Hlávka zelí - co s ní?

Od: Datum: 06.03.14 09:59 odpovědí: 17 změna: 08.03.14 11:43
avatar

Dobrý den, dělala jsem zajímavou masovou směs /"čínu"/, na kterou jsem dostala recept. Mimo jiné se tam mělo přidat i na kostičky nakrájené syrové zelí. Koupila ksem tedy hlávku, měli, samosebou, jen velké, jako kopací míče. Pak už stačil jen kousek odkrojit a dát do směsi. Víc, než 3/4 hlávky mi ale zbylo.

Hlávku jsem položila nákrojem na talíř a dala do studené spíže. Ale vidím, že zvrchu začíná osychat a šednout. Poraďte mi,prosím, nějaké recepty, abych ji zpracovala a nemusela ji vyhodit.

Dělávám polévku z hlávkového zelí se slaninou. Pak sladké zelí jako přílohu ke knedlu a vepřu. Ale to teď v plánu nemám. Také jsem už zkoušela plněné zelné listy, ale vzhledem k tomu, že jsme 2 - 3 strávníci, tak mnoho nezpracuji /3 listy/.

Co jiného lze udělat z hlávkového zelí, aby:

1/ to bylo chutné

2/ se toho dost zpracovalo

Děkuji za případné nápady a recepty. *slunce* Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.03.14 10:00
avatar

Pokud mi něco poradíte, vyzkouším to hned o víkendu, dokud je zelí ještě pěkné. *palec*

Od: jm*
Datum: 06.03.14 10:14

Dobrý den,toto jídlo mám rád a spotřebuje se tam zelí dosti.Vaří ho prarodiče,jelikož já moc vařit neumím
http://www.chutastyl.cz/recep…/maso/mlete-maso/golubce-152/

Ohodnoceno: 3x
 
Od: flip
Datum: 06.03.14 10:16

Co salát Coleslaw? Zelí, mrkev, troška cibule - jako zálivka trochu smetany, majolka, zakapat citronem a pár kapek octu, pepř a sůl.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.03.14 10:21
avatar

My jime zeli za syrova u TV misto krupavych bramburek :)

Ohodnoceno: 1x
 
Od: host
Datum: 06.03.14 11:56

Také jíme zelí normálně za syrova, jen tak. Když někdo umí udělat dobrý zelný salát (spařit, odležet, atd..), je to výborné. Podobné zelné saláty mívaly v NDR jako běžnou přílohu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.03.14 10:55

Mě hrozně chutná jenom najemno nakrouhané a zakápnuté vinným octem a olivovým olejem. Nebo je možné najemno nakrouhané smíchané s majonézou (nebo směs majonézy a bílého jogurtu) s rohlíkem. A nějakým listem nepohrdne ani náš králík, ale to pro vás asi není :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.03.14 11:52

Koupit balíček Dr.Oetkera " Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny" , zelí nakrouhat či nakrájet,dát do sklínky,zalít nálevem,zavřít a uskladnit,nejlépe v chladu a temnu. Pak kdykoliv použít na onu polévkuči přílohu. Předem ale propláchnout.

Nebo je možné zelí tepelně zpracovat a pak jej ve sklínce sterilovat nebo dát do mražáku.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 06.03.14 11:53
avatar

Jaguš já zelí nakrouhám a dám do mrazáku, pak do zeleninové polévky kdy chci a kolik chci, stejně jsem to udělala i s kapustou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.03.14 12:00
avatar

Hlávkové zelí lze přidávat do všeho. Dělám si z něj polévku, rizoto, dobré je v pokrmech se zakysanou smetanou a brambory, nebo s těstovinami. Jinak použití je stejné jako u zelí kysaného - takové vepřo-knedlo-zelo s hlávkovým zelím je mňamňačka. Musí se příslušně ochutit a zahušťuji středně tmavou jíškou.

