Nejste přihlášen/a.
Moc prosím o radu. Neštastným způsobem jsem si zašpinila bundu od stolního oleje. Ihned jsem ji vyprala, ale skvrna drží stále.Děkuji.
Mastné skvrny
Mastné skvrny patří k nejčastějším. Čerstvé a menší mastné skvrny na vlněných tkaninách lze většinou odstranit teplou vodou s pracím práškem, případně můžeme použít benzínový čistič nebo 3% čpavek se solí. Podobně odstraníme mastnotu z pletenin _ naneseme na ně prášek na praní smíchaný na kašičku s vodou. Čpavek pak vymyjeme octovou vodou. Ještě čerstvé mastné skvrny lze také posypat škrobovou moučkou a nechat ji 10 minut působit, pak setřeme a vykartáčujeme. Obdobně použijeme mletou křídu. Zaschlé mastné skvrny vyčistíme benzínem, pak teprve posypeme škrobovou moučkou, a po zaschnutí vykartáčujeme.
Mastnou skvrnu podle jiného receptu nejdříve vyžehlíme mezi 2-3 vrstvami savého papíru, část se vpije, zbytek vyčistíme benzínem. Savý papír je při čištění mastných skvrn účinný, ale spotřebuje se ho poměrně velké množství _ musí se přikládat po nasáknutí mastnotou opět čistý. Nebo můžeme flek posypat solí a třít savým papírem. Sůl opakovaně vyměníme, dokud skvrna nezmizí. A nebo skvrnu potřeme bílým mýdlem rozpuštěným v benzínu v poměru 1:10 a po hodině směs smýt čistým benzínem.
Zdroj: prodamy.cz/...
Používám to co mám doma, obyčejné věci. Teprve když nepomůžou může se dočistit něčím silnějším. Nejraději používám obyčejné mýdlo, nebo marseillské, nebo s jelenem, to ale moc lidí doma nemá. Takže trochu navlhčit a namydlit, nechat chvilku působit, trochu smýt nános oleje a mýdla a opakovat, třeba třikrát. Nebo stejný způsob, ale použít jar přímo z lahvičky. Mám vyzkoušeno, že jak se dá skvrna přímo do pračky, tak se nějak vsákne a pak se obtížně odstraňuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.