Jaké halušky jsou nejlepší - jaká mouka?

Od: Datum: 23.11.12 07:16 odpovědí: 11 změna: 24.11.12 22:14
Přeji pěkný den.Dělají se halušky z polohrube mouky nebo hladké?Ze syrovych nebo vařených brambor?Špek nebo uzené?Které jsou lepší?Na netu je toho spousta.Dokonce se vedou debaty.Uvítám osobní zkušenost.Děkuji.
avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 23.11.12 07:27
 
avatar

mouka směs hladké a hrubé 1:1, brambory samozřejmě syrové, jemně nastrouhané, a na hotové bryndzu a špek, aby byly pěkně mastné.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: krkovicka*
Datum: 23.11.12 08:03
 
Takže nastrouhané na té straně kde se obvykle ostrouhají bramboraky?
doplněno 23.11.12 08:33: Beru Vás za slovo.Dělala jsem už ledacos(knedlíky,noky...),ale halušky ještě ne.Dočetla jsem se že někdo do těsta přidává sýr a česnek,nebo koření-majoranku s paprikou/*nevim*
doplněno 23.11.12 08:34: Mám cednik na noky.Takže to bude v pořádku.
Datum: 23.11.12 08:07
 
avatar

No já bramboráky strouhám na hrubém *placni* na halušky na jemném, aby i to těsto bylo hladké, drželo pohromadě a šlo dobře protláčet takovým tím sítem na halušky (nožom z lopárika to nedělám, přecejen nejsem slovenská gazdinka *palec*).

 
Datum: 23.11.12 12:00
 
avatar

Takže jemně strouhané syrové brambory, nechat chvíli ustát a slít vodu, ať to není moc řidké. Brambor trochu víc. mouky trochu míň (poměr řekněme 3:2, ale to odhadnete sama). Nesolit, protože jednak bude osolená voda na vaření, a druhak bryndza a slanina jsou slané samy o sobě. Naházet do vařící vody a vařit dokud nevyplavou (nebo podle zkušenosti). Smíchat s rozškvařenou slaninou a bryndzou, a já jsem dostal během psaní takovou chuť, že to dnes bude na večeři.

Vylepšování těsta se meze nekladou, ale uvědomme si, že je to původně "chlapské" jídlo, co si dělal bača na salaši, takže není bůhvíjak vymazlené (vajíčko, kořeníčko, kdesi cosi), ale optimalizované na efektivitu a výsledek.

*placni*

Ohodnoceno: 3x
 
Od: mowla*
Datum: 23.11.12 08:45
 

No - myslím, že tady se sejde podobná různorodost receptů, jako na netu... ;)

Já je dělám z vařených brambor a polohrubé mouky... Brambory ´hodně´ uvařím (až se skoro rozpadají), loupu a strouhám pak až druhý den (jinak se rozpadají v ruce), strouhám na hrubších ´kapkách´, přidám vejce, trochu mléka, mouku a osolím. Těsto by mělo mít konzistenci o něco řidší, než třeba na knedlíky (drží tvar, ale lepí se), nožem (nebo malou lžičkou) z prkénka ´odrejpávám´ kousky do vroucí vody, jakmile plavou, lovím je cedníkem...

Mé nejoblíbenější jsou strapačky - s osmahlou slaninou a kysaným zelím...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.11.12 09:03
 

Já dělám jedině z hladké mouky a brambory strouhám na slabé nudličky u když doma se vždy strouhaly na" kaši "a to jsem měla ustrouhané prsty . Já mám ráda ,když ty brambory tam vidím - takže jemné nudličky .

Tak ať chutnají- akorát jsem přineska brynzu - tak budou taky

doplněno 23.11.12 09:04:

škrábu je z prkénka - takové větší kousky - aby bylo do čeho kousnout- jako to dělávala moje babička na Slovači

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ron*
Datum: 23.11.12 10:55
 

Dobrý den.

Těsto na halušky připravuji stejně jako mowla. Po uvaření je zamíchám s uzeným masem, cibulkou osmaženou na slanině a uvařeným kysaným zelím.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: krkovicka*
Datum: 23.11.12 14:26
 
Můj majsterstick.Kdo mi poradil mléko dostane přes uši:-D dělala jsem je na dvakrát.Sice nevypadají valně,ale byly mi schválený;)
Datum: 23.11.12 15:22
 
avatar

Mléko samozřejmě ano, ale ne do těsta, nýbrž studené na zapití *kafe*

 
Datum: 23.11.12 16:16
 
avatar

Halušky jsou moc pěkné. Takhle halušky mají vypadat. Jste šikovná. ;) Kdybyste do těch syrových, nastrouhaných a v útěrce vymačkaných brambor přidala nastrouhané vařené brambory, vajíčko a polohrubou mouku, z těsta tvarovala malé knedlíky, měla byste chlupaté knedlíky. V Ostavě se jim říká chlupače nebo černe knedle. Nejlépe je uměla moje babička. ;)

Ohodnoceno: 2x
 
Od: michaaaalaa
Datum: 24.11.12 22:14
 

Ahoj u nás jsou halušky hodně oblíbené jídlo, dám sem odkazy na dva postupy - jeden je na bryndzové halušky a druhý na halušky se zelím v postupech je to srozumitelně popsané. Dobrou chuť. :)

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.