Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem.Velmi prosím o typy na levná jídla a přitom pokud možno zdravá.budu ráda když se podělíte.Jsem v situaci,kdy mám velmi nízký příjem a malé děti,takže bych si chtěla sestavit jídelníček na celý měsíc a aby byl pestrý.Máme rádi zeleninu,maso a jen občas udělám jahelník,tedy z jahel,jelikož jsou zdravé a tak podobně.Klidně pište i známá jídla,jde o inspiraci na celý měsíc..děkuji všem za pomoc
Když je třeba šetřit a zároveň dobře vařit, sáhněte po těchto surovinách:
- brambory - samotné jako příloha, kaše, placky, základ nebo nastavování těst, do polévky, zapečené
- rýže - samotná jako příloha, rizoto, sladká kaše
- těstoviny - samotné, přílohové, do polévky, zapečené
- mrkev - syrová na saláty a obložené talíře, do polévky, vařená k čemukoliv
- rajský protlak - základ omáček, polévek
- špenát - samotný, polévka, s palačinkami/ bramborami zapéct
- ovesné vločky - sladká kaše, do polévky, k omeletě (nasucho opražit)
- cibule
- česnek
- luštěniny - vařené na různé způsoby, saláty, polévky
- soja - místo masa asi k čemukoliv (i do omáčky na špagety)
- kuskus (je dražší, ale hodně nabyde) - k masu, se zeleninou, sojou, sladká kaše, do polévky
- mražená zelenina
- zelí
- ředkvičky
- kvasnice
- měkký tvaroh ve vaničce
- bylinky ze zahrady, z květináče - petržel, pažitka, jitrocel, libeček, rozmarýn, někdo dává do salátů i sedmikrásky
- vejce lze kupovat v akcích a po 1 ks vykleplé zamrazit, odebírat dle potřeby (jdou pak upravit jakkoli, i do těst atp.)
- kuřecí drůbky na polévky (vývar lze zamrazit), rizota, čínu
Dám Vám tip na domácí jogurty - Vezměte 4 skleničky od přesnídávek, připravte si 600 ml mléka a půl kelímku dobrého bílého jogurtu. Mléko ohřejte tak, abyste v něm ještě udržela prst, rozmíchejte v něm jogurt, rozlijte do čistých skleniček, zavíčkujte, zabalte do utěrky a šály a nechte na kamnech nebo pod peřinou tak 10-12 hodin zrát. Osvědčený recept Pokud se jogurty povedou a budou mít dobrou konzistenci, můžete poté ještě jednou očkovat i domácím jogurtem.
A hotové jogurty můžete vylít na plátýnko v cedníku, nechat přes noc okapat v chladu a ráno Vám na plátýnku zůstane domácí lučina a v míse pod cedníkem skvělá syrovátka. Za pár korun
Děkuji moc za inspiraci.V podstatě tedy nastavuji vším,zeleninou atd..Je pravda,že s těmi jogurty,by to stálo za to,jsou drahé,snad si koupím už konečně i jogurtovač..Někdy je problém udržet teplotu,myslím si tedy..Lučinu miluji..přidáme kápii a jiné..díky
Rádo se stalo Pravda je, že v zimě se jogurty dělají snáz, protože se postaví na topení a je to. Teď, když je venku pěkně už asi netopíte, takže pokud chcete ušetřit za jogurtovač, prostě musíte jogurty nabalit do několika teplých vrstev a nechat pod peřinou. A nenakukovat, aby teplo neuteklo
Omluvte chybějící čárku - když je venku pěkně, už asi netopíte.
Taky si myslím, že i když musíte šetřit (i já jsem v té situaci byla), je důležité kupovat raději jednodušší, ale kvalitní suroviny. Jinak dá se ušetřit i čas a energie doma (voda, plyn, elektrika) tím, že si koupíte dobré věci už v obchodě. Já jsem si poslední dobou oblíbila oplatky Knoppers, podle mě pro děti by byly dobré - jsou chutné a navíc je tam celozrnná mouka a hodně energie. Jinak přeji, ať vše dobře zvládnete, sama vím, jaké to je...
Super diskuse, díky za recepty na jednoduchá jídla i skvělé opaltky, ty jsem zrovna vyzkoušela a asi je budu kupovat pravidelně .
Jsou fajn a dají se využít na mnoho způsobů, stačí rozvinout fantazii . Na těstoviny, palačinky apod.
