Zavareni tresni

Od: Datum: 05.06.14 10:50 odpovědí: 8 změna: 06.06.14 10:15

Dobrý den,někde jsem kdysi slysela o zavareni tresni jen tak je povarit ve sladkem nalevu a horke je dat do sklenic a otocit a mely by chytnout -nezkousel nekdo?-aby se to pak nezkazilo dekuju-jeste kdyby nekdo mel presny navod


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 05.06.14 11:09
avatar

Celý život jsem zavařovala a zavařovali i mí rodiče. Oproti nim jsem zavařování zjednodušila tím, že vodu s cukrem nesvařuji ;) Třešně nasypu do velké nádoby a zaliji teplejší vodou. Červíci vylezou do vody. Do čistých sklenic 0,7l, dám na dno pár třešní a na ně 2 vrchovaté lžíce cukru krupice nebo krystalu. Dosypu až pod povrch třešněmi . Až pod povrch proto, že cukr se vodou rozmočí a klesne a s mím i třešně. Zaliji studenou vodou cca 1,5 cm pod okraj sklenice. Zavíčkuji, naskládám do zavařovacího hrnce a zaliji asi do poloviny vodou. Poměrně rychle vyženu teplotu na 75´C, ztlumím a teplotu 10 minut udržuji. Vypnu a nechám ještě 10 min stát odkryté. Z hrnce vytáhnu a obrátím na starý ručník, dnem nahoru, do úplného vychladnutí. Jestliže nemáte zavařovací hrnec a ani ho pořizovat nebudete, určitě vám ostatní rádci poradí, jak zavařovat v troubě nebo v mikrovlnce. ;) Poohlédněte se po nálevce se širokým ústím, neznečistíte si hrany sklenice cukrem nebo rukou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.06.14 10:15
avatar

Připravuju to podobně jako @babkazov a zavařuju v myčce - naskládám sklenic, kolik se vejde, a spustím program na 70°C bez prášku. (někde jsem četl, že drsňáci to dají i mezi nádobí, ale já mám třešní vždycky tolik, že těch myček naplním několik.)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.14 12:32
avatar

Zrovna mám ten recept před sebou - na druhé straně je bezová šťáva, kterou právě připravuji :)

1. Mám umyté 1,5 kg třešní - nechám na straně odkapat

2. Připravím si 2 čtyřlitrové hrnce a do každého dám tuto směs:

- 4 l vody

- 70 dkg cukru

- 1 pomůcka na zavařování (prodávají to u prášků do pečiva atd.)

3. Máme tedy 2 hrnce s objemem 8 l nálevu celkem

4. Třešně odšťopkuji a po hrstech dávám rozvoměrně do hrnců

5. Várku vždy povařím tak 2 minuty

6. Vařící třešně s nálevem plním do sklenic, které dám dnem vzhůru.

Doufám, že jsem to popsala srozumitelně.

Minulý rok jsem takto udělala tak 20 skelnic ani jedna se mi neskazila a třešně jsou takto výborné.

Ať se Vám to povede!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.14 15:27
avatar

Aluško, jak vypadá ta pomůcka na zavařování? To je nějaký prášek, jako cukřík? Jaké je na něm napsáno složení? ;) Ještě jsem nikdy o tomhle způsobu zavařování neslyšela. Nechci umřít neinformovaná.

doplněno 05.06.14 18:18:

Aluško, děkuji, kouknu na složení v obchodě. Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje. ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.14 18:05
avatar

Na tomto odkaze se na to podívejte :)

http://www.az-kuchyn.cz/oe-pomucka-ke-konzervovani-5g

doplněno 05.06.14 18:05:

Používám to i když vyrábím bezovou šťávu. Super pomocník :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.14 19:48
avatar

Není vůbec zač. Mě tento přípravek minulý rok ukázala kamarádka. Do té doby jsem o něm také neslyšela. Mám ho doma, zde je složení:

konzervant (kyselina sorbová) 50%, laktóza - jen tyto 2 složky

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.06.14 06:41
avatar

Někdo to tak dělá, že nezaváří, ale otáčí skleničky. Nikdy to není tak trvanlivé, jako když se to opravdu posteriluje. Dávám to na 15 minut při 80 stupních a mám jistotu, že to pak vydrží.

Bez sterilování bych kompot nedělala. Ale je to na Vás, zkuste to, nechte pro zajímavost pak 2 - 3 skleničky schované a za rok nám napište sem, jak to dopadlo.

Jinak zavářím jako Babkazov. Jen cukr a studenou vodu.

Podstatná byla babčina zmínka o třešních předem namočených do vlažné vody. *palec* Ano, občas vylezou červíci. A pokud to hospodyně neudělá /nechám je v té vodě přes noc/, pak jí to vyleze do sklenice s kompotem. Sice červíci zdraví škodliví nejsou, ale v té sklenici to pěkně nevypadá. *blee* Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 06.06.14 08:58
avatar

Tak, tak... "chrousti" ve sklenici se mi taky eklují. Babina to dělala tak, že třešně přes noc zalila mírně osolenou vodou a na druhý den propláchla čistou. Nasázela do sklenic, které zalila horkým nálevem (voda+cukr) a šoupla na půl hodinky do trouby. Nikdy se nic nepokazilo, ani nekvasilo. *palec*

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.