Nejste přihlášen/a.
Já dělám jedině z hladké mouky a brambory strouhám na slabé nudličky u když doma se vždy strouhaly na" kaši "a to jsem měla ustrouhané prsty . Já mám ráda ,když ty brambory tam vidím - takže jemné nudličky .
Tak ať chutnají- akorát jsem přineska brynzu - tak budou taky
doplněno 23.11.12 09:04:škrábu je z prkénka - takové větší kousky - aby bylo do čeho kousnout- jako to dělávala moje babička na Slovači
mouka směs hladké a hrubé 1:1, brambory samozřejmě syrové, jemně nastrouhané, a na hotové bryndzu a špek, aby byly pěkně mastné.
Takže jemně strouhané syrové brambory, nechat chvíli ustát a slít vodu, ať to není moc řidké. Brambor trochu víc. mouky trochu míň (poměr řekněme 3:2, ale to odhadnete sama). Nesolit, protože jednak bude osolená voda na vaření, a druhak bryndza a slanina jsou slané samy o sobě. Naházet do vařící vody a vařit dokud nevyplavou (nebo podle zkušenosti). Smíchat s rozškvařenou slaninou a bryndzou, a já jsem dostal během psaní takovou chuť, že to dnes bude na večeři.
Vylepšování těsta se meze nekladou, ale uvědomme si, že je to původně "chlapské" jídlo, co si dělal bača na salaši, takže není bůhvíjak vymazlené (vajíčko, kořeníčko, kdesi cosi), ale optimalizované na efektivitu a výsledek.
No - myslím, že tady se sejde podobná různorodost receptů, jako na netu...
Já je dělám z vařených brambor a polohrubé mouky... Brambory ´hodně´ uvařím (až se skoro rozpadají), loupu a strouhám pak až druhý den (jinak se rozpadají v ruce), strouhám na hrubších ´kapkách´, přidám vejce, trochu mléka, mouku a osolím. Těsto by mělo mít konzistenci o něco řidší, než třeba na knedlíky (drží tvar, ale lepí se), nožem (nebo malou lžičkou) z prkénka ´odrejpávám´ kousky do vroucí vody, jakmile plavou, lovím je cedníkem...
Mé nejoblíbenější jsou strapačky - s osmahlou slaninou a kysaným zelím...
Halušky jsou moc pěkné. Takhle halušky mají vypadat. Jste šikovná. Kdybyste do těch syrových, nastrouhaných a v útěrce vymačkaných brambor přidala nastrouhané vařené brambory, vajíčko a polohrubou mouku, z těsta tvarovala malé knedlíky, měla byste chlupaté knedlíky. V Ostavě se jim říká chlupače nebo černe knedle. Nejlépe je uměla moje babička.
Ahoj u nás jsou halušky hodně oblíbené jídlo, dám sem odkazy na dva postupy - jeden je na bryndzové halušky a druhý na halušky se zelím v postupech je to srozumitelně popsané. Dobrou chuť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.