Nejste přihlášen/a.
ahoj, právě jsem zjistila,že to, co píší třeba na obalu sušenky, NAPŘÍKLAD(jsem si vymyslela) nějaká sušenka má 450 kcal je 1800kJ, ALE to, že sušenka má 450 kcal (kilokalorie) znamená, že má tedy 450 000 cal (kalorií?), chápu to dobře?:O :O:OOOOOOOOOOO A není náhodou doporučené dennímnožství spotřebovanýchkalorií 2 000? Vysvětlí mi to někdo, prosím?
Klid, slovo "kalorie" se běžně používá, i když se tím myslí "kilokalorie", protože celý název je moc dlouhý a navíc by se do něj mohl člověk snadno zamotat (zkuste to říct rychle desetkrát za sebou :D ). Sušenka má 450 kcal, tj. 450 kilokalorií, ale vyslovuje se "450 kalorií". Denní příjem má být (VELMI zjednodušeně) okolo 2000 kcal (vyslov kalorií) atp.
Kalorie, o kterých se mimo jiné mluví při tvorbě jídelníčku, jsou takzvané "velké" kalorie, značka je pak Cal s velkým písmenem, ale na výrobcích se to označuje jako 1000 cal (s malým písmenem), tedy 1 kcal, takže když je na výrobku psáno 450 kcal, tak to znamená 450 "velkých" kalorií, nebo se dá taky říkat 450 kilokalorií, ale stejně se tím myslí pořád totéž.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.