Vy už ho stejně musíte povařit, protože není čerstvé. Jinak lze i nakrájet a dát zamrazit k pozdějšímu použití. Dobrou chuť. Marcela.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 06.03.14 12:12
avatar

Dík všem za rady. V sobotu udělám osvědčenou polévku ze slaniny a hlávkového zelí. Zkusila bych i ty golubce, vypadá to pěkně, ale nemám mleté maso.Musela bych do města.

Zeleninové saláty? Mně nevadí, ovšem manžel naříká, že je neukouše. Je fakt, že syrová zelenina není měkká, ale kdybych mu místo nakrouhaného zelí předložila kachničku či ovar, to by jistě ukousal líp.*:)* Takže se saláty moc neuspěju.

Zbytek asi opravdu nakrouhám do mrazáku, však ono se časem najde něco, kam se to bude hodit. Dík. Jaga.

Datum: 06.03.14 14:39

,,Zelí je nejlepší potravina pro diabetiky,,zelé dušené i k chlebu,,,,,zelový salát,,,,, i zelí vařené na sladk

o,či kyselo. Mi stačí úplně brambor se zelím,,,toho jako diabetik se může člověk najíst dosyta. Já když vařím,tak na více dnů,,takový zelný list já udělám na několik dnů a je to lepší uleženější. Masa se nenají! Toho je jen kousek.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: 3axel
Datum: 06.03.14 12:29

babička dělala zelí s těstovinami. zelí nakrájet, uvařit, na sádle cibulku ( hodně sádla ), na to zelí, kmín - drcený. dusit. osolit atd. uvařit těstoviny, a smíchat v dětství jsme to milovali. kamarádka to nedávno zkoušela, ale žije zdravě, sádlo ne, tak to udělala na oleji, no, ble...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: sepi®
Datum: 06.03.14 14:12
avatar

čalamádu .))ale recept najít na netu ))já už ho nemám .))

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: gita65
Datum: 07.03.14 09:17

Když mi zůstané nespotřebované zelí. Tak si ho hned nakrájím, podusím, ochutím a zamrazím. Potom když potřebuji zelí, jen vyndám, prohřeji a mám přílohu bez práce.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.03.14 09:48
avatar

Jaguš, už to tu bylo myslím napsáno. zelí s těstovinami. dělám to, když mi zbydou těstoviny. Na sádlo, nebo i kousek špeku cibuli, orestnout, přidat zelí na nudličky a restovat, až jakoby lehce zhnědne, nesmí se připálit. Pak smíchám s těstovinami, opepřím, osolím a manžel si na to ještě sype strouhaný sýr. K tomu ze zelí salát - zelí, mrkev, jablko, vše nadrobno, zalít zalivkou - cukr, sůl, citron, oliv. olej, ocet a pepř. a máte chutný oběd. jsme s manželem už doma taky jen sami a takováto jídla vařím často. Je to rychlé. ještě je dobrý zelný salát s ananasem, nebo kousek zelí nakrájím do bramboračky. Moje babička dělala i buchty plněné zelím, ale to jsem nezkoušela. Zelí se dá zpracovat na mnoho způsobů, používám a kupuji ho hodně často. I v tom mrazáku se dá uchovat.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.03.14 13:08
avatar

Díky všem rádcům, na zítřek si už chystam polévku z hlávkového zelí se slaninou, ta je moc dobrá. Zbytek mi pojistí mrazák. Ty těstoviny se zelím musí být také dobrota. Nevím ale, co na to manžel. Má za ta léta už svá vyhraněná jídla a na něco nového nehledí moc přívětivě. *:)* Uvidíme, za zkoušku by to stálo. Ten sýr to určitě ještě vylepší. Jaga.

doplněno 07.03.14 13:10:

Buchty plněné zelím, nebo cibulí, se prý dělaly v Rusku. Pirožky. Ale nikdy jsem neměla odvahu to vyzkoušet. Podle mě do buchet patří tvaroh, povidla, v nejhorším případě i mák. *smich*

Od: lego®
Datum: 08.03.14 11:43
avatar

Nakrajet na kusy a snist rovnou syrove, lze posolit.

doplněno 08.03.14 11:44:

Jo ty pyrozky se zelim jsou opravdu dobre.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.