Nejste přihlášen/a.
Slovo "cukernatí" je lidový slangový výraz pro přesný název a to "krystalizace". Med krystalizuje dříve nebo později a nebo zůstane dlouhý čas tekutý podle toho v jakém poměru obsahuje glukozu versus fruktozu. Čím více glukozy tím dříve a rychleji krystalizuje.V našich podmínkách nekrystalizují pouze medy ze snůšky z Trnovníku (Akatát).Jsou velmi světlé(květové).Ostatní medy dříve,nebo později krystalizují.Vyloženě medovicové (to jsou ty tmavé) krystalizují později.Pokud v této době uvidíte komplet tekutý med ve sklenicích,tak s ním bylo dodatečně manipulováno a to minimálně rozehříváním(letošní med ještě není).Kupte a neváhejte. Pokud bude květový,bude více ztuhlý.Pokud bude smíšený(mdovice + květový),může při pokojové teplotě trochu odtávat sám.Krystalizace med nepoškodí.I včelám v plástech v zimě tuhne a ony si ho po kousíčkách rozehřívají.
Jj,ten tmavý,to je dobrotka,také preferuji
Jinak zcukernatění "likviduji" tím,že ho rozehřeji ve vodní lázni.Tímto způsobem vitamíny zůstanou ![]()
Ahoj. Tak ten ,,našlehaný,, med není našlehaný, ale spastovatělý. To je proto, aby se nemusel, např. na chlebu honit ze strany na stranu. Já osobně preferuji pouze domácí medy. Sprasený hnusy z číny, plný antibiotik fakt nemusím. Vyhýbám se i evropanům.
doplněno 03.04.14 19:49:Ještě jedna drobná rada. Med dostávám ve čtyřlitrové sklenici, kam se vejde 5 kg. Ten potom rozliji do sklenic 0.8l , kam se vejde 1kg. To proto, aby se nemuselo rozpouštět celé balení, při každém z krystalizování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.