Nejste přihlášen/a.
Před chvílí jsem dostala 2 krásné trsy hlívy, kterou moji mladí vypěstovali ve sklepě. Co s ní? Myslím si: cibulka na oleji, hlívu na větší kousky nechat vydusit, přisypat mouku, prosmažit, červenou papriku, dolít vodu, posolit. Nakonec nastrouhat česnek a majoránku. S rýží? Myslím si to dobře? A co s tou druhou částí, protože to všechno najednou nespotřebuji?
Příznivé účinky
KOMU HLÍVA ÚSTŘIČNÁ POMÁHÁ
. Zcela jistě kardiakům, protože příznivě ovlivňuje krevní tlak a upravuje hladinu
cholesterolu v krvi
. Diabetikům pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi
. Alergikům a astmatikům
. Všem, kdo trpí různými záněty, kloubovými a kožními
onemocněními. Pouze náhodou až z léků, které se již
postupně začínají po celém světě vyrábět, bylo zjištěno, že
hlíva odstraňuje i bradavice virového původu a léčí
ekzémy.
. Pokud máte nemocná játra, ledviny, či slinivku, i vám je hlíva ústřičná doporučená.
Napomáhá zlepšovat metabolizmus a regenerovat vnitřní orgány.
. Jestli pociťujete příznaky stárnutí, i vy vyzkoušejte hlívu, protože právě zvýšenou
regenerací buněk ve své podstatě zpomaluje stárnutí. (Hlíva ústřičná - sušená i drcená
- 100% podíl Hlívy www.hliva-ustricna.cz)
CENNÉ LÁTKY OBSAŽENÉ V HLÍVĚ ÚSTŘIČNÉ
Hlíva ústřičná obsahuje hned několik vitamínů, a nejen ty. Kromě
vitaminů řady B a vitaminů D, C, K obsahuje také stopové prvky
jako je železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selén, bór, jód a
především beta 1,3-D glukany, jejichž výtěžnost je až 50%.
Obsahuje také mevinolin, množství důležitých proteinů, enzymy,
steroly, aminokyseliny a mastné kyseliny a dále bohatou škálu
nejrůznějších cukrů od alditů, monosacharidů až po polysacharidy
rozpustné a nerozpustné. Ve vodě nerozpustné polysacharidy reprezentuje chitin a chitosan,
které mají mnoho účinků například: snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, hladinu
kyseliny močové.
Osvědčené recepty
Na této stránce naleznete nápady, jak využít hlívu ve Vaší kuchyni
HLÍVA JAKO VÍDEŇSKÝ ŘÍZEK
Spotřeba: 400 g hlívy ústřičné, 3 PL hladké mouky, 3 PL strouhanky, 2 vejce, olej na
smažení a koření HOUBY VEGI (houbová kořenící delikatesa bez glutamanu sodného)
Postup: Použijeme jenom kloboučky hlívy. Umyjeme je a ubrouskem osušíme. Posypeme
HOUBY VEGI a obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a v strouhance. Smažíme na
oleji z obou stran. Hlívové řízky podáváme teplé s bramborovou kaší.
DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY
Spotřeba: 500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1,5 l vody, 1 PL oleje, VEGI VEGI (zeleninová
delikatesa bez glutamanu sodného), mletá sladká paprika, majoránka, 2 stroužky
česneku, 1 PL hladké mouky
Postup: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou
hlívu a dusíme. Potom přimícháme papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla.
Přidáme zeleninovou delikatesu VEGI VEGI, lisovaný česnek a majoránku. Polévku necháme
krátce povařit a za stálého míchání ji zahustíme hladkou moukou.
CIBULE PLNĚNÁ HLÍVOU
Spotřeba: 8 velkých cibulí, 500 g hlívy ústřičné, 3 PL strouhaného sýru, 2 PL másla,
koření HOUBY VEGI
Postup: Z cibulí odřežeme vršek a dusíme je 5 minut ve vodě, potom z nich lehce vybereme
vnitřní vrstvy a připravíme cibulové misky. Vybranou cibuli najemno nakrájíme, zlehka
osmahneme na másle, přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu. Po 20 minutách tepelné úpravy
směs ochutíme kořením HOUBY VEGI, naplníme cibulové misky, posypeme strouhaným
sýrem a zapečeme asi 10 minut v zapékací misce. Podáváme jako předkrm nebo jako přílohu
k masu s rajčatovou omáčkou.
HLÍVA NA ČESNEKU
Spotřeba: 400 g hlívy, 2 stroužky česneku, 3 PL hladké mouky, 100 g oleje na smažení,
HOUBY VEGI _ houbová kořenící směs bez glutamanu sodného
Postup: Použijeme jenom klobouky, které očistíme a umyjeme vlažnou vodou. Potřeme
je česnekem a ochutíme HOUBY VEGI. Obalíme v mouce a pomalu smažíme na oleji.
Podáváme s tatarskou omáčkou a s americkými bramborami.
HLÍVA JAKO ŠPÍZ
Spotřeba: 250 g hlívy, 1 vejce, 150 g tvrdého sýru, 100 g salámu, 2 PL hladké mouky, 4
PL mléka, olej, HOUBY VEGI _ houbová kořenící směs bez glutamanu sodného s hlívou
ústřičnou
Postup: Klobouky hlívy očistíme, povaříme ve slané vodě, pokrájíme na větší kousky,
okořeníme HOUBY VEGI. Na jehlu střídavě navlékáme plátky hlívy, plátky sýra a kolečko
salámu (lze doplnit pro rozmanitost např. žampiony). Plnou jehlu obalíme v těstíčku z mléka,
mouky a vajíčka a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Podáváme teplé se zeleninovou
oblohou a bramborami.
DOBRÉ RADY S HLÍVOU
Sušenou hlívu rozemletou na prášek můžeme použít i do bábovek, dortů, koláčů jako přírodní
zvýrazňovač chuti (další informace také na sRecepty.cz ). Podtrhne vám skvělou chuť oříšků,
kokosu, ovoce...
Zdravotní účinky Hlívy Ústřičné
Má pravidelná konzumace hlívy příznivý účinek na Váš
zdravotní stav?
Ano - můj stav se zlepšil
47.8 %
Ano - jen minimální zlepšení
12.7 %
Ne - nepozoruji změny
3.8 %
Zatím jsem účinky hlívy nezkoušel
35.7 %
Počet hlasů: 157
Pokrmy dle následujících receptů můžete připravovat jak z čerstvé hlívy, tak i ze zde zakoupené hlívy
sušené. Tato po namočení zvětší svůj objem až 12 ti násobně a lze ji zpracovávat stejně jako čerstvou
hlívu.
Hlívu drcenou můžete mimo přímé konzumace pro její zdravotní účinky používat jako houbové koření
při vaření, pečení i přípravě salátů. Pokrmy získají vynikající houbovou chuť.
Pravidelně děláme "smaženici" hlíva + cibule + česnek + vejce, obalená v trojobalu a usmažená je výborná, gulášovka s hlívou, zapečené brambory, těstoviny, kroupy se špekem a hlívou, maso (vepřové nebo hovězí) orestuji, přidám 1 velkou cibuli, na nudličky hlívu, pepř, sůl a v papiňáku asi 25min). Váš recept vyzkouším, olizuju se už teď. Zbytek (často se to nestane) dám do mrazáku, nakrájené, syrové a pak šupnu do masa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.