Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,někde jsem kdysi slysela o zavareni tresni jen tak je povarit ve sladkem nalevu a horke je dat do sklenic a otocit a mely by chytnout -nezkousel nekdo?-aby se to pak nezkazilo dekuju-jeste kdyby nekdo mel presny navod
Někdo to tak dělá, že nezaváří, ale otáčí skleničky. Nikdy to není tak trvanlivé, jako když se to opravdu posteriluje. Dávám to na 15 minut při 80 stupních a mám jistotu, že to pak vydrží.
Bez sterilování bych kompot nedělala. Ale je to na Vás, zkuste to, nechte pro zajímavost pak 2 - 3 skleničky schované a za rok nám napište sem, jak to dopadlo.
Jinak zavářím jako Babkazov. Jen cukr a studenou vodu.
Podstatná byla babčina zmínka o třešních předem namočených do vlažné vody. Ano, občas vylezou červíci. A pokud to hospodyně neudělá /nechám je v té vodě přes noc/, pak jí to vyleze do sklenice s kompotem. Sice červíci zdraví škodliví nejsou, ale v té sklenici to pěkně nevypadá.
Jaga.
Celý život jsem zavařovala a zavařovali i mí rodiče. Oproti nim jsem zavařování zjednodušila tím, že vodu s cukrem nesvařuji Třešně nasypu do velké nádoby a zaliji teplejší vodou. Červíci vylezou do vody. Do čistých sklenic 0,7l, dám na dno pár třešní a na ně 2 vrchovaté lžíce cukru krupice nebo krystalu. Dosypu až pod povrch třešněmi . Až pod povrch proto, že cukr se vodou rozmočí a klesne a s mím i třešně. Zaliji studenou vodou cca 1,5 cm pod okraj sklenice. Zavíčkuji, naskládám do zavařovacího hrnce a zaliji asi do poloviny vodou. Poměrně rychle vyženu teplotu na 75´C, ztlumím a teplotu 10 minut udržuji. Vypnu a nechám ještě 10 min stát odkryté. Z hrnce vytáhnu a obrátím na starý ručník, dnem nahoru, do úplného vychladnutí.
Jestliže nemáte zavařovací hrnec a ani ho pořizovat nebudete, určitě vám ostatní rádci poradí, jak zavařovat v troubě nebo v mikrovlnce.
Poohlédněte se po nálevce se širokým ústím, neznečistíte si hrany sklenice cukrem nebo rukou.
Připravuju to podobně jako @babkazov a zavařuju v myčce - naskládám sklenic, kolik se vejde, a spustím program na 70°C bez prášku. (někde jsem četl, že drsňáci to dají i mezi nádobí, ale já mám třešní vždycky tolik, že těch myček naplním několik.)
Zrovna mám ten recept před sebou - na druhé straně je bezová šťáva, kterou právě připravuji
1. Mám umyté 1,5 kg třešní - nechám na straně odkapat
2. Připravím si 2 čtyřlitrové hrnce a do každého dám tuto směs:
- 4 l vody
- 70 dkg cukru
- 1 pomůcka na zavařování (prodávají to u prášků do pečiva atd.)
3. Máme tedy 2 hrnce s objemem 8 l nálevu celkem
4. Třešně odšťopkuji a po hrstech dávám rozvoměrně do hrnců
5. Várku vždy povařím tak 2 minuty
6. Vařící třešně s nálevem plním do sklenic, které dám dnem vzhůru.
Doufám, že jsem to popsala srozumitelně.
Minulý rok jsem takto udělala tak 20 skelnic ani jedna se mi neskazila a třešně jsou takto výborné.
Ať se Vám to povede!
Aluško, jak vypadá ta pomůcka na zavařování? To je nějaký prášek, jako cukřík? Jaké je na něm napsáno složení? Ještě jsem nikdy o tomhle způsobu zavařování neslyšela. Nechci umřít neinformovaná.
Aluško, děkuji, kouknu na složení v obchodě. Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje.
Na tomto odkaze se na to podívejte
Používám to i když vyrábím bezovou šťávu. Super pomocník
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.