Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Šípkový čaj - příprava

Od: andreaaa odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,
mohl by mi někdo napsat celý postup přípravy šípokového čaje od sběru až po přípravu?

Je to jen o tom posbírat po létě vybarvené plody, usušit a zalít horkou vodou? Kolik šípků na klasický hrníček?

Moc děkuji

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

honza75*
hodnocení

0x

Kolik lidí tolik způsobů. Jakmile jsou plody krásně vybarvené, posbírám je. Sbírám hezké, ničím nenapadené a samozřejmě před zmrznutím. Někdo je po té umyje, záleží jak jsou čisté. Pak je rozložím na plech a pomalu při nízké teplotě (50°?) a pootevřené troubě (vražená vařečka) suším, občas prohrabu. Dělám tak to tak několik dní, než jsou úplně suché (po zmáčnutí se rozletí). Zpravidla to zapnu vždy ráno, než jdu do práce a po příchodu. Poté uschovám do zavíracích sklenic.

Do simaxové konvice (1,5l?) dám cca hrst šípků, které rozmačkám v hmožďíři. Nasypu do konvice, zaleju vodou a dám na plotnu. Jakmile se začne vařit, vypnu a nechám schladnou až je vlažný. Pak do druhé konvice čaj přefiltruju přes papírový filtr, co máme na filtrovanou kávu. To je důležité, ty chloupky v šípkách jsou svinstvo. Cedník nestačí.

To je vše. Výsledkem je krásný, výborný, silný čaj.

hahanaj*

Sbírám a suším jako honza75 ,ale na přípravu je namočím do vody třeba večer a nechám pěkně nasáknout a pak pomalu ráno zahřívám nemačkám je - vodu uvedu až k varu ,ale nevařím je , trochu schladlé přecedím a pijeme, nejlepší pro nás je čaj tzv druhák - když se podruhé zalejí a zahřejí a pak má čaj velmi dobrou chuť .

Netuším zda je to správně ,ale nám to tak chutná.

 

hodnocení

0x
avatar diesel

K přípravě neporadím,je co jsem kdysi vyčetl-nejvíce zdraví prospěšných látek se vylouhuje při použití vody do teploty 90°C

Prý prostě nesmí projít varem!A nejlepší prý je zalít vlažnou vodou a nechat třeba přes noc louhovat!

 

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud chci připravit výborný šípkový čaj,chodím sbírat šípky až po prvních mrazech.Odstraním z nich jen "bubáky" a změklé šípky zaleji vařící vodou a po chvíli sleju.

JABRAKA

ale přemrzlé už usušit nejdou nebo ano?

poradte.cz/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]