Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je kvalitní med, který zcukernatí?

Od: nikya odpovědí: 8 změna:
Mám možnost koupit od včelaře zcukrnateny med za stejnou cenu jako v obchodě krásně tekutý. Je kvalitní med, který zcukernatí a proč to tak je?
Poškodí krystalizace kvalitu medu?
Diky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalov*
hodnocení

4x

Slovo "cukernatí" je lidový slangový výraz pro přesný název a to "krystalizace". Med krystalizuje dříve nebo později a nebo zůstane dlouhý čas tekutý podle toho v jakém poměru obsahuje glukozu versus fruktozu. Čím více glukozy tím dříve a rychleji krystalizuje.V našich podmínkách nekrystalizují pouze medy ze snůšky z Trnovníku (Akatát).Jsou velmi světlé(květové).Ostatní medy dříve,nebo později krystalizují.Vyloženě medovicové (to jsou ty tmavé) krystalizují později.Pokud v této době uvidíte komplet tekutý med ve sklenicích,tak s ním bylo dodatečně manipulováno a to minimálně rozehříváním(letošní med ještě není).Kupte a neváhejte. Pokud bude květový,bude více ztuhlý.Pokud bude smíšený(mdovice + květový),může při pokojové teplotě trochu odtávat sám.Krystalizace med nepoškodí.I včelám v plástech v zimě tuhne a ony si ho po kousíčkách rozehřívají.

joudic*
hodnocení

3x

naopak poctivy med zcukernati razdva :) mikrovlnku bych do stravovani vubec netahal... v teple lazni se med take zpatky roztece

ohneta*
hodnocení

2x

Do mikrovlnky nedávat, přijdete tak o spoustu prospěšných látek. Med rozehřejte v teplé lázni, která nepřesahuje - ted si nejsem jist, zda 40 nebo 60°C.

hodnocení

1x
V mikrovlnce rozehřívat právě kvůli znehodnocení se nedoporučuje.
Jinak o všem tu: med.vcelarem.cz/...
To že med zcukernatí znamená, že je právě kvalitní. Když máte možnost medu od včelaře, tak neváhejte. V obchodech bych si ho nekoupila. Je v tom navíc ještě kdo ví co.. Aroma, barvivo, něco aby byl tekutý, škroby atd..
Ještě se prodává u včelařů našlehaný med. Není čirý, je jako pasta a netuhne a někdo to tak má rád. Mě ta konzistence vadí. Našlehá se do něj vzduch.
No a úplně nejraději mám od včelařů lesní medovicový med. Je tmavší než ten světlý květový, ale v okolí je vzácnější. Cukernatí později, mne víc voní a prijde mi sladší.. Ale pry je v něm méně pylů a vitamínů než v tom květovém.
Takže směle do toho.. Šetrně med zahřátím udělejte zase tekutý a přeji dobrou chuť ;)

Jj,ten tmavý,to je dobrotka,také preferuji:-PJinak zcukernatění "likviduji" tím,že ho rozehřeji ve vodní lázni.Tímto způsobem vitamíny zůstanou ;)

hodnocení

1x

tak,tak jestli chcete mět krásný tekutý (sirup) tak kupte v obchodě jestli chcete kvalitu kupte u včelaře :)

bruk600*
hodnocení

0x

Ano kvalitní med zcukernatí a to proto, že obsahuje cukr :) Ty tekuté medy mají často nějakou příměs. Taky lze zcukernatělý med nahřát v mikrovlnce, kdy se hezky rozteče, ale ztratíte mnoho prospěšných látek.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tak ten ,,našlehaný,, med není našlehaný, ale spastovatělý. To je proto, aby se nemusel, např. na chlebu honit ze strany na stranu. Já osobně preferuji pouze domácí medy. Sprasený hnusy z číny, plný antibiotik fakt nemusím. Vyhýbám se i evropanům.

doplněno 03.04.14 19:49:

Ještě jedna drobná rada. Med dostávám ve čtyřlitrové sklenici, kam se vejde 5 kg. Ten potom rozliji do sklenic 0.8l , kam se vejde 1kg. To proto, aby se nemuselo rozpouštět celé balení, při každém z krystalizování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]