Špatná kvalita mouky?

Od: Datum: 24.02.14 16:54 odpovědí: 24 změna: 27.02.14 07:35

Prosím o radu,nejsem žádná začátečnice ohledně vaření,přesto se poslední dobou potýkám s problémem se zahuštováím bílých omáček a polévek. Dělám takzvanou kvedlandu,hladká mouka a voda,nevím proč,ale dnes a již mnohokrát za poslední dobu se mi nedaří např.zelnice zahustit,je to stále řídké. Zkusila jsem snad všechny možné značky mouky,levné.,drahé i ty nejdražší a stále nic.Provařuji poctivých 20 minut . Máte někdo stejný problém,či radu? Děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 24.02.14 16:57
avatar

Kvalita mouky mne donutila začít používat granulované jíšky od Knora a mám klid a hlavně hustou omáčku nebo pokévku jak potřebuji. Trošku pomohlo z mouky udělat jíšku, ale také to nebylo ono.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.02.14 17:20

To je dobrá alternativa,ale mám problémy s polotovary,je mi po nich špatně,nepoužívám žádné masoxy atd. Přesto děkuji za radu.

Datum: 24.02.14 17:57
avatar

Ve Zdravé výživě jsem si koupila HRAŠKU. Je to sušený mletý hrách a používá se právě k zahušťování kdečeho, čemu nevadí mírná hrachová příchuť. Má to mít tu výhodu, že se nedělá klasická jíška a nepřidává se tak do jídla další tuk.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.02.14 18:11

Děkuji,vyzkouším,je smutné,že musíme hledat čím nahradit obyčejnou mouku,základní potravinu,pak má být kvalitní to ostatní, asi skončíme na Amarounech :(

Datum: 24.02.14 17:35
avatar

Skusila jste si někdy propočítat na kolik kč vás to zahuštování Knorem vyjde? Umělina toť můj názor.

doplněno 24.02.14 18:48:

Používám polohrubou mouku buď ve vodě rozmíchanou nebo na sucho opraženou Chce to jen vystihnout tu správnou chvilkuTak trochu až zavoní Do bramboračky,hřibajdy,zelí výborné.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.02.14 17:06
avatar

Dělá to hladká mouka, že? Mám tutéž zkušenost. Dlouho jsem byla potichu, bála jsem se, že se mi rodina bude smát, že neumím zahustit omáčku. Moukou už smrděla a byla stále řídká. Ze zoufalství jsem párkrát zahustila nějakým škrobem nebo co to bylo. Tragedie *plac* Pak jsem si vzpomněla, jak jsem kdysi dostala od bratra mlynáře pytel mouky, ale řekl, že se na ni nemá nějaký čas sahat. Snad půl roku to bylo? Že musí dozrát nebo jak on to říkal. Už je to hooodně dávno, už si nevzpomínám. ;)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.02.14 17:35

Znamená to tedy,že je mouka moc syrová,nebo jak by to váš bratr mlynář komentoval?

Datum: 24.02.14 17:12
avatar

Nemám tu zkušenost. Možná je to regionální záležitost, různé mlýny, různé obilí...

doplněno 24.02.14 22:08:

Nikdy jsem to nesledoval, ale zrovna mám ve spíži mouku z Věrovan.
Nebo že by to bylo - skoro se to bojím napsat - rukama?

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 24.02.14 17:30

Mám vyzkoušeny snad všechny dodavatele,jsem z krajského města a obchodů a zboží je tu víc než zdrávo. jsem troufalá,z jakých mlýnů máte doma hladkou mouku v zásobě,zkusím se u nás po ní poohlédnout

Datum: 24.02.14 17:54
avatar

Já kupuji Mlýn Kojetín. Jsem spokojená.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.02.14 15:37

Rukama nevím,nikdo není dokonalý,myslím,že dělám složitější jídla než zelnici a nemám problém. Nebo že by to bylo kvedlačkou?-¨ :-P

Od: babina*
Datum: 24.02.14 17:37
Jsem z Vysočiny a nemám problém s moukou z mlýnů Havlíčkův Brod,je to tak napsané na pytlíku.Jinou nekupuju.Snad nebude považováno za reklamu,ale jen radím.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 24.02.14 17:51

Jiskro, máte v okolí pekařství? Zklepejte a poproste o prodej trochu hl. mouky. Vyzkoušejte a vypátrejte mlýny a dodavatele. Žádné pekařství si netroufne brát nekvalitní mouku.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dary®
Datum: 24.02.14 18:39

Já používám k zahušťování bramborový škrob solamyl, je ok.

doplněno 24.02.14 18:41:

kolega říkal že přidává do omáčky kousek chleba, ten se rozvaří a to taky zahustí.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.02.14 20:23

Jé, tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama. Také se mi to stává. A udělat z takové mouky dobrou tmavou jíšku je naprosto nadlidský výkon *uf*.

