Oškrabané syrové brambory

Od: Datum: 29.05.14 14:13 odpovědí: 16 změna: 02.06.14 08:22
avatar

Dobrý den, stala se mi dnes nepříjemná věc. Oškrabala jsem velký hrnec nových brambor, že je budu vařit k obědu. Nakonec to dopadlo tak, že jsme museli odjet a na vaření brambor nedošlo. Mám je oškrabané a rozkrájené ve studené vodě.

Zítra a v sobotu je vařit nemohu. Chtěla bych je použít až v neděli. Jenže jak je do té doby uchovat? Ve vodě - brzy se udělá bílá pěna a brambory se začnou kazit. Zkusit je dát v uzavřené dóze do ledničky? Co myslíte?

Uvařila bych je slepicím, ale nové byly dosud dost drahé a pro slepice mám na vaření ještě staré, tak mi je těch nových pro ně líto.

Proto prosím, kdo má nějaké vychytávky, jak je schovat do neděle /syrové/, budu ráda. Nikdy jsem takovou situaci neřešila. Předem děkuji za rady. *slunce* Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: cuca®
Datum: 29.05.14 14:26
avatar

V práci, v kuchyni jsme je zalili vodou a umístili do chladiciho boxu. Je pravda, ze jsme je delali dejme tomu po 16h, a druhy den se vařili. Ovsem nektere zbyly i třetí den. Ono taky asi bude záležet na konkretnim typu brambory.

Ovsem jestli máte zkusenost, ze se zkazí, uvarte, a pak udelejte pecené. Ikdyz to uz je taky škoda novych brambor.

doplněno 29.05.14 14:29:

Tedy, ted čtu, ze je chcete vařit az v neděli, to už asi nepreziji.

Nemate doma vakuovačku? Občas nám

vozili totiž oskrabane brambory vakuovane.ty meli spotrebu tusim 4dny. Pěkně do pytliku na mrazeni a vycucnout vzduch. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.05.14 14:26
avatar

Hmmm... To bude zřejmě problém. Pokud se dají do lednice suché, oloupané a syrové, pak je v neděli ráno vytáhnete

jako zčernalé brikety. Vlivem škrobu. Ale pak bych je zkusil znova oškrábat (tu zčernalou vrstvičku) a...

jedeme dááál.!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ben®
Datum: 29.05.14 14:30
avatar

Dobrý den, také jsem tuto situaci neřešil, ale myslím, že oškrabaná brambora se bude chovat stejně, jako se šlupkou. Tedy, ponechal bych je rozložené v suchu na vzduchu. Maximálně budou oschlé, ale nebudou se kazit ani hnít vlhkem. Potom buď znovu lehce oškrabat nebo se možná ve vodě zase zvlhčí a uvaří. Jedno je jisté - nemůžete je zmrazit. To by snad byly potom sladké. Zdravím!

doplněno 29.05.14 14:36:

Další možnost - vyměnit je se sousedkou za brambory neoškrabané. Třeba by byla ráda, že nemusí škrabat.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 29.05.14 14:33

Věřím, že je Vám nových brambor líto, ale mě by bylo líto více svého žaludku. Uvařit slepicím a oškrabat v neděli jiné.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.05.14 14:33
avatar

Dobrý den, mě když se to přihodí, tak je zavaxuju:D vakuovačkou:D Jinak jsem četla, že je lze naložit do mléka nebo do octové vody...

Ohodnoceno: 2x
 
Od: olaf71*
Datum: 29.05.14 15:07

vakuově balené v lednici při teplotě 4°C vydrží 5 dní

doplněno 29.05.14 15:09:

jinak já bych si je vzal. loupání brambor je moje smrt. na učňáku pytel loupání na jednoho mě to zošklivilo

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.05.14 15:16

Uvařte je hned a v neděli lehce na suché pánvi nebo v troubě opečte ,holt budou jednou jiné

Nikdy neškrábu nové brambory, ale vařím je ve slupce a před podáváním oloupu , víc nám chutnají.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.05.14 15:45

Dobrý den.Vyměňujte vodu a uschovat v lednici max.3 dny.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: moula*
Datum: 29.05.14 20:05

Tak tak, já běžně oškrábuu velký hrnec brambor, zcela je ponořím do vody, dám je do lednice a průběžně z nich beru 4 dny a teprve tepelně upravuji. Žádný problém !