Beru je s sebou vždycky na dovolenou, akorát s tím šíleně zadrobím auto a přítel hrozně nadává. Ale co mám dělat, že:
Brokolice - na růžičky, ( nožičku oloupat a na plátky cca 5 mm) do kastrolu, posolit, zakápnout oliv. olejem, podlít hrnkem vody, nasypat nasekaný česnek, pod pokličkou podusit maximálně 5 minut, pak dodělat odkryté (dokud se nevyvaří voda) Chutná i samotné bez brambor. Je výtečná i pro ty, kdo brokolici nesnáší.
To je celkem zvláštní. Jak může být něco, co nesnášíte, v různé úpravě výtečné? Já třeba nenávidím fazolky a nejedla bych je nikdy v žádné formě.
Protože je to o psychice. Spousta lidí něco nedá do huby ze zásady, ale když ochutnají, chutná jim to. Já tak naučil jíst děti všechno. Nejdřív ochutnej a pak řekni nechci, nechutná mi to.
jako ňamku pro děti doporučuji vyrobit domácí pribináček: ušlehat jednu šlehačku, do toho vmíchat 2 tvarohy a 1-2 vanilkové cukry a hotovo. Rychlé a určitě jak levnější, tak i zdravější než ty, co koupíte v obchodě.
ještě k té domácí lučině: já ji dělám tak, že jeden 500 ml býlý jogurt (např. Hollandia) smíchám se lžičkou soli a kelímkem smetany, nechám v chladu několik hodin přes plátýnko vykapat přebytečnou tekutinu a je hotovo. Pak už můžete mazat na pečivo jen tak nebo dále použít pro základ např. pažitkové pomazánky ...
Jeste tady nepadla vejce, kdyz delam zeleninovou polevku treba s troskou pohanky, tak na konci klepnu cela dve vejce a vypnu polevku. Po peti minutach podavam. Mame to radi jak se vejce rozkroji je zloutek jeste trosku tekuty.
Dale michana vejce s kvasnicemi, tedy pokud to deti "vydychaji". Osmahnu cibuli na male kosticky, nez zacne ruzovet tak na ni rozdrobim kvasnice a micham. Roztopi se na kasicku a pak normalne vklepnu vejce a umicham. Take mame moc radi. Je tam spousta vitaminu, nahoru zelenou cibulku, nebo prikrajet jako oblohu rajce nebo redkvicky. Toto jidlo ale opravdu "voni"
Polevka z kyseleho zeli - kyselica se susenymi houbami, navarit velky hrnec. Nam vydrzi i tri dny. Nebo muzete zamrazit.
Velikonoční nádivka. Já si v týdnu tak pochutnala... Vejce máme svoje, ale když se koupí v akci tak je to jídlo levné. Čočka s vejcem. Brambory na všechny způsoby. Kuba. Houby. Min. týden jsem koupila v akci obr pórek za 10 Kč a byly z něj 2 litry úžasné husté polévky. Zítra budou smažené obalované krabí tyčinky s bramborovou kaší. To sice není moc zdravé, ale je to pro 3 lidi za 25 Kč. 1 x týdně máme bezmasý den, udělám brambory, dušenou zeleninu na másle a k tomu 2 volská oka. Taky za pár šupů. Zelňačka taky vydá za oběd. Cibulačka. Knedlík (domácí) s vajíčkem a kečupem. Chce to vzít spíš starší kuchařku, vařit podle moderny to je masakr. To byste měla 1 véču za 500,-. A v sezóně cuketa na všechny způsoby, mňam.
doplněno 24.04.14 22:05:Květákové placičky z květáku v akci, taky v poho.
Haninko, super. Vsechno co jste napsala je u nas taky dost podobne. Ja mam ta levna jidla moc rada. Taky nemusi byt porad maso, ze?
Jj. My sice neživíme děti, ale barák s hypo a k tomu strašný havěti, takže taky šetříme. Nepotřebuju řízek, když je v akci květák který smažený s tatarkou milujeme. Asi nejde udělat jídelníček na měsíc, ale na týden a probrat letáky. Když je jeden týden v akci kuře, květák, makrela tak prostě bude tohle. Předpokládám že se děti stravují ve škole takže to krom víkendu není tak náročné. A já hlavně nesnáším plýtvaní a nejen potravinami. Když občas vidím v krámě co lidé kupují tak nechápu jak to můžou zkonzumovat. My kupujeme jen to co se sní. Pak se divíme, že 50% dětí je obézních.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.