Chléb z kvásku

Od: Datum: 06.02.14 10:49 odpovědí: 8 změna: 08.02.14 12:12

Pečete někdo chléb z kvásku? Dělám to podle návodu přímo napsaného na kvásku, je tam druhý den postavit na teplé místo, 40 stupňů,jak se to dá zařídit? Mám to postavit na topení?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: paw®
Datum: 06.02.14 11:19
S tim teplym mistem to neni tak horke. Staci to mit nekde v kuchyni, kde neni uplne zima. Treba na lince. Nebo na okne nad tipenim. Rozdil je v tom, ze kvasek tak rychle nekyne. Ostatne pokud.jej skladujete v lednici, tak mu trva I pul dne, nez se zotavi.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.02.14 11:30
avatar

Docela dobrej navod je tady vyzkouseno nekolikrat - http://conovehonakopci.cz/?p=105

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.02.14 15:00
avatar

Asi před rokem jsem to řešila a nejlepší se mi zdálo dát kvásek do velké plastové odměrky, přiklopit ho nějakým víkem či talířkem a to dát kynout do zavřené trouby, kterou jsem krátce předtím lehounce vyhřála.Výsledek byl lepší, než když jsem to nechávala stát na lince.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fido
Datum: 06.02.14 16:33

Jde Ti o kvásek nebo o výrobu chleba? kvásek není vůbec problematický, nějaké teplo si vždy najdete a nikdy se nám nezkazil. 40 stupňu je celkem dost,ale postavte ho na počítač, tam je tepla akorát.

Spíše nedokážeme nikdy udělat dobrý chleba, aby se aspon trochu podobal kupovanému nebo lepšímu. Vy s tím problém nemáte? poradíte?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: elisa*
Datum: 06.02.14 21:31

Právě že jsem se ho snažila udělat poprvé dle receptu na pytlíčku od kvásku, bohužel vůbec nenakynul. Takže bohužel neporadím.

Datum: 08.02.14 12:10
avatar

Dával jsem sušené droždí, ale dlouho to kyne, měl jsem to dvacet hodin a nakynulo málo. Dá se to podpořit cukrem a teplem. Nyní dělám z obyčejných kvasnic, je to levnější a těsto je dvakrát třikrát takové za 1,5hod. Chleba krásně měkký.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.02.14 12:12
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.02.14 22:42

Ta teplota při kvašení je celkem důležitá. Kvasinky potřebují 29°C a laktobakterie, které mu dodávají charakteristickou kyselost, se radují při 35°C. Samozřejmě na nějakém stupni nesejde a kvas vzejde i při pokojové teplotě, ale nebude mít takovou "sílu". Kvasový chleba pak také potřebuje čas. Jestliže chleba z droždí vykyne třeba za hodinu a půl, tak chleba z kvasu může kynout i půl dne, záleží právě na kvalitě a množství kvásku v těstě a i teplotě při které kyne. V neposlední řadě, těsto na chleba nesmí být moc tuhé, ale u kváskového chleba je zas potřeba počítat s tím, že při kynutí malinko zřídne - více než chleba z droždí.
Pokud pak mohu doporučit, lepší je použít živý kvas, který lze koupit nejsnáze v nějakém pekařství. Z trošky kvásku (2-3 lžíce), žitné mouky a vody si necháme vzejít nový kvásek a na vrcholu kvašení (za 3-4 hodiny) z něj zaděláme chleba (mouku a vodu použitou do kvásku si odměříme a pak odečteme od recetu na chleba.) Někdo už tu psal o kynutí v troubě. sám to doma nedělám jinak. Nastavím si troubu na cca 35-40°C a nechám tam vzejít kvásek a pak i nakynout chleba.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.