Křupavé palačinky - víc nebo míň mouky?

Od: Datum: 09.03.14 20:42 odpovědí: 16 změna: 15.03.14 19:46

Dobrý den,

podařili se mi v poslední době párkát palačinky, které byli tvrdé. Ne že by byli připečené, ale prostě vyšli suché, lámajícíse při stočení.

Včera jsem zkoušel dělat dle receptu z internetu 500ml mléka, 2 vajíčka, 220g hladké mouky, špetka soli. Nechal jsem směs odstát 30min a pak začal smažit na oleji.

Uvažuji jestli té mouky ubrat nebo přidat aby ty palačinky byli ok.

Můžete mi prosím poradit?

Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.03.14 20:45
avatar

doporučil bych: 2 hrníčky polohrubé, 1 vejce, špetku soli, trošku cukru, 1/4 hrníčku oleje a vody podle konzistence.

Z toho co píšete máte dobrý recept, ale problém je v tom, že těsto je buď moc tuhé nebo ho děláte dlouho. Jakmile palačinka změní z jedné strany barvu, hned otočit, po dalších 20 sec (?) sundat. I kdyby byla bílá ;) Někdy jsou jakoby křupavé, ale stačí je nechat pár vteřin odpočinout a jsou měkké.

doplněno 09.03.14 20:47:

mouky neubírat, ta tvoří většinu :-D spíše mléka... za mě vody, nelze poznat rozdíl a profíci je dělají z vody... možná Polreich by umřel, ale jen kvůli hře jak je to úžasně domácí :) https://www.poradte.cz/recepty/palacinky/

Ohodnoceno: 1x
 
Od: erikretr*
Datum: 09.03.14 20:46

možná té mouky dát trochu mín ale naopak více mléka já dělám tyto

http://www.labuznik.cz/recept/palacinky-nejlepsi/

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.03.14 20:47

já je dělám od oka ,ale přidávám lžíci oleje do těsta dobře promíchám a pak jsou jedna báseň

těsto nesmí být husté ,musí se pěkně po pánvi rozlít ...jen pak jsou jemné a krásně se stáčí

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.03.14 20:52
avatar
Já na pánev naleju olej projedu s ním všechny kouty a pak vyleju do talíře vedle. Když pak na takovou pánev naleješ těsto tak se ti udělá tenká málem průhledná palačinka žádná sušenka. Zatímco když to budeš nalivat do vysoké vrstvy oleje udělᚠsvítek který musíš smažit dýl a tím pádem ho lehko dokážeš přesušit.
Ohodnoceno: 4x
 
Od: wampŽ
Datum: 09.03.14 21:04
avatar

Dobrý večerMám stejný recept v hlavě již léta a palačinky jsou vynikající:-PNevím,kde byste mohl dělat chybu...Snad jen,já to těsto vyšlehám el.šlehačem.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dakoŽ
Datum: 09.03.14 21:14
avatar

Dobrý večer. Od té doby co jsem dostala recept na palačinky z kefíru, tak doma jiné nechtějí. Jsou měkounké, jemné.

Posílám recept, kdyby jste chtěl vyzkoušet. Jinak Vᚠrecept je dobrý, taky jsem je tak dělala.

1 kefír (500 g)

25 dkg polohr. mouky

2 vejce

1 rovná lžička jedlé sody

špetka soli

2 lžičky cukru

Ohodnoceno: 1x
 
Od: xixi*
Datum: 10.03.14 08:00
Do stejneho mnozstvi davam jen jedno vajicko. Do testa pridavam cca dve lzice oleje. Prvni palacinku pecu na trosce oleje, pod ostatni uz olej nedavam vubec. Pecu je dost zprudka, zadne dlouhe valeni po panvi, jakmile jsou za spodni strany lehce ruzove tak otocit a za chvilku ven z panve. Jsou pak takove mechove nebo jak to nzvat.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.14 09:51
avatar

Palačinky u nás dělá manžel a za dobu co se snaží, má svůj recept- 1/4 l mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce polohrubé mouky ,1 vejce, špetka soli, čajová lžička mletého cukru. V misce metlou rozšlehá, pokud se mu to zdá husté, přileje mléko nebo vodu. Rozpálí pánev co je pouze na palačinky, když je rozpálená, vytře ji olejem a pak malou naběračkou naleje těsto a pohybem pánve ho nechá rozlít po celé ploše pánve, palačinky otáčí vyhozením, množství je 5-6 velmi tenkých palačinek.

doplněno 10.03.14 10:49:

