Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupila jsem si čokoládu trvanlivost je ještě týden, ale povrch čokolády je takový nabělavý. Slyšela jsem, že to nevadí, že některé čokolády to takto mají co myslíte? Mám to raději vyhodit?
Bílému povlaku na čokoládě se někdy také říká "šedivění"_ čokoláda ztrácí lesk a pokryje ji jemná bělavá vrstva. Může se jednat o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly částečky cukru, anebo tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Šedivění není zdraví nebezpečné, pokud ovšem není výrobek poškozen jinak. Dávejte si proto pozor na změny pachu, chuti a pochopitelně vzhledu. Čokoláda může rovněž zplesnivět, nejčastěji ve vlhkém prostředí. Další vadou čokolády je žluknutí. Kakaové máslo je sice jako tuk stabilní, ale žluknutí mohou způsobit jiné použité suroviny.
ZDROJ: vtm.e15.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.