Těsto na domácí kaiserky

Od: Datum: 04.02.14 17:48 odpovědí: 9 změna: 08.02.14 01:29

Dobrý den,

prosím o radu. Pokouším se upéct kaiserky podle tohoto receptu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=74215 Bohužel se moc nedaří. Dám vlažné mléko s cukrem a kvasnicemi. Mezitím si do misky dám prosetou mouku (dal jsem 10dkg hladké a 30 dkg celozrnné), sůl zbytek mléka a olej. Po asi 10 minutách přidám kvásek. Moc to nenakynulo, sotva 1x více. Další problém plynová trouba, nevím kolik je v ní stupňů tak jí dávám tak na střední plamen. Kaiserky jsou po vychladnutí celkem tvrdé. Možná by to šlo v mikrovlnce (horkovzdušný program, jdou dat i stupně celsia). A ještě co když namíchám těsto navečer ale budu péct až další den? Nestane se s ním něco? Pokud někde něco podobné pečete nebo jak správně připravit těsto budu rád za všechny rady a tipy. Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 04.02.14 18:27
avatar

V receptu je mouka půl na půl. Ta celozrná je trochu zrádná, pečivo z ní může být tvrdé. Pokud by kvasnice čerstvé, měly by kynout dobře, ale právě u toho celozrného pečiva je potřeba jim dát více času. Těsto v míse lehce poprášit hladkou moukou, přikrýt čistou utěrkou a dát do teplého koutku, nesmí být v průvanu. Pokud těsto špatně kyne, tak nastavit čas, neuspěchat to. Plynová trouba vysušuje. Určitě peče lepší el. trouba. Měla jsem plynovou též a ať jsem se snažila sebevíc, tak jsem měla málokdy dobře pečeno. Až nyní mám el. troubu a jsem spokojená. Do pl. trouby se může dát kastrůlek s vodou, aby bylo pečivo vláčné, zkuste to, já jsem rozdíl moc neviděla. Pečení je o zkušenosti. Vytrvejte, určitě si nedostatky vychytáte a bude to dobré. Já dnes zadělávám kynuté těsto, ale i knedlíky pouze od oka, již nic nevážím, kromě vánočky. A dělám kynuté nejraději, třené, nebo piškotové tak ráda nedělám. Podívejte se na recepty ,,,,ekucharka.net,,,,, kde Vás šikulka kuchařka provází celou řadou receptů, a k tomu ještě přidává různé vychytávky.

doplněno 04.02.14 18:28:

paní se jmenuje Ivana a má hodně ohlasů

doplněno 04.02.14 18:37:

Zrovna minulý týden jsem dělala kynuté, koláčové těsto na plech. Večer jsem ho zadělala, zase posypat lehce hl. moukou a zakrýt folií, dát do lednice a druhý den ráno bylo vykynuté. Nechala jsem ho pookřát, natáhla na plech, na to ovoce, posypku, zase nechat pokynout a do trouby.Začala jsem to dělat kdysi s vánočkou. Protože když jsem přišla večer z práce, tak to jinak nešlo. Jeden den zadělat těsto a druhý den po práci vánočku uplést a dát do trouby. Osvědčilo se mi to.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: xixi*
Datum: 04.02.14 18:43

Dejte mouky podle receptu, půl jedné a půl druhé. Větší množství celozrnné mouky má za následek to, že jsou pak housky tvrdé. Plynová trouba je taky problém, zkuste ten kastrůlek s vodou. Všechny suroviny si uchystejte včas, aby měli stejnou teplotu. S tím kynutím přes noc nemám zkušenosti, zkusit to můžete.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.02.14 07:00
avatar

Na žádné kynuté těsto nesmíte spěchat. Klidně nechat kynout déle než jste to měl a pak, po utvarování houstiček a uložení na plech, zase jim dát čas, v teple třeba na sporáku. Úplně klidně půl hoďky. Já si myslím, že jste to uspěchal. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 05.02.14 09:04

Pečivo peču denně. Moje postřehy - jak píší kolegyně, hodně celozrnné mouky je na nic. Maximálně dávám necelou polovinu celkové dávky, doma strávníkům nejvíce chutná pečivo upečené z jedné třetiny celozrnné mouky.

V receptu je dlouhá doba pečení. Vím, každá trouba je jiná. Nastavte si vaši troubu tak, aby pečivo bylo upečeno za 12 minut a nic nebude tvrdé ani druhý den. S kastrolkem vody v troubě nemám zkušenosti. Dobrou chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: thomass*
Datum: 05.02.14 15:14

takže dneska se pokusím o další várku. Určitě dám mouku půl na půl. Nechám mnohem déle kynout. Ještě se podívám na jiné recepty. Jaké používate radši droždí? Takové ty lisované kostky nebo sušené? Takže je lepší nastavit více teploty a méně času?

Datum: 05.02.14 17:48
avatar

Podivejte se na stránky - brydova.cz na recepty z domácí pekárny. Je tam hodně dobrých receptů na pečivo. Jinak jak již bylo řečeno, nanejvýš třetinu žitné, či celozrnné mouky, jinak je to brzy tvrdé a nechat dlouho kynout. Používám kvasnice oboje, ale raději sušené. Jsou stále v zásobě a těsto kyne dobře.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: thomass*
Datum: 07.02.14 09:20

no bohužel domácí pekárnu nemám (zatím). Takže další várka se moc taky nepovedla ale už se to trochu lepší. Zkusím teda podle receptu na ekuchařka.net a podle receptu na housky domaci.

Od: zabu
Datum: 08.02.14 01:22
Není problém vykynout poměr 30%hladká, 50%žitná, 20%celozrnná, kvasnice jedny celé-42gr, zlaté Linco z Kaufl. mléko,olej, sůl. Kmín a semínka dle chuti. Kynout půl hodiny při cca 25-28°C, uválet rohlíky, nechat znovu kynout cca20-30min. Péci na 180°C cca 13-15min. Vydrží to potom klidně 4-5 dní v mikrotenu. Neplesniví a není to tvrdý. Nesmí se to do toho mikrotenu dát hned, ale až se to "vydejchá". Za tři až 5 hodin po upečení.
No a takhle potom vypadají:
Ohodnoceno: 0x
 
Od: zabu
Datum: 08.02.14 01:29
omluva: u tý mouky mají být dkg, nikoliv % .
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.