Nejste přihlášen/a.
Chtěla jsem se zeptat,jesli má vliv nízký příjem při výpočtu mateřské.Bohužel mám výplatu 8500,- hrubého a zjistila jsem,že čekáme miminko.Samozřejmě se na něj moc těšíme,jen nás zajímá,jestli záleží na příjmu nebo jen na délce mateřské-rodičovské dovolené.Plánuji ,že bych byla s malým doma 3 roky.Děkuji za odpovědi.Mimi je neplánované,tak jsem se o to nikdy nezajímala.
Poopravím Markyju: Čerpat lze mateřskou (28 týdnů) a rodičovskou dovolenou (max. do 3 let věku dítěte), což je volno na péči o dítě od zaměstnavatele. Dávky nemocenského pojištění (PPM - vypočte se z dosažených příjmů za posledních 12 měsíců) a sociální (RP - výše závisí na různých okolnostech) se pobírají.
Pobírání RP není podmíněno čerpáním rodičovské dovolené. Na RP má nárok i rodič, který pracuje.
Podmínkou pro přiznání PPM je účast na nemocenském pojištění v délce alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech a účast na nemocenském pojištění v době vzniku nároku na PPM (nebo nástup na PPM v ochranné lhůtě - max. 180 kalendářních dnů po skončení zaměstnání).
Podmínkou pro možnost výběru délky a výše rodičovského příspěvku je (zjednodušeně řečeno) předchozí nárok na PPM.
------- Mohu se zeptat na Vaši práci (jaký druh práce máte sjednán v pracovní smlouvě)?
Zaměstnavatel je povinen práci odměňovat minimální zaručenou mzdou ve výši odpovídající skupině prací, do níž je zařazena nejobtížnější práce, kterou zaměstnavatel od zaměstnance požaduje.
Mzda 8.500 Kč měsíčně náleží jenom za nejjednodušší práce bez jakékoliv odpovědnosti.
Mateřská se čerpá 28 týdnů. Nejdříve lze peněžitou pomoc v mateřství čerpat osm týdnů před porodem. Výše se dá vypočítat na netu podle karkulačky. Rodičovský příspěvek se čerpá po skončení peněžité pomoci v mateřství. Ve výši 220000,-. Nelze jí čerpat najednou. Tato částka se rozděluje dle toho, do jakého věku dítěte jí chcete čerpat. Např.: do tří let věku dítěte.To znamená, že po skončení čerpání mateřské se spočítá kolik měsíců zbývá než bude dítěti 3 roky a na ty měsíce se rozpočítá částka 220000,-. Snad jsem to napsala srozumitelně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.