Chlebem zavařuji také, ale ten se nehodí do všech jídel.

doplněno 24.02.14 22:30:

To jsem ale trdlo. Jasně že chlebem nezavařuji, ale zahušťuji *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.02.14 14:49
avatar

Taky je možné zahušťovat strouhaným sýrem, a mouku používat na chov a následnou okonsumaci moučných červů. Prý je to dobré a výživné.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.02.14 15:43

Díky za radu,ale nemusím mít všechno,sýrem zahuštěná zelníce no nevím... a na červíky zatím nemám žaludek :-D

Datum: 25.02.14 16:02
avatar

Kupte mouku novou, od jiného výrobce. A tu starou nechejte někde v koutě spižírny, ve sklenici (aby se do ní nedostali moli). Anebo vyzkoušejte polohrubou. A bude! ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.02.14 23:17
avatar

No dobře, přiznám se, že k červům jsem zatím taky nedozrál, jakkoliv mi je nedávno ve Všechnopárty doporučovala doc. Ing. Marii Borkovcová, Ph.D., entomofág. Ale toho sýra do zelňačky bych se neodříkal, podle mne strouhaný sýr nemůže zkazit nic a dá se s ním zakustit cokoli.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.02.14 07:41
avatar

Nedělám žádnou kvedlandu, jak píšete, ale poctivou máslovou jíšku.Na rozpuštěné máslo nasypat přiměřeně mouky, hladké, nebo polohrubé, výrobce není podstatný. Na pánvičce míchat,ztlumit teplotu. Podle toho, jakou chcete barvu /světlou, tmavší/, tak dlouho budete míchat. Touto jíškou zahustím polévku či omáčku. Nemusím kupovat drahé jíšky od Knorru, neliju tam jen mouku s vodou, jako pro slepice. Jíška pokaždé polévku spolehlivě zahustí a případně i přibarví.

Nevím, kolik je Vám let, ale já vařím už víc, jak 40 roků. Takže záleží na zkušenostech. A i ty jednou získáte. Ať se Vám to povede. Ale vodu s moukou bych opravdu do polévky nelila, je to pak jako šlichta pro čuníka. Podstatné je to opražení a to s vodou nelze. Opravdu, vařte na másle. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: uska®
Datum: 26.02.14 09:02

Dobrá odpověď, ale zapomínate na lidičky ( třeba jako já), že nemohou žádné mléko, natož máslo. Jíška z oleje je hnus. To je pak lepší sádlo, ale kvedlandu taky často používám, kombinuji se škrobem. Takže rada - vařte na mále - je pro někoho nepoužitelná.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.02.14 17:11

Děkuji za názor,na másle samozřejmě vařím,máme totiž to nejlepší jihočeské,ale už moje babička do jihočeské kulajdy či zelnice dávala tzv. závrtku,protože se dává poctivá šlehačka a jíškou by se to promastilo.Jinak když se mouka dostatečně provaří,tak to šlichta pro čuníky opravdu není.Do bramboračky,gulášovky ,drštkové dělám jíšku z domácího sádla,do svíčkové,rajské koprové atd.dělám z másla,jsem gurmán a šlichty nejím ani nevařím.

Datum: 27.02.14 07:35
avatar

Napište, jestli vám tohle dělá i další, nová, jiná mouka. Pořád si myslím, že to, že nejde vařené jídlo zahustit, není vaší a vlastně i mojí neschopoností, ale blbou moukou. Jiná mouka mi toto totiž už nedělá.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: aus
Datum: 27.02.14 04:41

Stávalo se mi to když jsem do některých jídel používala na zahuštění mouku rozkvedlanou ve smetaně, ale po návratu ke šlehačce se to vyřešilo. Kombinaci s vodou také znám, ale už jsem jí delší dobu nepotřebovala tak nevím. To přirovnání paní Jagy je nevkusné - to jako ti kteří vaří jinak než je ona zvyklá jsou lidé druhé kategorie? Nebo co si o sobě myslí?

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.