poté, co mu oznámí částku. A v té chvíli má karta jednoznačný náskok. Ani ta autorizace s PINem netrvá už v dnešní době většinou tak dlouho, než dotyčný vyhrabe peníze.

lotus*
hodnocení

0x

Také většinou platím kartou...

hodnocení

0x

Je to v nás to, odmítání nových věcí. Už naši předkové nesnášeli auta, vlaky, stroje atd... Taky jsem dlouho nechtěl mobil, počítač, platební kartu. Teď ale musím uznat, že všechno je to fajn a užitečné. Neplatím kartou vždy a všude, ale je to výhoda!

buss
hodnocení

0x

Dlouho mi trvalo, než jsem se naučila platit v Kauflandu apod. kartou. Tomu nerozumím, proč to trvalo? Postup je všude stejný. Poplatky hradí obchodník, to se jim ovšem nelíbí.

magdalen*
hodnocení

0x

Já dlouho kartu používala jen k výběru hotovosti 1-2 x za měsíc a platila všude hotovostí. Pak do obchodu, kam chodím nakupovat nainstalovali můj bankomat, tak když jsem musela vybrat peníze z účtu, zaplatila jsem nákup kartou a později si navykla platit zde kartou pořád. Hotovost používám pouze v malých obchůdcích, ale Penny, Albert atd. platím jedině kartou. Nikoho tím nezdržuju, z vozíku vyndám zboží na pás a v čase kdy zákazník přede mnou platí a čeká na vrácení, nebo účtenku si připravím kartu. Namarkované zboží ukládám zpět do vozíku, v okamžiku, kdy pokladní domarkuje, zaplatím a během snad 1-2 minuty, kdy pokladna platbu zaregistruje a vy tiskne účtenku, doskládám zbytek nákupu do vozíku, vezmu účtenku a jsem pryč. Zdržujou lidi, kteří nákup nechávají v odběrném místě, zaplatí, počkají si na účet, který si uloží do peněženky, pak uloží peněženku, pak hledají tašku na nákup, který pak začnou ukládat. Sejdou-li se tací 3 před vámi, tomu říkám zdržení.

Podle banky je to různé, někde je výběr z bankomatu zdarma, jinde zpoplatněný. Mně za výběr účtují, za platbu kartou naopak vrací, tu samou částku. Nedělám to kvůli tomu, ale je to v každém případě pohodlnější.

stirecek*
hodnocení

0x
Nechápu lidi, kteří při platbe kartou utratí více. Přece jdu do obchodu, koupím či potřebuju a je mi úplně jedno, čím zaplatím-suma je stejná, ne? Ovšem většina ženských jde do obchodu a pak se rozmyslí, co se jim zrovna líbí. Nejvíc je pritahujou slevy, pak to musí koupit, i kdyz to nepotřebují. Jinak za platbU kartou neplatím žádné poplatky a kdyz náhodou precerpam limit nebo dojdou love, tak pouziju kartu druhou u druhé banky. Navíc bezkontaktní platba je mnohem rychlejší než hotovost, stačí jen přiložit peněženku k terminálu.

hodnocení

0x

Kartou platím, ale ne za potraviny, mám ráda přehled v tom, kolik mám zrovna v peněžence. V bance nechám část pěněz, část vyberu, tu si pak doma uložím a do peněženky strkám jen třeba 3000 týdně. Když se namane něco, co se mi líbí a nemám dostatek peněz, beru to a platím kartou. Nevím proč to dělám zrovna takhle, ale prostě to tak dělám :D

magdalen*
hodnocení

0x

Ještě jednou a stručně. Ano, platit v hotovosti je dávno překonaný způsob. Argumenty, že člověk utratí víc, neví kolik mu zbývá peněz, nakoupí víc než má, jsou úsměvné. Představa člověka, že když vloží kartu a nehne mu to s kešeňí? Platit kartou, ale jen debetní. Do kreditek bych nikdy nešla a no to pozor!

ndbw
hodnocení

0x

Obvykle si banka nějaké poplatky za takové platby naúčtuje, ikdyž si myslíte, že ne, že to je zdarma. Jde o to, že každá obchodní transakce, ted pohyb na účtu/výpisu z účtu banku živí. Tedy Vám banka třeba účtuje za řádek na výpisu (poplatek za položky) atd. těch možností je spousty. Tedy ve výsledku se vám takové nákupy mobvykle mírně prodraží. Samozřejmě to je věc banky a dohodnutých služeb, za co bance platíte. Jsou na trhy produkty, kde za použití karty nezaplatíte nic.

cesmina*
hodnocení

0x

Souhlasím s paní Jagou.Kupuji pouze to na co mi stačí hotovost a nekupuji zbytečné kraviny a v malém obchodě se ani jinak platit nedá. Navíc když jsem loni koncem června kupovala novou pračku a v obchodě jsem chtěla platit kartou tak mi paní majitelka řekla,že mi dá 500 Kč slevu když zaplatím hotově.Moje banka byla jenom pár metrů od obchodu ,tak jsem toho využila a platila hotově.Cesmína

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]