Přiznám se bez mučení, já to neumím. Když vidím jak to má řídké, říkam si, že z toho přece nemůže být palačinka. Manžel a vnučka je mají rádi s jahodovou marmeládou, já s opraženými ořechy a zakysanou smetanou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.14 10:38
avatar

Liduš, už jednou jste tenhle recept psala a já jsem ho vyzkoušela. Palačínky jsou skvělé. ;) Ponorákem rozmixuji ve velkém půllitrovém hrnku a nechám klidně 2 hoďky postát, aby vyšly bublinky a těsto bylo hladké. Smažím na pánvi s vločkou másla, jen pro vůni. Dobrá pánev je k nezaplacení a zmažení naprosto bez omastku je nejlepší. Palačínka by něměla mít ani zlatou, ne tak hnědou barvu. Pak je tvrdá.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.14 22:51
avatar
Paní lidus téměř jako bych je dělal já. Jen já to mám jen z hladké mouky a místo mletého cukru dávám vanilkovy cukr a mléka neumím říct... jen nejdřív dám mléka míň a je těsto tužší pořádně rozvedlat a pak dolivat do hladoucka. Nevznikají pak hrudky. A dcerka si je tak zamilovala že už je umí v 10 letech si udělat sama. Ale smaží pod dozorem a jen s obraceckou. Ale jednou zkusím dát tu polohrubou.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.14 23:02
avatar

Když dělám palačinky, tak rozšlehám žloutky s trochou cukru, přidám trochu mouky, mlíko, (sůl, muškátovej oříšek, vanilku...) a sníh z bílků. Palačinky potom jsou nádherně nadýchané. Náplň dělám tak, že smíchám tvaroh s moučkovým cukrem a přidám tam hroznové víno a broskve nakrájené na kostičky. Dám náplň na půlku palačinky a překlopím druhou půlkou. Potom stačí posypat trochou moučkového cukru.

doplněno 11.03.14 07:48:

Ale ta práce s tím se vyplatí. Taky jsou dost syté, takže stačí dvě a máte plný břicho :D

doplněno 11.03.14 08:10:

Tady celý recept, kdyby se někomu chtělo, koukám, že to dělám krapet jinak, ale to nevadí. Je to od babičky, ta to má z nějakého časopisu.

4 žloutky smícháme se 150 ml mléka, přidáme 4 lžíce mouky (polohrubé), vanilkový cukr a sůl (+citronovou kůrou podle chuti). Bílky rozšleháme s 1 lžící cukru (krupicového) a uděláme sníh, který vmícháme do těsta. Pánev musí být hodně horká, tyhle palačinky mají být nadýchané (ne tenoučké).
Tvaroh (1 vanička) promícháme s vanilkovým cukrem a trochou smetany nebo mléka (podle chuti), popř. moučkovým cukrem (prostě podle toho, jak to chcete sladké a řídké, já tam dávám asi půl kelímku smetany a nějaké 2 lžíce cukru). A přidáme nakrájené ovoce (my děláme broskve a hroznové víno).

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.03.14 07:09
avatar

Kolikokoli, ty vaše palačinky, to už nelze nazvat bleskovým hlavním jídlem. To je mimořádný smažený dezert pro náročné. *palec* *hi*

doplněno 14.03.14 10:31:

Nikdy jsem do těsta na palačinky nedávala cukr. Ale včera jsem to udělala a byly strašně rychle tmavé. Budu se držet své zkušenosti a pocukruju až hotové, sbalené.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 11.03.14 07:55
avatar

Clovek se tu vzdy neco priuci, nekdy to vyzkousim. Ja smicham od oka mouku, curk, mleho a vajicko ci dve podle mnozsti a hura na smazeni. "Tekutost" mam jiz v oku tak, aby se rozlili po cele plose a zaroven se netrhaly. Hadam, ze tazatel je smazi moc dlouho. Ja otacim hned jak vidim, ze mam horni cast pevnou, ne tekutou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: daryŽ
Datum: 14.03.14 09:15

a droždí nic?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.03.14 10:27
avatar

"dary" *zed* palačinky nejsou lívance nebo beleše (u nás se tak říká kynutému těstu, osmažené na plotýnce, maže se povidlím a sype mákem).

Ohodnoceno: 1x
 
Od: ziravka
Datum: 15.03.14 19:46

Jak už se zde psalo, dávám pod každou malilinký kousíček másla. Kdo okusil, nechce jinak.Vůni másla nic nenahradí!

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.