Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrobit sádrové razítko-otisk keramika

Od: kukik* odpovědí: 7 změna:

Prosím o radu, potřebuji z již zakoupeného keramického výrobku udělat pár "kopií" - nevím jak mám vytvořit sádrový odlitek reliéfu, abych stávající kousek nepoškodila.

Ví někdo nějaký postup? Uvažuji o sádrovém razítku, které bych obtiskávala...ale jak na to, aby to fungovalo?

Děkuji předem za rady :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jak píše host, nejlepší je udělat více dílnou formu z lukoprenu a odlévat do ní. Vydrží vice odlitků.
Jednodušší tvary se dají kopírovat do plastelíny,po částech vytvořit celý obal, vychladit aby ztuhla a opatrně vybrat model, poskládat a vylít.
Sádra je lepší modelářská, řídká a míchat jemně, nevmíchat vzduchové bublinky. I když odlitek se dá sádrou a štětcem opravit.
Já povrch modelu i formy většinou separuji silikonovým olejem, nebo mýdlovou pěnou. Velké předměty modely separuji vrstvičkou jemné hlíny. Na jednotlivých částech sádrové formy se dělají tzv. zámky, aby se forma dala rozebrat a přesně poskládat. Jde to pomalu, ale stojí to za to.
doplněno 01.04.14 19:25: Napřed z plastelíny udělám kolem části modelu rámeček a zaleji lukoprenem. Po jeho ztuhnutí pokračuji podobně další částí, dávám pozor, aby se forma dala oddělit od modelu, aby někde nezatekla do otvoru. Otvory třeba i křížem je lepší odlévat na polovic z obou stran. Nezapomínat na výstupky na formě.
Doporučuji vyzkoušet si na malém kousku a potřebné množství materiálu. Lukopren není nejlevnější. A pozor, tuzidlo je zdraví nebezpečné.
kukik*

Děkuji za krásný popis, určitě do budoucna využiji, nyní se jedná jen o plochý předmět a z něj chci udělat jen obtisk reliéfu -razítko, které budu obtiskávat do mnou vyrobených polotovarů...snad jsem se vyjádřila dobře...nevím, zda to popisuji správně

host*
hodnocení

0x

Originál se odleje do lukaprérnu, vznikne měkká jakoby gumová forma, do které se pak lije sádra. Problematika je ale mnohem složitější, záleží na tom, jak ošetřit originál, aby se nepoškodil, jestli se povede odlitek najednou nebo po částech, jakou sádru použít, jak ji namíchat aby byla bez bublinek, atd. atd.

hodnocení

0x

Jak to celé je veliké?

kukik*

Já potřebuji jen to razítko toho reliéfu, což je asi 6x6cm...není to prostorové, je to jen placka-kypřík do květináče, na něm je krásná kytička s obličejem, potřebuji to jako propagační povšimnutí-dárek pro dětské hosty v práci

Nejsem si úplně jistá, jestli to, co se chystáte, je úplně správné. Relief má autora a vy, bez jeho souhlasu, ho budete používat skoro jako firemní značku. To se nedělá. Vytvořte si své dílo a to otiskujte a používejte jak chcete. ;) Neměl by to být problém, vyrobit relief z plastelíny, moduritu nebo podobného materiálu a odlít si konečný výrobek.

kukik*

Já si jistá jsem, neboť kypřík mám od autorky i s jejím svolením ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]