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.05.14 19:09
avatar

Syrové oloupané brambory dejte do misky se studenou vodou a přidejte pár kapek octa. V chladničce takhle vydrží až 4 dny.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.05.14 20:04
avatar

Velký hrnec oškrabaných branbor ještě jde.

Kdysi před lety na jedné (největší) krkonošské boudě, když ještě byla v plném provozu, kromě jiných zaměstnanců byli i dva takový, no řekněme jednodušší, či nižšího intelektu. Ale lidi maximálně pracovití a udělající.

A tak jednou v zimě, když byl celý den kšeft jako blázen, poslal dopoledne kuchař oba dva do sklepa škrábat brambory.

Že mu zbyly dva personální obědy ještě moc neřešil. Když zbyly i dvě večeře, začal přemýšlet a v tu chvíli mu zapálilo a běžel do sklepa. Skoro polovina zimní zásoby brambor byla krásně oškrabaná.

Holt neřekl, kolik brambor mají oškrábat a tak škrábali a škrábali.

Další den jezdil šéf po celejch Kérkonoších a měnil škrábaný brambory za neškrábaný *smich**smich**ua**ua*

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 30.05.14 06:41
avatar

Děkuji vám všem za rady. Vakuovačku nemám, zkusila jsem je dát do té vody s octem. Tu vždycky ráno a večer vyměním. A uvidíme.

Nejsem přehnaný šetřílek, ale zdá se mi rozmařilé, uvařit nové brambory pro slepice. Pokud se mi ale nebudou nějak zdát, stejně to tak asi dopadne. Zatím se snažím je uchovat. Opékat je nechci, přece jen ta chuť nových brambor vynikne nejlíp po obyčejném uvaření.

Tak uvidíme. Ještě jednou dík všem a držte mi palce.

Ten příběh z Krkonoš je krásný, zasmála jsem se. *smich* Zdraví Jaga.

 

Od: liduli
Datum: 30.05.14 12:09

...když není vakuovačka pomohu si tak,že dám potravinu do pvc sáčku, strčím brčko a hodně zagumičkuji, vzduch vysaji ústy až se sáček vcucne mezi potravinu a brčko vyndám, je to nouzové, ale docela účinné, L.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novabrambora
Datum: 01.06.14 22:31
To jsou zase rady :)) chodim se zde zasmat. Brambory ctyri dny vydrzi, staci vymenit vodu ob den a mit lednici co chladi. Nepopiram ze jsou mdlejsi, ale stale chutne.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: hop®
Datum: 01.06.14 22:37
avatar

Asi už s křížkem po funuse, ale oškrábané brambory vydrží v lednici týden, když se denně mění voda. Anebo uvařit a vrazit do mrazáku, pak ale opéct nebo sdělat třeba na placky...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.06.14 08:22
avatar

Tak jsem si vybrala tu variantu: voda - lednice. Vodu jsem měnila vždy ráno a večer, přidávala do ní trochu octa.

Včera jsem brambory vařila. Vůbec mi to nepěnilo, jako když se brambory kazí. Normálně jsem je uvařila, chuť byla standardní. Jen mě poněkud překvapilo: některé kousky zůstaly krásně žluťoučké, jiné zbělely.

Tak jsem měla nový recept BRAMBORY DVOU BAREV! *smich*

Ale nikomu nic nebylo a jsem ráda, že jsem je spotřebovala. Zase jsem o trošku chytřejší. Díky všem mým rádcům na Poradně. Zdraví Jaga.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.