Druhy sýrů - který chutná nejvíce Vám?

Od: Datum: 10.02.14 22:00 odpovědí: 24 změna: 13.02.14 13:36

Ahoj, asi jsem se zbláznila, ale chtěla bych prostě ochutnat nové druhy sýra, nebo jakékoliv. Začala mi chutnat niva, balkánský sýr, eidam (klasika), lučina, ale nechutná mi hermelín. PORADÍTE mi prosím nějaký sýr, co vám chutná a nejmenovala jsem ho, který je fakt dobrý a dá se lehce v ČR SEHNAT? :) samozřejmě kravský sýr, děkujů...:)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 10.02.14 22:02
avatar

Za mě určitě Krolewski a Madelant:) Miluju!

doplněno 10.02.14 22:08:

Hergot, Madeland, samozřejmě*bum* A níže zmíněný Leerdamer je taky mňamka.

Jo, když na něj mám velkou chuť, tak si ho krájím a dlooouhé proužky a labužnicky užírám... někdy na chleba, někdy na těstoviny:)

Ohodnoceno: 2x
 
Od: katolin
Datum: 10.02.14 22:03

A to jíte jen tak? NEBO TO PŘIDÁVÁTE do receptu? :)

Od: katolin
Datum: 10.02.14 22:02

Jo a ještě mozzarellu jsem zkoušela...:)

Od: wamp®
Datum: 10.02.14 22:03
avatar

Já preferuji Goudu:-PAle pozor na kalorie:-D

doplněno 11.02.14 13:53:

Leerdammer se opravdu hódně pohoršil,už ho nekupuji:(Ovšem,ta Gouda-holandský špičkový sýr-oříšková chuť-nemá chybu:-P

Ohodnoceno: 2x
 
Od: katolin
Datum: 10.02.14 22:05

Kalorie, nekalorie, žijeme jen jednou! :D děkujů. :) *smich*

Datum: 10.02.14 22:05
avatar

Všechny sýry jsou mňamka - romadur, pivní sýr, tvarůžky, čedar, primátor, císařský sýr, archivní sýr, blaťácké zlato, ementál. A proč nezkusit i ty kozí. Jsou nekřesťanky drahé, takže je momentálně už nekupuji, jelikož na ně nemám finance, ale mám je taky ráda.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: katolin
Datum: 10.02.14 22:06

páni, moc děkuji za odpověď...:) ...No, já mám nejraději kravské sýry, prostě klasika...:)

Datum: 10.02.14 22:07
avatar

Já jsem teda taky do sýrů docela zblázněný, z těch běžných mám rád třeba Maasdamer, Lerdamer, ty bývají běžně v krámech. Ovšem stejně je pro mě naprostý TOP Parmigiano -Reggiano, ideálně tak 12-15 měsíční - a úplně ideálně přímo u zdroje v Itálii

Ohodnoceno: 0x
 
Od: katolin
Datum: 10.02.14 22:11

lerdamer je vynikající! to je pravda! :)) :) :P

Datum: 10.02.14 22:14

Leerdammer a různé druhy smrdlavých sýrů, kromě Olomouckých tvarůžků-už to není, co to bývalo.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 10.02.14 22:22

Mě chutná Gorgonzola, na první pohled evokuje nivu ale je mnohem aromatičtější, má svojí specifickou chuť. Pak mohu doporučit Jadel (přírodní, s kořením) a různé korbáčiky, parenici a jiné sýry "z hor".

doplněno 10.02.14 22:56:

Ještě jsem zapomněl na Blaťácké zlato a Kolibu. Patří k lehce dražším ale moc dobrým sýrům.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 10.02.14 22:28

Úplně nejraději mám goudu, to je pro mě nejlepší mlsání. Pak mám rád hermelín. A nesnáším český třicetiprocentní eidam a mozzarelu. Ale jak je možnost někde něco ochutnat, tak si dám jakýkoliv sýr, kromě těch dvou jmenovaných :D

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.02.14 22:36
avatar

Kromě již přede mnou uváděných sýrů /dobrá volba/ hodně vybírám z čerstvých sýrů a to Čerstvý sýr přírodní /to je ten kulatý/, žervé /dost drahý/ a přírodní bez příchutě Cottage. Koupím hlavně když jsou ve slevě.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.02.14 23:02

Grana Padano. Mňam. Taky nedávno měli v Lídlu takové velké kusy holandského sýra, taky byl dobrý.

Niva je taky dobrá, ale musí tak měsíc zalěžet, až je taková oslizlá (nějaký trouba by ji možná už vyhodil).

Ohodnoceno: 0x
 
Od: axus®
Datum: 10.02.14 23:48
avatar

Mam rad extra tvrde syry, ktere jsou zrale tak, az v puse skoro pali, takze parmezan a extra maturovane cheddary.

Z uzenych mi chutna bavorsky s kostickama uzenyho masa uvnitr.

A z mekkych boursin s cesnekem - uz nebudete chtit jiny.

A

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.02.14 07:14
avatar

Sýry mám ráda, z kravského a ovčího mléka snad všechny. jenže, kvůli vysokým cenám si nemohu dopřát, jak bych chtěla.

Úžasný je sedlčanský Vltavín, nebo sedlčanský Pepin.

Pak mám ráda placatý Lovecký sýr, nebo česnekový.

Stejně se mi zdají ty naše nějaké šizené. V Itálii jsme si koupili Masdaamer, byl krásně tuhý, chutí jako lískové oříšky, přivezli jsme ho kus domů i dětem. U nás se takový nesežene. Pořád cítím na jazyku tu úžasnou chuť.

