Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Poraďte co dělám špatně.Vařila jsem jahodový džem,používám GELFIX peřsně podle návodu. Ve finále se kolem husté hmoty ve skleničce objeví tekutina.Při použití potom džem ředí .Dá se s tím ještě něco dělat?
Omlouvám se,psala jsem toto již včera,ale nikde to nevidím.Možná to bude dvakrát
Skušenost mé manželky. Když se džem dělá přesně podle návodu co je napsán na GELFIX U tak džem je hustý. Jakmile tento postup nějak udělala jinak džem byl řídký. Doporučuje džem vyndat a znovu s novým GELFIXEM převařit. Stačí poloviční dávka než se dávala při prvním vaření,ale už podle návodu.. Džem pak bude v pořádku a nikterak mu to neublíží.Taktéž se takhle ,,vyučila"
doplněno 21.06.14 11:55:Džem manželka vaří krátce jen co se vytvoří pěna kterou sesbírá a hned dává do nahřátých sleniček .
Pro zahuštění se obvykle nakonec přidává lžička kyseliny citronové. Ale řídká se zase prima vmíchává do jogurtu.
doplněno 21.06.14 21:42:@ben: Nemýlím se, špatně jste mne pochopil- Letos jsem dělal jahodový džem za použití Pektogelu. V návodu na sáčku je přímo uvedeno, že údržnost zavařeniny je možno zvýšit přidáním lžičky kyseliny citronové. Přesně o tom jsem psal ve své odpovědi. Vůbec netvrdím, že kyselina citronová je zahuštovadlo ! A dodávám, že džem je hustý akorát.
Dobrý den, dělám to nerad, ale myslím, že se mýlíte. Kyselina citronová nemá na zahuštění vliv.
Ta se přidává jako konzervant, aby nedocházelo k plísním. Zdravím!
doplněno 21.06.14 10:20:Omlouvám se, ale trvám si na svém názoru, že tento produkt pouze konzervuje. U nás se džem vařil v pekáči (údajně proto, že má větší odparnou plochu), kyselina citronová se přidávala až na konci vaření a pokud nebyla hustota perfektní, tak se dalo vypomoci potravinářskou želatinou (bez chuti). A ještě citace z návodu na balíčku kyseliny citronové: "Kyselina citronová se používá jako přísada ke konzervaci a k ochucení ovoce, zeleniny, džemů, sirupů a nápojů. Používá se také k odstranění vodního kamene, např. u rychlovarné konvice."
doplněno 21.06.14 10:54:coklit - moje řeč. Je to docela umění a záleží na tom správném odparu.
doplněno 21.06.14 12:21:magdon - ta kyselina citronová není povinná a schopný "vařič" dosáhne požadovaného výsledku i bez ní. Stejně je už většinou obsažená v želírovacím přípravku (a ovoci). Takže, výsledek dobrý, ale bez konzervantu málo odolný plísním. A protože se konzervant přidává až ke konci varu, tak vzniká dojem, že zahušťuje on.
Zdravím
Kyselina opravdu podporuje zahuštění. Ona se přirozeně v ovoci vyskytuje, ale možná je jí v jahodách méně, nevím. Pokud se používá želírovací cukr, tak v něm je taky.
Myslím, že si to pletete s pektinem...
Já bych řekla, že není dostatečně odpařená veškerá tekutina.. My u jahodové marmelády nemůžeme moc vychytat barvu.. Jakmile džem vaříme delší dobu, tak džem začne hnědnout a nemá takovou tu krásnou rudou barvu..
Ale kyselina citronová skutečně zahušťuje. Před časem jsem vařil džem z černých jeřabi. Ty se musí vylisovat a používá se z nich jen šťáva. Ať jsem dělal co jsem dělal, nehoustlo to. Když se přidalo víc želírovacího cukru, bylo to odporně sladké. Pak mi někdo poradil kyselinu citronovou. Po přidání pár lžiček džem krásně ztuhnul.
doplněno 21.06.14 12:12:claiman - no dobře, tak jen podporuje práci pektinu. Po jejím přidání je ale výsledek stejný - hustý džem.
Dobrý den, tak, nejde snad o život, ale vidím ve Vašem příspěvku, že začínáte slovy "pro zahuštění". Slovo zahuštění chápu od slova hustota (džemu). Slovo údržnost je životnost nebo skladovatelnost či udržitelnost v poživatelném stavu (nezkažené a bez plísní). Myslím, že rozdíl v tom je. Zdravím!
doplněno 21.06.14 21:58:Měla to být reakce na zcela první příspěvek.
Té sladké tekutiny je asi tak 1-2 mm okolo džemu v celé skleničce. (otevřela jsem tu neplnou) .Toto se my stalo již vloni z rybízu.Myslíte,že by to šlo znovu ohřát a udělat s novým gelfixem? Nebo s něčím jiným, a zase dát i cukr?
mě osobně by to nevadilo... zase tolik to zřídnout nemůže a zrovna jahody se nesmí vařit dlouho - jinak to celé zhnědne. Nechal bych to tak. Maximálně při otevření vodičku slil pryč, ale fakt nevidím důvod se jí bránit. V takovém množství to o moc nezředí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.