Hlíva ústřičná

Od: Datum: 29.03.14 10:11 odpovědí: 6 změna: 02.04.14 10:12
avatar

Před chvílí jsem dostala 2 krásné trsy hlívy, kterou moji mladí vypěstovali ve sklepě. Co s ní? Myslím si: cibulka na oleji, hlívu na větší kousky nechat vydusit, přisypat mouku, prosmažit, červenou papriku, dolít vodu, posolit. Nakonec nastrouhat česnek a majoránku. S rýží? Myslím si to dobře? ;) A co s tou druhou částí, protože to všechno najednou nespotřebuji?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 29.03.14 10:28

co ti zbyde klidně nakrájej na nudličky a povař a pak dej zamrazit a můžeš udělat držkovou polévku - nebo použít na čínu , do těstovin a pod... hlívu milujeme

Ohodnoceno: 2x
 
Od: liduli
Datum: 29.03.14 13:00

Strýček Google mi vždy dobře poradí (hlíva ústřičná recepty)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.03.14 18:36
avatar

Pravidelně děláme "smaženici" hlíva + cibule + česnek + vejce, obalená v trojobalu a usmažená je výborná, gulášovka s hlívou, zapečené brambory, těstoviny, kroupy se špekem a hlívou, maso (vepřové nebo hovězí) orestuji, přidám 1 velkou cibuli, na nudličky hlívu, pepř, sůl a v papiňáku asi 25min). Váš recept vyzkouším, olizuju se už teď. Zbytek (často se to nestane) dám do mrazáku, nakrájené, syrové a pak šupnu do masa.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.03.14 15:29
avatar

Příznivé účinky

KOMU HLÍVA ÚSTŘIČNÁ POMÁHÁ

. Zcela jistě kardiakům, protože příznivě ovlivňuje krevní tlak a upravuje hladinu

cholesterolu v krvi

. Diabetikům pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi

. Alergikům a astmatikům

. Všem, kdo trpí různými záněty, kloubovými a kožními

onemocněními. Pouze náhodou až z léků, které se již

postupně začínají po celém světě vyrábět, bylo zjištěno, že

hlíva odstraňuje i bradavice virového původu a léčí

ekzémy.

. Pokud máte nemocná játra, ledviny, či slinivku, i vám je hlíva ústřičná doporučená.

Napomáhá zlepšovat metabolizmus a regenerovat vnitřní orgány.

. Jestli pociťujete příznaky stárnutí, i vy vyzkoušejte hlívu, protože právě zvýšenou

regenerací buněk ve své podstatě zpomaluje stárnutí. (Hlíva ústřičná - sušená i drcená

- 100% podíl Hlívy www.hliva-ustricna.cz)

CENNÉ LÁTKY OBSAŽENÉ V HLÍVĚ ÚSTŘIČNÉ

Hlíva ústřičná obsahuje hned několik vitamínů, a nejen ty. Kromě

vitaminů řady B a vitaminů D, C, K obsahuje také stopové prvky

jako je železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selén, bór, jód a

především beta 1,3-D glukany, jejichž výtěžnost je až 50%.

Obsahuje také mevinolin, množství důležitých proteinů, enzymy,

steroly, aminokyseliny a mastné kyseliny a dále bohatou škálu

nejrůznějších cukrů od alditů, monosacharidů až po polysacharidy

rozpustné a nerozpustné. Ve vodě nerozpustné polysacharidy reprezentuje chitin a chitosan,

které mají mnoho účinků například: snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, hladinu

kyseliny močové.

Osvědčené recepty

Na této stránce naleznete nápady, jak využít hlívu ve Vaší kuchyni

HLÍVA JAKO VÍDEŇSKÝ ŘÍZEK

Spotřeba: 400 g hlívy ústřičné, 3 PL hladké mouky, 3 PL strouhanky, 2 vejce, olej na

smažení a koření HOUBY VEGI (houbová kořenící delikatesa bez glutamanu sodného)

Postup: Použijeme jenom kloboučky hlívy. Umyjeme je a ubrouskem osušíme. Posypeme

HOUBY VEGI a obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a v strouhance. Smažíme na

oleji z obou stran. Hlívové řízky podáváme teplé s bramborovou kaší.

