Můžou se jíst lehce zelené brambory?

Od: Datum: 31.05.14 17:51 odpovědí: 11 změna: 01.06.14 22:56

Mám ráda vařené brambory ve slupce, ty co máme doma jsou lehce nazelenalé, je to nebezpečné je sníst?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 31.05.14 17:52
avatar
Nazelenanou část vykrojte a vařte s kmínem, který eliminuje solanin, to škodlivé.
Ohodnoceno: 3x
 
Od: olaf71*
Datum: 31.05.14 18:55

solanin je toxický, pak záleží na tom, kolik ho tam je. samozřejmě ho je nejvíce pod slupkou. neznám nikoho, kdo ba se jím otrávil, ale také nikoho, kdo by ho dobrovolně konzumoval

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.05.14 19:10
avatar

Před necelým měsícem tu byl stejný dotaz to je problém to vyhledat?

Mohou ,ale raději vařit oškrábané ,ne ve slupce ,ta zelená znamená že byla vystavena slunci,byla moc blízko povrch či částečně nad povrchem země!

doplněno 01.06.14 14:17:

Právě proto jsem napsal ještě zbytek,Nebýt si toho vědom,napíši jen hledejte!

avatar
Upozornění od sys clayman 31. 05. 2014 19:21:27
často považujeme svůj dotaz za unikátní nebo se nedokážeme zeptat frází ve vyhledávání, protože nevím nač se ptát... Není potřeba tohle vyčítat, ale klidně příště vlož odkaz #zelene+brambory
Ohodnoceno: 0x
 
Od: zelenabrambora
Datum: 01.06.14 22:12
diesel - taky te miluju.
Nakonec jsem je snedla, byly velmi dobre :) Neco jsem si pocetla na internetu, tak uz vim. Vase rady se dost ruzni.
Datum: 31.05.14 19:32

nazelenalé brambory se ze zásady ve slupce nevaří. Na jaře se vařit ve slupce brambory nedoporučuje vůbec. On se člověk neotráví,ale ten solamil se v těle ukládá a za léta užívání to člověk pozná.Bývalý slavný léčitel páter Ferda ze Sušice takové brambory nedoporučoval a pokud ano,pak pít odvar z kmínu.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 01.06.14 11:25
avatar

No já myslím, že někteří rádci tady straší už z principu.

Ta nazelenalá barva je prý docela obyčejný chlorofyl, proto se nazalenalé skvrny tvoří na těch místech, kde brambory vykukují ze země.

Jedli jsme je mockrát a nepamatuji si nějaké zažívací problémy.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.06.14 12:04

Zelená barva je opravdu obyčejný chlorofyl. Brambora ovšem současně s chlorofylem na osvětleném místě zvýší i produkci solaninu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.06.14 13:19

V nezelených, nenaklíčených bramborách je povolen obsah solaninu 200mg/kg. Naklíčené a hlavně zelené mají mnohonásobně solaninu více. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je 400-500mg. Takže přeji dobrou chuť.

doplněno 01.06.14 13:48:

Ještě k tomu kmínu. Nikde jsem nenašel studii nebo výsledky pokusu, že by kmín neutralizoval solanin. Články populárního charakteru to sice tvrdí, ale co se tváří trochu odborně, tvrdí, že je to totální nesmysl. Neznáte někdo takovou studii?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.06.14 15:55

Lze ovšem dohledat disertačku, která mimo jiné vyvvrací i vliv kmínu na obsah solaninu. Kmín jen maskuje hořkou chuť solaninu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.06.14 13:50
avatar

Rozhodně nejíst nazelenalé části. Celkově se nedoporučuje přehánět konzumaci brambor a ostatních lilkovitých rostlin kvůli vysokému obsahu solaninu. I dospělému člověku může solanin způsobit zdravotní problémy, někde jsem četl dokonce o smrti malého dítěte kvůli solaninu, ale nedaří se mi najít zdroj. Solanin může poškodit štítnou žlázu, způsobit dráždění střev, snad i poškození ledvin a kloubů.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.06.14 22:56
avatar
Neviděl bych to s tím solaninem AZ tak černě. Brambory rajčata lilek mají jiné přidané hodnoty, které zdaleka převyšují ty zápory. Možná je povolený limit 200mg/kg ale ten je maximální. Běžně mají brambory tento limit tretinovy a z te třetiny další polovina odejde oskrabanim brambor. Z brambor se ještě nikdo neotrávil, ani naše prasátka, které jsme doma kdysi měli a to snědli kybl brambor rano a kybl večer, samo ze neloupaných a mnohdy naklicenych. A to ty prasátka měli polovinu váhy člověka, kdyz takhle bastili. Ono daleko škodlivější je to smažené, grilované, pečené maso, které si k tomu dáte. Ale nad tím se uz nikdo nepozastavuje.
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.