Papír na pečení nelze odstranit

Od: Datum: 03.02.14 21:53 odpovědí: 14 změna: 08.02.14 14:41

Přiznám se,že občas něco upeču a nikdy se mi nestalo,aby se pečící papír nehnul po upečení...Co mám dělat,ovocný křehký koláč už vychladnul,přemýšlela jsem mám-li pod něj dát mokrou utěrku,ale pod teplý neb pod vychladlý jsem neporadila sama ...ví to některá prosím...? díky moc


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: uska®
Datum: 03.02.14 21:59

Přiznám se, moc neroozumím dotazu. Jak se nehnul? Nejde koláč odlepit z papíru?

Já to dělám takto. Pečící papír pomačkám a namočím, vymačkám vodu a rozprostřu na plech. Krásně na plechu drží tvar a nikam se nepohne. Po upečení dám celý plech na chladné dlaždice nebo lze horký plech dát na mokrou utěrku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.02.14 22:22

A to vám nejde krájet nebo co? Nemusíte přeci papír stahovat z koláče- normálně jej krájet na plechu a papír zůstane na dně- nevím co tedy se vám zdá špatně .Pokud chci dělat roládu stahuji papír hned když roluji zatepla upečenou , jinak nechávám papír na pekáči.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: ramona
Datum: 03.02.14 23:29

Ano přesně tak,jenže koláč má posýpku a nedal obrátit a tak jsem jej nechala vychladnout a co tedˇ? V horkém stavu se s připečeným papírem nedalo nic dělat ...příště to udělám jak radíte,ale co tedˇjsou nahoře zavařené meruňky s čerstvými borůvkami a výdatnou posýpkou = věčná škoda ...! :(

Od: manaa
Datum: 04.02.14 12:47
Napadlo mně kulatým nožem po kousku jako podřezávat?Nebo lopatičkou,čímkoli placatým?
Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 04.02.14 17:47

Jedině,tak se to dalo po kouskách nakrájet podřezávat nožíkem...a to jsem tentokrát přidala i vynikající máslo Madeta a tak se mi to odvděčilo ...díky všem ...

Datum: 04.02.14 18:53
avatar

A jaký máte recept na křehké těsto? To je samo o sobě hodně tučné a nikdy s ním není problém. Mně se tedy nikdy nepřipeklo, a to ho ani na papír nedávám, když používám skleněnou, nebo teflonovou formu. Papír dávám jenom na klasické plechy a ani nevím proč, protože se mi nikdy papír nepřilepil. Já si myslím, že to bylo těstem, nebo špatným pečícím papírem. I to je dnes možné. A pokud by měla mít mokrá utěrka nějaký význam, musí se dát pod teplý plech, aby mohla působit pára mezi plechem a utěrkou. Pod studený plech to už nemá smysl.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ramona
Datum: 04.02.14 23:20

Jsem to udělala od oka na Moravě se říká tomu lívanec je klasický kvásek,hl.mouka,hrstička polohrubé,trochu cukru(málo) ,mléko podle toho,jak chcete mít těsto husté neb řídké a 1 žloutek a měkké máslo,podle toho, jak chcete,aby bylo křehké zpracujete dobře necháte vykynout 1x a pak vyjít na papír plechu a pak pokládáte čím chcete já měla meruňky zavařené a mezi ně poházené čerstvými borůvkamis a posýpka ...minule jsem dělala perník s olejem a krásně se sloupnul ...ale tentokrát ne ...plech mám teflonový vyšší okraje ...

Datum: 07.02.14 17:47
avatar

Tak už to chápu! Já věděla, že to bude těstem. Tohle není křehké těsto, ale kynuté. A to je zásadní rozdíl. Papír pod kynuté těsto musíte potřít tukem a posypat trochou mouky. Pokud dáváte na holý plech, opravdu dobře vymazat a vysypat moukou. Místo slova "křehké" u tohoto druhu těsta se používá slovo "nadýchané". Ale asi na Moravě, nebo v rodině tomu může někdo říkat křehké, jenomže to tak není. Tak pokud se Vám to stane příště, tak teplý, (ne horký) plech na vlhkou utěrku. To by mělo pomoci. Kynuté těsto se rádo připaluje, protože není tučné a proto se má forma dobře vymazat a vysypat moukou.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ramona
Datum: 07.02.14 23:15

...normální kunuté těsto,když dělám,tak do něj nedávám tolik másla jako tedˇ,takže tedˇjsem jej nazvala já sama křehčí,protože záleželo mi na tom,aby byl lepší i s těmi meruňkami a borůvkami nahoře a bohatou posýpkou,jak to návštěvníkům chutná...jinak s Vámi souhlasím a s tou mokrou utěrkou budete mít pravdu ...díky ok

Od: ivik®
Datum: 08.02.14 09:12
avatar

Nechci chytračit, ale pokud vím, tak se prodávají 2 druhy pečícího papíru.Jeden je bílý a druhý druh má jako by hnědou barvu,ten je podle mých zkušeností bezvadný a nikdy se mi toto s ním nestalo.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 08.02.14 11:26

No vidíte,to jsem tušila,ale když to říkáte i vy,tak to bude asi pravda ten tmavý je pevnější a voskovější,takže se nepřilepí,no to se mi fakt nikdy nestalo a nejsem nováček peču celý život i když dříve se vymazávalo,dnes se užívá papír a je to lepší (méně přepáleného tuku)...

Od: ivik®
Datum: 08.02.14 13:36
avatar

Já to vím od známé,jednou na tom bílém dělala marokánky na vánoce a zůstaly přilepené jak beton,přišla do práce vzteklá jako pes, že to musela všechno vyhodit.Kupujte jen ten tmavý, ale na co je ten bílý, to nevím,když ho prodávají...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 08.02.14 14:21

...hm... jenže do toho nanahlídnete je v rouličce a krabičce zabalené ...předtím jsem měla dobrý,ale jak na to zjistit jaký to je ...díky mějte se

Od: ivik®
Datum: 08.02.14 14:41
avatar

Ptám se při pochybnosti prodavačky,nejsem si tím jistá,ale ten tmavý je ,nebo býval, vyrobený v Německu,ale nejsem si opravdu jistá, jestli to je i dnes dovoz...

doplněno 08.02.14 14:51:

Před vánocema jsem koupila papír v takové dlouhé roli,asi 60 cm dlouhé,a byl balený jen v igelitu jako vánoční papír, takže jsem věděla , který kupuju,byl z COOPu/ bývalá Jednota/.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.