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY

Spotřeba: 500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1,5 l vody, 1 PL oleje, VEGI VEGI (zeleninová

delikatesa bez glutamanu sodného), mletá sladká paprika, majoránka, 2 stroužky

česneku, 1 PL hladké mouky

Postup: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou

hlívu a dusíme. Potom přimícháme papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla.

Přidáme zeleninovou delikatesu VEGI VEGI, lisovaný česnek a majoránku. Polévku necháme

krátce povařit a za stálého míchání ji zahustíme hladkou moukou.

CIBULE PLNĚNÁ HLÍVOU

Spotřeba: 8 velkých cibulí, 500 g hlívy ústřičné, 3 PL strouhaného sýru, 2 PL másla,

koření HOUBY VEGI

Postup: Z cibulí odřežeme vršek a dusíme je 5 minut ve vodě, potom z nich lehce vybereme

vnitřní vrstvy a připravíme cibulové misky. Vybranou cibuli najemno nakrájíme, zlehka

osmahneme na másle, přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu. Po 20 minutách tepelné úpravy

směs ochutíme kořením HOUBY VEGI, naplníme cibulové misky, posypeme strouhaným

sýrem a zapečeme asi 10 minut v zapékací misce. Podáváme jako předkrm nebo jako přílohu

k masu s rajčatovou omáčkou.

HLÍVA NA ČESNEKU

Spotřeba: 400 g hlívy, 2 stroužky česneku, 3 PL hladké mouky, 100 g oleje na smažení,

HOUBY VEGI _ houbová kořenící směs bez glutamanu sodného

Postup: Použijeme jenom klobouky, které očistíme a umyjeme vlažnou vodou. Potřeme

je česnekem a ochutíme HOUBY VEGI. Obalíme v mouce a pomalu smažíme na oleji.

Podáváme s tatarskou omáčkou a s americkými bramborami.

HLÍVA JAKO ŠPÍZ

Spotřeba: 250 g hlívy, 1 vejce, 150 g tvrdého sýru, 100 g salámu, 2 PL hladké mouky, 4

PL mléka, olej, HOUBY VEGI _ houbová kořenící směs bez glutamanu sodného s hlívou

ústřičnou

Postup: Klobouky hlívy očistíme, povaříme ve slané vodě, pokrájíme na větší kousky,

okořeníme HOUBY VEGI. Na jehlu střídavě navlékáme plátky hlívy, plátky sýra a kolečko

salámu (lze doplnit pro rozmanitost např. žampiony). Plnou jehlu obalíme v těstíčku z mléka,

mouky a vajíčka a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Podáváme teplé se zeleninovou

oblohou a bramborami.

DOBRÉ RADY S HLÍVOU

Sušenou hlívu rozemletou na prášek můžeme použít i do bábovek, dortů, koláčů jako přírodní

zvýrazňovač chuti (další informace také na sRecepty.cz ). Podtrhne vám skvělou chuť oříšků,

kokosu, ovoce...

Zdravotní účinky Hlívy Ústřičné

Má pravidelná konzumace hlívy příznivý účinek na Váš

zdravotní stav?

Ano - můj stav se zlepšil

47.8 %

Ano - jen minimální zlepšení

12.7 %

Ne - nepozoruji změny

3.8 %

Zatím jsem účinky hlívy nezkoušel

35.7 %

Počet hlasů: 157

Pokrmy dle následujících receptů můžete připravovat jak z čerstvé hlívy, tak i ze zde zakoupené hlívy

sušené. Tato po namočení zvětší svůj objem až 12 ti násobně a lze ji zpracovávat stejně jako čerstvou

hlívu.

Hlívu drcenou můžete mimo přímé konzumace pro její zdravotní účinky používat jako houbové koření

při vaření, pečení i přípravě salátů. Pokrmy získají vynikající houbovou chuť.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 02.04.14 10:07
avatar

Kartaginče, úžasné! Děkuji *pusa*

Datum: 02.04.14 10:12
avatar

Není zač. Dostal jsem to mailem, jsem rád, že tím mohu někoho pottěšit.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.