Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potahování dortů

Od: mufii* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

já jakožto narostý amatér v kuchyni, jsem se rozhodl upéct přítelkyni dort, tak se chci zeptat, zda by mi mohl někdo poradit recept na jednoduché přitom opravdu dobré těsto na dort? :) vím jak bude vypadat, tvar mám taky... Bude mít 2 patra a bude vypadat tak něják podobně jako je na obrázku.

A za druhé... Jakou mám použít potahovací hmotu? Klaický marcipán? nebo fondán? Nebo něco jiného? Jak to chutná? Co bude nejlepší a je možné tuto hmotu obarvit? :)

Děkuji mockrát :)

Potahování dortů

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Já sice nevařím ani nepeču, mě jenom udivuje, proč se všichni dneska snaží dělat potahované dorty. Vždyť ta potahovací hmota je poměrně těžká a chuťově nic moc. Mnohem lepší je potřít dort krémem a posypat kokosem. Je pak lehčí a jedlejší. Ale to je jenom můj názor.

Souhlasím s Ládinem.Proč tam prostě nedáte klasickou a skvělou čokoládovou polevu a na ní marcipánová srdíčka nebo růžičky ;)

doplněno 09.04.14 10:54:

Martí,každý máme jiné chutě:-P Já sice dort baštím jednou za čas,a když už,tak Harlekýn,Paříž nebo Sachr:-P

hodnocení

1x

Taky mám pocit, že to potahování je taková módní vlna, každý chce mít potahovaný dort a přitom to jednak není nic moc, a druhak všechny dorty vypadají jako na jedno kopyto.

Ale co se týká samotného receptu, můj oblíbený server je varecha.sk - nevím proč, ale ti Slováci umí vařit (a péct) asi nějak líp :)

martinaa*
hodnocení

0x

Ladine, a Wampíku, u mě tedy jedině dort potažený marcipánem se světlým korpusem a krémem ;) *smich*

doplněno 09.04.14 08:30:

Sebodko, dort potažený marcipánem mám rok co rok už od mládí, móda nemóda ;).

A vždycky padne za vlast *smich*

doplněno 09.04.14 16:04:

Omlouvám se, Claymane, to měla být taková pseudoreakce na výrok, že potahovat dnes dorty je móda*hi*.

výtka
Upozornění od sys clayman 09. 04. 2014 15:05:18
držte se prosím tématu, klidně si založte něco podobného ve Volné ;)
sebod*

martino, moje mamka ho nepotahovala celý, ale vždycky tam dávala všelijaké ozdoby. A já jako málá chodila do lednice a "nenápadně" ožďubovala. No a pak když mamča chtěla slavnostně dort dát na stůl, tak ...co Ti budu povídat *smich*

doplněno 09.04.14 17:16:

i já se hluboce omlouvám...

monika1*
hodnocení

0x

ahoj, Taky dělám amatérsky dorty. Vyzkoušela jsem skoro všechny hmoty, u nás vyhrává holandský potahovací marcipán. Ale pokud máte raději čokoládu, tak doporučuji chokoflex, dělají jej jak tmavý tak bílý. Chuťově to připomíná belkgické pralinky. Z fondánem se sice pracuje nejlépe, ale chuťově je asi nejhorší. Když už, tak Smartflex velvet - kupuju čokoládovou příchuť. Z ostatních druhů fondánu je cítit umělotina a dle mne jsou hnusné.

Určitě bych se vyhnula domácím hmotám, vyjdou sice levněji, ale ještě jsem nejedla žádnou pro mne jedlou. Navíc, než se vám povede udělat ji jak má být, je to o nervy :D A dort neděláte každý den, vyplatí se zaplatit kvalitu.

Tak ať se daří.

iz*
hodnocení

0x

Souhlasím s Ládinem a Wamp, ty hmoty snad dobře vypadají, ale vůbec mi/nám nechutnají a jsou moc těžké. Já vršek i okraje potřu nakyslou zavařeninou a krémem, ani polevu nepoužívám. Někdy ještě posypu oříšky, někdy kakaem nebo kokosem - dort je lehčí.

sebod*

Martino, jsi můj člověk. Jsem schopná "ožrat" všechen marcipán z celého dortu *smich*

hodnocení

0x
Fondan se na dorty běžně nedává, ochutnat ho můžete na veneckach (tam se okyseluje) nebo na puncovem řezu.
Marcipán se běžně taky nepoužívá, je moc drahý (má obrovský obsah mandlí).
Používá se převážně modelovací hmota, každý ji dělá trochu jinak. Dokonce jsou i nesladke (hnusné :)). Obsahují sušené mléko, cukr, škrobovy sirup (med) a ty jsou dobré. V cukrarnach můžete ochutnat, prodávají to jako zvířátka apod.
Za mě modelovací hmotu tenkou tak aby neprosvitala, ale nebyla 5mm tlustá, pak je dort preslazeny.
Prodávají se potravinářská barviva, ale je to chemie a to není in. Přírodní jsem zatím neviděl.
Ať se podaří!
doplněno 08.04.14 22:20: Těsto na dort volte podle chuti, zda ovocný, ořechový, čokoládový atd... Pak můžeme hledat konkrétní recept :)

hodnocení

0x

Já jsem tedy čokoládová, takže za mě čokolády na dortu nikdy není dost.. tyhle hmoty dobře vypadají, vzhledově se s nimi dá vážně kouzlit, ale já ji většinou sloupu a dort sním bez ní :)

Nicméně jsem všem chtěla dát pro inspiraci recept na potahovací hmotu z marshmallow pro ty, komu chutnají tyto bonbony :) Já to tedy ještě nezkoušela, ale přijde mi to zajímavé a někdy se na to chystám :)

brydova.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]