Poradí mi někdo ten nejlepší recept na bramborák, který má nebo alespoň slyšel? Pořádáme malou soutěž a ráda bych něco vyhrála. Předem moc děkuji za recepty nebo alespoň odkazy.
Nejlepší recept? Každý považuje za nejlepší ten svůj! Já se držím osvědčené klasiky - brambory, vejce, česnek,sůl, majoránka, hladká mouka, mléko. Někdo přidává i cibuli, vařené uzené maso, někdo strouhá brambory úplně najemno, někdo spíš nahrubo. Dokonce i zelí se přidává ...Péci můžete na oleji, sádle, úplně nasucho, no prostě fantazii se meze nekladou, ale jak říkám - každý má jiné hodnocení a co chutná jednomu, nemusí se zamlouvat druhému.
Takže držím palce a dobrou chuť!
janekkrat*
Já jen doplním, že je možno přidat i kmín. Aspon to říkali dnes Kluci v akci
donislav*
ahojte, ano my jsme doma dávali také kmín, ten prý odnímá nadýmání / z přepáleného omastku/- kdo nemá rád celý, může dát mletý.
Hm. Vosouch. Hned bych si dal. Figl je v tom, spravne okorenit. Nas recept z koleji, kdy sme delali bramboraky z deseti kyl brambor je nasledovny: Brambory nastrouhat co nejvic najemno a dostat z nich co nejvice vody pryc. Ale uplne. Do posledni kapky. Nebo alespon lzicky. Vodu ale nevylevat, uskladnit v hrnecku a nechat usadit skrob na dne. Po usazeni vodu vylejte a skorb se vrati do testa. No a pak primerene soli, jednu celou hlavicku cesneku na jedno kilo brambor, 1 pytlik majoranky na 2 kila brambor, 1 vejce na dve kila brambor, sladkou papriku, pepr, ale ne ten cernej z pytliku! Stokrat lepsi jsou ty barevny cely, ktere se mlynkem mlejou primo do testa. Nakonec ten skrob. Moukou jen tak poprasit. Na nastaveni. Jinak ty tam moc nepatri. Smazit nejlepe na veprovem sadle. Co nejtenci platky a prudce z obou stran. V jednoduchosti je krasa. A chut. Zadny uzeny, spenat a pod. bych tam nedaval. To do spravneho vosouchu nepatri.
Když už bramborák tak tzv. Cmundu po Kaplicku. Na klasický bramborák dáš vařené zelí + vařené uzené a přiklopíš to dalším bramborákem. Místo uzeného lze v nouzi použít i velké kolečko nějakého měkkého salámu (nejlepší je ho předtím na pánvy osmahnout) nebo plátek šunky.
Ahoj,my na Plzeňsku říkáme bramborákům vošouchy dělají se stejně jen se do nich přidává tvaroh ,který se přidá do těsta ,jsou takové jemnější,zkoušela jsem i když jsem neměla tvaroh třeba zakysanou smetanu,také to nebylo špatné.
Ano v jednoduchosti je krása. Jsem pro. Ale! Dají se vylepšit navrch třeba čínou, teda masem po čínsku, nebo syrečkama, nebo různými druhy sýrů, lečem, strouhaným sýrem, atd. Ta moje zkouší fšechno možný, ale v jednoduchosti je opravdu krása
doplněno 13.10.08 21:25:
Jo ještě se do něj dá zapíct kuřecí nebo ty syrečky. Je to jako kapsa.
To mas pravdu. Jako priloha jdou pouzit. Treba s nejakou ostrejsi omackou ala gulas. A krome syrecku se daji zapect i s hermelinem. Myslim, ze se tomu rika psouky (s hackem nad s). Je to fakt dobrota takovej bramborak a ktomu pivo .
dobrý je do základu nakonec / zamíchat/ přidat trochu kyselýho zelí/syrovýho/ nevařit - vyzkoušet kolik, já dávám přiměreně velkou hrst. fakt to prubněte je to ... hezký den
Bramborák - jak už bylo řečeno dobře okořeněný - nešetřit s vajíčkem, ale šetřit s moukou a není moc co řešit. Včera jsem ho zrovna dělala. A protože jsem si v poslední době oblíbila řapíkatý celer, na zkoušku jsem ho přidala jemně pokrájený. A vůbec to nebylo špatné!
Určitě nebyl špatný. Bramborák, pokud v něm ještě setrvají brambory, dá se dělat s jakoukoliv kombinací - zkusili jste ho třeba s brusinkami a šlehačkou? Jako třeba svíčkovou?
... a to byl ještě pominut bramborák včerejší, který během noci poněkud zgumovatí a pak, vražen do mikrovlnky bez zakrytí vezme šmrnc nekonkurenčně vzácný v kombinaci s míchanými vajíčky, okurkami a pivem. Pro slabší nátury se pak dá po studenu i s povidly...
slonbonjohn*
...a velebnosti, jdu blejt.
lidka*
Ne, to není fór - můj švára byl celkem gurmán a na moje bramboráky se vždycky těšil - bohužel. A on si jich pár opravdu namazal povidly a mlaskal. Sice jsem se divila, ale dopřála jsem mu to ráda.
Teda Strejci. Je videt, ze se vyznas. Jen si to predstavim a uz mi tecou sliny. Hned zejtra jdu koupit brambory. Vcerejsi bramborak z mikrovlnky je fakt super. Po vcerejsim hovezim gulasi to nejlepsi, co znam. A jeste, kdyz vecer pred tim bylo pivo. Ouj jee :P
Jednou jsem zkusila "bramboráky" z ovesných vloček. Byly fakt dobré, ale moje konzervativní rodina neprojevila dostatek nadšení, abych se s tím ještě někdy dělala.
Ovesné vločky se namočí v mléku asi na půl hodiny. Přidá se to, co do bramboráku - vajíčka, česnek, majoránka, třeba i uzenina na kostičky, sůl... Těsto se smaží na pánvi, namočené ovesné vločky tomu dodají zvláštní chuťový vjem. Jako byste kousali do nadrobno nakrájených dušených hub.
Beru vločky, zelí, uzený, houby...ale Ti kdo tam dávají cuketu jsou barbaři!
zuzankha*
Cuketa bramborák nádherně nadlehčí a zjemní, bramboráky potom nejsou tak těžké. Cuketa je vůbec skvělá zelenina, zkuste někdy zapečenou cuketu nebo smaženou, je to výborné! Zájemcům klidně napíšu recept
pravdomluvny*
Díky, zkusil jsem a už nikdy více! Opravdu nevím, co na tom lidi vidí. Mě prostě cuketa nic neříká.
je to asi tak týden jsem jedla u kamarádky bramborák byl dobrý ale měl zvláštní chuť tak jsem se začala pídit proč je takoví řekla mi že do něho přidala pomletá játra to by mě vživotě nenapadlo, no a když ho dělám já doma tak si do něj přidávám ráda škvarky naučil mě to můj děda a je to opravdu výborné hodně štěstí ve vaší soutěži a snad tedy něco vyhrajete
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.