Spaření jáhlů

Od: Datum: 22.03.14 14:10 odpovědí: 5 změna: 22.03.14 21:14

Chtěla bych si uvařit jáhlovou kaši a všude píšou, že se mají jáhly před vařením třikrát spařit. Je to možná hloupý dotaz, ale co je to spařit? :D Logicky bych to přelila horkou vodou, ale stačí to jen přelít, nebo to tam mám nechat chvíli namočené?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: cuca®
Datum: 22.03.14 14:14
avatar

Tak jak pisete. Prelit vrouci vodou, trochu "michat" a precedit. A znova a znova. Jako s ryží. A nepisou tam pak nechat namocene?

Treba u krup se maji nechat par hodin namocene,trochu nabobtnaji a drive se uvari.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: duckenzie*
Datum: 22.03.14 14:16

Děkuj za radu. :) V některých receptech se píše, že mám jáhly nechat v mlíku aspoň hodinu, někde píšou přes noc a jinde nepíšou nic. Vařím to poprvé, tak si vyzkouším, co je nejlepší.

Datum: 22.03.14 21:01
avatar

Jáhly nechat v mlíku? Není to nějaký překlep? Dát jáhly dohromady s mlékem, to je naprostý nesmysl - jáhly jíme hlavně kvůli obsahu železa a jak víme, železo a vápník se nemají konzumovat společně, protože se nesnáší. Kravské mléko dokáže dokonale zničit v organizmu železo. Proto kdo konzumuje moc mléka a mléčných výrobků, má často problémy s krví, tlakem, játry. Kozí mléko je lepší, ale taky podstatně dražší.

Pokud jsou jáhly kvalitní, ani se moc spařovat nemusí, stačí třeba jen 1x na cedníku prolít horkou vodou. Chce to zkusit, pokud budou hořké, spařit příště pořádně.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cervenamrkev
Datum: 22.03.14 21:14

To jsem nevěděla o železe a mléku. Určitě se na to podívám. Každopádně jáhlovou kaši s mlékem a sušenými švestkami, nebo meruňkami vařily již naše babičky. Já vařím jáhly buďto na slano s vodou, nebo na sladko napůl s vodou a půl mléka. Někdy přidávám do jahel asi třetinu rýže.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cervenamrkev
Datum: 22.03.14 14:47

Jáhly se mají spařit proto, aby se ostranil tuk, který se nachází na povrchu. A pokud jsou jáhly staršího data, déle od sklizně, nebo nevhodně skladované, tak ten tuk žlukne a jídlo je hořké. V některých kuchařkách je varianta po vyprání nechat jáhly povřít a vodu scedit a pak teprve uvařit. Já je, jak píšete, třikrát properu, v první vodě opravdu hodně teplé a rukou je dobře promnu. Pokud by jste je nechala dlouho namočené, tak si myslím, že by se rozpadly a byla by z toho kaše.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.