Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nevím jestli jsem jediná, ale taky tak nemáte rádi, když musíte protrpět to jedno dopoledne o velikonočním pondělí? Být klukem, tak tu tradici, kdy stejně všichni chtějí jen nějakou tu sladkost, pulku či v poslední době hlavně peníze(zálží už podle věku), nedodržuji. Ale když holt někdo přijde, nebudu přece dělat cavyky a otevřu mu, ne?Nikdy nevím, jak se mám u toho tvářt nebo jako jestli jen přijít a otočit se :D ...Jak to máte vy?
Já znám několik dost dobrých koled,takže,když oni spustí to jejich obligátní:"hody,hody,doprovody,dejte vejce malovaný...,"tak jim povídám,že jsou trošku pozadu a spustím ty mé.Pak se řehtají,dají mně jen tak symbolicky a posléze stejně čekají na frťánky.A když jsou to děti,tak už je ženu k míse,aby si vybrali na co mají chuť
Od doby, co byly v módě pomlázky z bužírek a přišly jsme domů s krvavými jelity, mě naši do "slavení" už nenutili, ven neposílali a pondělní dopoledne jsme trávili u televize s vypnutým zvonkem A teď s dětmi chodíme hledat velikonočního zajíčka... Někdo to asi umí přijmout, mně to vždycky přišlo jen nekonečně trapné pro obě strany. Přesně - jak se mám tvářit? Nadšeně, že pečlivě napižlaná vajíčka mrsknou do igelitky k tuctu dalších? Stát jako trubka a čekat, snožmo nadskakovat a nebo dokonce pištět? Bohové, vy to vidíte. Máloco je větší běs, než tradice, která naprosto pozbude původního smyslu a zůstane z ní jen vyprázdněný zvyk. Obvykle mám fantazii obstojnou, ale co koho motivuje k tomu, aby ji dodržoval - to mi vážně hlava nebere
... možná je to jako v tom vtipu, kdy manžel začal zkoumat, proč manželka vždycky uřízne u štrůdlu oba konce, vždyť to je na něm to nejlepší!
"Maminka to tak vždycky dělala!"
Tak se na to při nejbližší návštěvě u tchýně zeptá.
"Maminka to tak vždycky dělala!"
Vytrvá tedy do návštěvy k babičce.
"Protože jsem, chlapče, měla malý plech."
Jó zvyky, to je věc.
Koledu nemusím. Když držím nastavené pozadí, pomlázky po něm poskakují, připadám si hrozně trapně. Taková ponížená.
I na vesnici koleda upadá. Ještě před 20 lety chodili staří chlapi s ohromnou pomlázkou, bylo jich 20 i víc. Všechno snědli, všechno vypili. U sousedů vlezli i do trouby, vyndali pekáč masa a snědli ho na studni.Sousedce zbyly k obědu jen suché knedlíky a zelí. Všude požadovali stuhy, kde ženské neměly, uřezali jim tkanice u zíástěry, jednou i podprsenku někde vyšťourali a pověsili si ji na pomlázku.
Dneska už to není taková divočina. Ve vsi je stěží do 10 malých kluků. Pro ty jsem obarvila nějaká vajíčka, nakoupila čokoládové figurky. Alkohol nepodávám žádný. Manžel je navíc na celý den v práci, tak budu jen hlídat babičku, aby ji koleda nějak moc nevyvedla z míry.
Už aby to bylo za námi. A abychom vydrželi ve zdraví všichni zase do další koledy, i když na ni nadáváme. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.