Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, stala se mi dnes nepříjemná věc. Oškrabala jsem velký hrnec nových brambor, že je budu vařit k obědu. Nakonec to dopadlo tak, že jsme museli odjet a na vaření brambor nedošlo. Mám je oškrabané a rozkrájené ve studené vodě.
Zítra a v sobotu je vařit nemohu. Chtěla bych je použít až v neděli. Jenže jak je do té doby uchovat? Ve vodě - brzy se udělá bílá pěna a brambory se začnou kazit. Zkusit je dát v uzavřené dóze do ledničky? Co myslíte?
Uvařila bych je slepicím, ale nové byly dosud dost drahé a pro slepice mám na vaření ještě staré, tak mi je těch nových pro ně líto.
Proto prosím, kdo má nějaké vychytávky, jak je schovat do neděle /syrové/, budu ráda. Nikdy jsem takovou situaci neřešila. Předem děkuji za rady. Jaga.
Velký hrnec oškrabaných branbor ještě jde.
Kdysi před lety na jedné (největší) krkonošské boudě, když ještě byla v plném provozu, kromě jiných zaměstnanců byli i dva takový, no řekněme jednodušší, či nižšího intelektu. Ale lidi maximálně pracovití a udělající.
A tak jednou v zimě, když byl celý den kšeft jako blázen, poslal dopoledne kuchař oba dva do sklepa škrábat brambory.
Že mu zbyly dva personální obědy ještě moc neřešil. Když zbyly i dvě večeře, začal přemýšlet a v tu chvíli mu zapálilo a běžel do sklepa. Skoro polovina zimní zásoby brambor byla krásně oškrabaná.
Holt neřekl, kolik brambor mají oškrábat a tak škrábali a škrábali.
Další den jezdil šéf po celejch Kérkonoších a měnil škrábaný brambory za neškrábaný
Dobrý den, také jsem tuto situaci neřešil, ale myslím, že oškrabaná brambora se bude chovat stejně, jako se šlupkou. Tedy, ponechal bych je rozložené v suchu na vzduchu. Maximálně budou oschlé, ale nebudou se kazit ani hnít vlhkem. Potom buď znovu lehce oškrabat nebo se možná ve vodě zase zvlhčí a uvaří. Jedno je jisté - nemůžete je zmrazit. To by snad byly potom sladké. Zdravím!
doplněno 29.05.14 14:36:Další možnost - vyměnit je se sousedkou za brambory neoškrabané. Třeba by byla ráda, že nemusí škrabat.
V práci, v kuchyni jsme je zalili vodou a umístili do chladiciho boxu. Je pravda, ze jsme je delali dejme tomu po 16h, a druhy den se vařili. Ovsem nektere zbyly i třetí den. Ono taky asi bude záležet na konkretnim typu brambory.
Ovsem jestli máte zkusenost, ze se zkazí, uvarte, a pak udelejte pecené. Ikdyz to uz je taky škoda novych brambor.
doplněno 29.05.14 14:29:Tedy, ted čtu, ze je chcete vařit az v neděli, to už asi nepreziji.
Nemate doma vakuovačku? Občas nám
vozili totiž oskrabane brambory vakuovane.ty meli spotrebu tusim 4dny. Pěkně do pytliku na mrazeni a vycucnout vzduch.
Děkuji vám všem za rady. Vakuovačku nemám, zkusila jsem je dát do té vody s octem. Tu vždycky ráno a večer vyměním. A uvidíme.
Nejsem přehnaný šetřílek, ale zdá se mi rozmařilé, uvařit nové brambory pro slepice. Pokud se mi ale nebudou nějak zdát, stejně to tak asi dopadne. Zatím se snažím je uchovat. Opékat je nechci, přece jen ta chuť nových brambor vynikne nejlíp po obyčejném uvaření.
Tak uvidíme. Ještě jednou dík všem a držte mi palce.
Ten příběh z Krkonoš je krásný, zasmála jsem se. Zdraví Jaga.
Asi už s křížkem po funuse, ale oškrábané brambory vydrží v lednici týden, když se denně mění voda. Anebo uvařit a vrazit do mrazáku, pak ale opéct nebo sdělat třeba na placky...
Tak jsem si vybrala tu variantu: voda - lednice. Vodu jsem měnila vždy ráno a večer, přidávala do ní trochu octa.
Včera jsem brambory vařila. Vůbec mi to nepěnilo, jako když se brambory kazí. Normálně jsem je uvařila, chuť byla standardní. Jen mě poněkud překvapilo: některé kousky zůstaly krásně žluťoučké, jiné zbělely.
Tak jsem měla nový recept BRAMBORY DVOU BAREV!
Ale nikomu nic nebylo a jsem ráda, že jsem je spotřebovala. Zase jsem o trošku chytřejší. Díky všem mým rádcům na Poradně. Zdraví Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.