Nejste přihlášen/a.
V r. 2012 jsem zakoupil několik podílových listů podílových fondů. Nyní jsem v důchodu a potřebuji peníze, tak jsem je v r. 2014 prodal. Kontaktoval jsem finační správu, českou správu sociálního pojištěni a zdravotní pojišťovnu, jak je to s daní z výnosu z prodeje podílových listů podílových fondů resp. s placením pojistného sociálce a zdravotní pojišťovně. Pořádnou odpověď jsem nedostal. Dostal jsem dotazy typu co jsou to podílové listy a korunu tomu dala paní ze zdravotní pojišťovny, která mi sdělila, abych nejdříve kontaktoval sociálku a v případě, že budu platit sociálce, tak budu platit i zdravotní pojišťovně. Na internetu jsem našel informaci, že pokud mezi nákupem a zpětným prodejem proběhne doba delší než 6 měsíců ( což je můj případ) pak výnos z tohoto prodeje nepodléhá zdanění.Toto jsem dámám řekl, ale jen krčilÿ rameny že o tom neslyšely. Ale jak je to se sociálkou a zdravotní pojišťovnou? Prosím poraďte mi pokud znáte odpověď nebo mi prosím sdělte kam se mám s dotazy obrátit. Děkuji.
- Z4 - odkazovat tazatele na vyhledavače ve smyslu: " tady si to najdi" a na místa, kde problém vznikl (úřady, instituce, zaměstnavatele apd) ve smyslu: " tam se zeptej, podívej". Tazatelé nejsou hloupí, aby o této možnosti nevěděli, ale z nějakého důvodu volí Poraďte.cz, respektujme to!
Zdroj: poradte.cz/...
Jestli se vase vynosy dani, by chtelo odbornou radu opravdu z financniho uradu, zrejme jste narazil na velice informovanou urednici .nebo se zeptejte nějake účetní Ta by to mela take ovladat.
Ovsem, podle me, kdyz jste prodal podilove listy az letos, v roce 2014, tak pokud budou vynosy podlehat zdaneni, budete je davat az do pripadneho danoveho priznani za rok 2014, tudiz do konce brezna pristiho roku.
A sotva z toho budete platit nejake soc.a zdr.pojisteni. to mi nedava smysl.
Podle meto bude jen ke zdanění na fú. a otazka je zda vubec, bohuzel blize opravdu nemuzu pomoct.
Příjem z prodeje v r. 2014 nebudete danit v přiznání za rok 2013. V roce 2013 by byl takový příjem osvobozený, pokud doba mezi nákupem a prodejem je delší než 6 měsíců .
Toto se změní v r. 2014,kdy čtu v §4 ( Osvobození od daně ) Zákona o dani z příjmů , písmeno w) - doba mezi nabytím a převodem bude muset být 3 roky, aby bylo osvobozeno. Příjem byste měl potom zdanit v §10 - Ostatní příjmy.
v §10 je ale nově písmeno c) - Od daně jsou osvobozeny příjmy z prodeje cenných papírů a příjmy z podílů připadající na podílový list při zrušení podílového fondu, pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 100 000 korun.
aha, takže na zdanění příjmů z prodeje cenných papírů se použije režim zákona platného při jejich nákupu? to jsem nevěděla, díky za opravu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.