Nedávno jsem si dělala legraci z prodavačky na úseku sýrů v Globusu, že kdybych tam prodávala já, utrpí podnik škodu. Musela bych totiž, stůj co stůj, ochutnat všechny druhy sýra.

Jen ne kozí. Při ochutnávce mi slečna sýr nabídla, nějak jsem tu "kozu" přeslechla, ochutnala a byl to takový smrad a pachuť v puse, že jsem popadla ubrousek a vyplivla to do něho. Prostě jsem cítila kozla! Od té doby pečlivě vybírám a kozím se vyhýbám na sto honů. I když jsou prý zdravé. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 11.02.14 09:38

na kozu jsem zapoměl, taky mi nechutná, cítím tam pachuť čehosi

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.02.14 08:58
avatar

Také mám ráda sýry. Uzedou kolibu ze všech nejvíc. Vlastně ne nejvíc, ale nejvíce si ji užívám, protože je drahá. :-D A v létě tvarůžky. Rozkrojené, naskládalé v uzavíratelné láhvi, polité pivem a nějakou chvílí nahoře na kredenci, v teple. S chlebem s máslem, u otevřeného okna. ;) Uvařené brambory na talíři, s máslem a vysoko posypaným sýrem nebo s nakrojeným hermelínem, 2 minuty v mikrovlnce. Paráda!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jarin*
Datum: 11.02.14 13:28

Pokud máte někde při ruce lidl tak tam občas zajděte. Mají jednat svoje sýry, které mají stále, např. Grana Padano, Gorgonzola Dolce a Picante! mňam!, aj. za velice slušnou cenu. Pak mají různé speciální akce z produkty z různých zemí, např. asi před 2 - 3 týdny jsem tam koupil 2 dánské sýry (cca 27,-/0,1 kg). Jeden z nich Esrom - viz. i gůgl, voní asi jak 2 měsíce neměněné ponožky, prostě lahůdka. Když tam budete chodit pravidelně podaří se Vám ochutnat různé světové sýry za slušnou cenu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.02.14 18:14
avatar

Jedině Madeland (ne light) a Krolewski mají skutečně chuť sýra. Nivu jsem přestal kupovat, protože s tou dřívější nemá nic společného. Pravděpodobně se prodává nevyzrálá. A olomoucké syrečky jsou na tom podobně.

doplněno 11.02.14 18:49:

Xixi - když už ani syrečky nesmrdí, tak to je co říct.

Ohodnoceno: 2x
 

 

Od: xixi*
Datum: 11.02.14 18:24

Olomoucké syrečky jsem si nedávno koupil dvoje. Jedny jsme si dali hned a teda chuť ani "vůně" nic moc. Jedny jsme nechali uležet a těšil jsem se na lepší zážitek ale ani po uležení to nebylo to pravé jako kdysi.

doplněno 11.02.14 20:06:

Pamatuju si, že když kdysi jedl syrečky můj otec, tak jsme jako děti utíkali z bytu ven a nevrátili se dřív jak za dvě hodiny :D Teď je to o ničem *nevi*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.02.14 06:54
avatar

Xixi, máte pravdu. Dneska jsou přinesené olomoucké syrečky tvrdé, při nakrojení je uvnitř dosud bílý tvaroh. Měly by zrát daleko déle, ale výrobce už už, aby je dodal do prodejen. Už to není ono. Většinou je uzavřu na nějakou dobu do šroubovací sklenice a nechám v teple. Někdy jakž takž dojdou, někdy ne. Ale ta charakteristická vůně, kterou si pamatuji z dětství, ta dneska opravdu chybí. Je to s nimi jako s podtrženým ovocem. Také někdy dozraje a někdy z toho není nic.

Pro vzpomínku: Dnešní 100 g syrečky stojí 30 Kč, někdy i víc. Já před mnoha lety koupila velký balíček, bylo tam 6 koleček. Nadělala jsem ozdobné krabičky a šesti klukům v tanečních dala po kolečku. To bylo smradu a legrace. A dodnes si pamatuju, že celý ten balíček stál KORUNU PADESÁT. Vím, jsou jiné mzdy, jiné ceny, ale zdražit sýr víc, než 20 x tolik, to je opravdu zhovadilost. Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jarin*
Datum: 13.02.14 10:45

tvarůžky už skutečně nejsou to co to bývalo a ani Niva. Opět odkazuji na onen Lidl. Kupuji tam Gorgonzolu - Dolce (jemnější) nebo Picante (s pikantnějším druhem plísně). Cena srovnatelná s Nivou a chuťový zážitek neporovnatelný. Niva mi od té doby (co jsem objevil Gorgonzolu) připadá jako plesnivý přesolený tvaroh. Gorgonzolu si jen tak vydličkou rozmačkám v misce s trouchou másla (používám pomazánkové). Ani není třeba solit. Je to lahůdka s čerstvým chlebíčkem nebo rohlíčkem je orgasmus v puse.

Vždy jsem byl velký příznivec Romaduru, ale před lety ho skokově velice zdražili a přestal jsem ho kupovat. Např. v oné prodejně se dá koupit Limburger, který je o něco jemnější, není tak pikantní, ale jinak velice dobrý. Nejlépe opět s máslem na čerstvém pečivu...

Vynikající Grana Padano vyjde asi na 43,- za 10 dkg. Velice mě irituje cena zahraničních sýrů u nás. Před lety jsem občas byl služebně ve Švýcarsku. Vynikajího sýru LeGruyére tam mají v běžném obchodě plný pulty, jako u nás obyčejné "cihly". U nás je tento sýr za dvojnásobek, tzn. cca za 600,- kilo.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 13.02.14 13:36

Asi sepíšu petici, aby nám tu postavili Lidl, to už je několikrát co jsem se dočetl, že mají něco dobrého co by se nám hodilo :D

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.