Je kvalitní med, který zcukernatí?

Od: Datum: 03.04.14 18:10 odpovědí: 8 změna: 03.04.14 19:19
Mám možnost koupit od včelaře zcukrnateny med za stejnou cenu jako v obchodě krásně tekutý. Je kvalitní med, který zcukernatí a proč to tak je?
Poškodí krystalizace kvalitu medu?
Diky

Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 03.04.14 18:13

Ano kvalitní med zcukernatí a to proto, že obsahuje cukr Ty tekuté medy mají často nějakou příměs. Taky lze zcukernatělý med nahřát v mikrovlnce, kdy se hezky rozteče, ale ztratíte mnoho prospěšných látek.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.04.14 18:16
avatar

naopak poctivy med zcukernati razdva :) mikrovlnku bych do stravovani vubec netahal... v teple lazni se med take zpatky roztece

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 03.04.14 18:22
avatar

Do mikrovlnky nedávat, přijdete tak o spoustu prospěšných látek. Med rozehřejte v teplé lázni, která nepřesahuje - ted si nejsem jist, zda 40 nebo 60°C.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 03.04.14 18:32
avatar
V mikrovlnce rozehřívat právě kvůli znehodnocení se nedoporučuje.
Jinak o všem tu: http://med.vcelarem.cz/zcukernately-med
To že med zcukernatí znamená, že je právě kvalitní. Když máte možnost medu od včelaře, tak neváhejte. V obchodech bych si ho nekoupila. Je v tom navíc ještě kdo ví co.. Aroma, barvivo, něco aby byl tekutý, škroby atd..
Ještě se prodává u včelařů našlehaný med. Není čirý, je jako pasta a netuhne a někdo to tak má rád. Mě ta konzistence vadí. Našlehá se do něj vzduch.
No a úplně nejraději mám od včelařů lesní medovicový med. Je tmavší než ten světlý květový, ale v okolí je vzácnější. Cukernatí později, mne víc voní a prijde mi sladší.. Ale pry je v něm méně pylů a vitamínů než v tom květovém.
Takže směle do toho.. Šetrně med zahřátím udělejte zase tekutý a přeji dobrou chuť ;)
Ohodnoceno: 1x
 
Od: wamp®
Datum: 03.04.14 18:55
avatar

Jj,ten tmavý,to je dobrotka,také preferuji:-PJinak zcukernatění "likviduji" tím,že ho rozehřeji ve vodní lázni.Tímto způsobem vitamíny zůstanou ;)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 03.04.14 18:33

tak,tak jestli chcete mět krásný tekutý (sirup) tak kupte v obchodě jestli chcete kvalitu kupte u včelaře

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 03.04.14 19:15

Ahoj. Tak ten ,,našlehaný,, med není našlehaný, ale spastovatělý. To je proto, aby se nemusel, např. na chlebu honit ze strany na stranu. Já osobně preferuji pouze domácí medy. Sprasený hnusy z číny, plný antibiotik fakt nemusím. Vyhýbám se i evropanům.

doplněno 03.04.14 19:49:

Ještě jedna drobná rada. Med dostávám ve čtyřlitrové sklenici, kam se vejde 5 kg. Ten potom rozliji do sklenic 0.8l , kam se vejde 1kg. To proto, aby se nemuselo rozpouštět celé balení, při každém z krystalizování.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: michalov*
Datum: 03.04.14 19:19

Slovo "cukernatí" je lidový slangový výraz pro přesný název a to "krystalizace". Med krystalizuje dříve nebo později a nebo zůstane dlouhý čas tekutý podle toho v jakém poměru obsahuje glukozu versus fruktozu. Čím více glukozy tím dříve a rychleji krystalizuje.V našich podmínkách nekrystalizují pouze medy ze snůšky z Trnovníku (Akatát).Jsou velmi světlé(květové).Ostatní medy dříve,nebo později krystalizují.Vyloženě medovicové (to jsou ty tmavé) krystalizují později.Pokud v této době uvidíte komplet tekutý med ve sklenicích,tak s ním bylo dodatečně manipulováno a to minimálně rozehříváním(letošní med ještě není).Kupte a neváhejte. Pokud bude květový,bude více ztuhlý.Pokud bude smíšený(mdovice + květový),může při pokojové teplotě trochu odtávat sám.Krystalizace med nepoškodí.I včelám v plástech v zimě tuhne a ony si ho po kousíčkách rozehřívají.

Ohodnoceno: 4x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.