Jaké jednoduché koření

Od: Datum: 25.02.14 11:40 odpovědí: 11 změna: 30.01.15 15:47

Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem koření k běžnému vaření, nejlépe univerzálně použitelné na různá masa a třeba i ryby (makrela, hejk, losos), asi se obejdu bez hodně exotických či jiných "specialit". Doposud jsme kupovali klasické směsi, kde je nejvíce soli s chemií a koření minimum za hodně peněz. Chtěl bych několik základních asi jednodruhových, případně směsi ve výhodném balení (pro domácnost). Možná se směs dá smíchat v nějakém odzkoušeném poměru doma, ale nevím z čeho by se měla vytvořit. Napište někdo svoje odzkoušené tipy, které zde budu sledovat delší čas. Dík. Zd.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 25.02.14 11:47
avatar

U nás vede provensál, tymián, kari (směs s cibulí), bazalka, kurkuma a oregano.

doplněno 25.02.14 21:47:

Kolikokoli - nápoobně *smich*, konkrétně provensál je u nás snad i v buchtě*smich*

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 25.02.14 12:17
avatar

Tymián a oregano, to cpu všude :D. Taky kari, chilli, samozřejmě základy - sůl, pepř, bobkový list, nové koření, majoránka, kmín. Taky si nemůžu vynachválit badyán a muškátový oříšek. A fantastickou chuť rýže získáte přidáním kardamomu. Směsi bych nekupovala, nejsou moc dobré. Kupujeme jen jakousi směs na ryby, ale jinak nic.

doplněno 25.02.14 22:11:

Ano, provensál taky všude :D

Ohodnoceno: 2x
 
Od: januela
Datum: 25.02.14 12:22
Kromě už tady uvedených kupuju a dost používám sušený medvědí česnek a "medvědí gril".
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.02.14 13:00
avatar

Dobré koření je saturejka. A taky čubrica

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 25.02.14 19:59

Kmín: vepřové na kmíně, pstruh na másle a kmíně, brambory vařené s kmínem, slané pečivo s kmínem

Pepř celý: hovězí na pepři, utopenci, svíčková na smetaně, atd.

Paprika mletá sladká: guláš, slané pečivo posypané sladkou paprikou, pomazánky

Bobkový list: do polévek, k masu, svíčková na smetaně, utopenci, atd.

Hřebíček: zapíchnout jeden do cibule a tu vložit nahoru na rýži při vaření, hřebíček do svařeného vína

Skořice celá: ovocné kompoty, svařené víno

Cibule: na cibulce se dělá maso, polévky, omáčky, cibulová polévka, atd

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.02.14 10:00
avatar

Mám ráda voňavá koření, jen kurkuma mi nějak nejede. Na skopové čerstvý česnek a majoránka.Ty různé česneky sušené či pasty už nemají tu sílu a vůni.Proto když česnek, tak pěkně stroužky.

Celý hřebíček a celou skořici kromě toho vína a kompotů, jak bylo psáno, přidávám vyvařit i do rajské omáčky a když vařím domácí kečup. Má to pak příjemnou chuť.

Poslední dobou velice ráda používám koření BABY-GRIL. Nejdřív se mi to nezdálo, ale pak jsem si na něj rychle zvykla. Je převážně ze sušené zeleniny, obsahuje málo soli. Je určené pro děti. Můžete jím okořenit polévku, omáčku, kuře i jakékoliv jiné maso.

Neobsahuje glutaman sodný, obsahuje jen 10 % mořské soli, je vhodný pro děti a na diety. Výrobce jsem ustřihla s vrškem sáčku, bohužel. Zůstalo mi, že je to 70 g /hodně velký sáček/ a stálo to 42 korun. Jaga.

Nakonec- uznejte sami:Babajaga a babygril, to přece jde pěkně dohromady, ne? *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: viky®
Datum: 26.02.14 21:05
avatar

Dobrý den. Koření, sůl, kmín, pepř je vhodné ke každému jídlu. Třeba rybu, ( pstruh) kde chci nechat jeho chuť, dám jen sůl a kmín. Jestli máte možnost, podívejte se do větších center, kde prodávají, všechna koření bez soli. Naposledy jsem koření bez soli, kupovala v Kauflandu. Jen můj názor. Viky

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 27.02.14 11:07
avatar

Já koření zas až tak moc nepoužívám. Mám ráda vůni a chuť suroviny, ze které vařím. Mám velikou spotřebu kmínu, který dávám k bramborám při vaření a také do všeho, kde brambory jsou. Třeba polévky. Pepř několika barev si ráda melu vždycky čerstvý. Majoránku můžu také. S paprikou jsem opatrnější, cítím ji ještě druhý den. Občas čili nebo z mlýnku čili papričky. Občas karí, mám ho ráda v rýži. Pak mám nějaké směsi na grilování. Objevila jsem orient kuře, je úžasné. Zlaté kuře je také bezva. Country koření ráda nasypu do kapání, nočků do polívky. Skořici, hřebíček. Nové koření a bobkový list do polévek a masa, ketré se vaří s česnakem a cibulí. Bez česneku nemůže život existovat. :-D Říkám, že koření používám málo a ejhle, kolik se našlo! Vlastně mám 15 skleniček. A nějaké sáčičky s kořením, které používám velice maličko.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.02.14 12:06
avatar

Můžu doporučit tyto stránky s kořením,je tam koření z celého světa,návody,směsi...Nakupuji od nich už 10 let a jsem naprosto spokojená

http://www.koreni.cz/

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ivik®
Datum: 28.02.14 12:14
avatar

Jestli vaříte jen občas a nejste náruživý gurmán, tak já používám Staročeské koření, koupíte ho v sáčku od firmy avokádo, stojí asi 20 Kč a dá se to použít skoro na všechno.Náročnější kuchaři mě s tím pošlou asi k šípku, ale mně chutná...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: bylinarjan*
Datum: 30.01.15 15:47

Nejuniverzálnější bude určitě rozmarýn, česnek (či medvědí česnek), libeček a tymián. Někdy ale bude stačit jen sůl a pepř, aby chuť masa nezůstala v pozadí (hlavně co se týče steaků, v případě přidání i citronu se to však může stahovat i na ryby/mořské plody).

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.