Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Škvaření sádla ve vodní lázni

Od: samson® odpovědí: 21 změna:

Chci dát do zabijačkového kotle hrnec na podložku, oblít vodou a škvařit sádlo přes vodní lázeň, protože kotel je zašlý a nejde tak vyčistit a nový se mi nechce kupovat. Zavařoval jsem v tom tak a fungovalo to. Jen si nejsem jist zda to rozpustí sádlo.

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar babajaga

V kotli s vodou sádlo nerozškvaříte. Škvařte ho přímo v tom hrnci na plotně, pozvolna, před škvařením podlít trochu vodu /asi 3 deci/. Pak často míchat.

Když jsme zabíjeli a sádla bylo hodně, škvařila se dávka v hrnci na plotně. Mezitím jsme dali do 2 elektrických trub 2 pekáče s kostkami sádla, než se to v hrnci rozškvařilo, v těch pekáčích to bylo už pěkně "načaté" a když to pak přišlo do toho hrnce, už se to snadno a rychle dodělalo.

Škvarky po vyškvaření nevymačkávejte, jen sádlo volně slijte, aby ten zbytek zůstal ve škvarkách. Budou krásně vláčné. Pokud byste vymačkal všechno sádlo, byly by škvarky suché jako piliny /vlastní zkušenost/. Jaga.

 

dericcaster*
hodnocení

2x

Hezký den. Sádlo se škvaří při 110-120°C - z čehož je patrné, že ve vodní lázní to nebude to pravé ořechové. A takovou tu charakteristickou chuť domácího sádla, mu dává právě to, že se lehce napeče. Velké masokombináty sice škvaří sádlo v parních kotlech, ale pro páru není problém dosáhnout potřebné teploty a takové sádlo může být kvalitní, ale prostě nebude "vonět". Nejlpší sádlo co pamatuji, bylo vždy z kotle nad ohněm...

 

hodnocení

1x
avatar diesel

Blahé paměti když rodiče ještě měli prasce ,tak se sádlo před škvařením vždy podlilo trochou vody,která se v průběhu vypařila!Jinak škvarky se vybírali sítem (otec měl takové speciální,používané jen na toto),nechali odkapat a sadlo se průběžně vybíralo velkou naběračkou,

doplněno 29.01.14 20:53:

To Och-vidíte,na toto jsem nevzpomněl,také dávali ale ne po zabíjačce kdy škvařil otec,byla to jeho práce,nikoho k tomu nepustil,škvařil na dvorku v kotli na vodu . Mléko jen při malém množství na plotně!

och

babička dávala trochu mlíka při škvaření

hodnocení

Děkuji všem za radu, hrnec dám na kamna, stejně však musím koupit vložku do kotle ta stará vyčistit nepůjde je tam roztečený igelitový sáček a to už s potravinami nebudu dávat.

juvla*

vemte největší hrnec co máte doma a postupujte podle rad výše. Taky to půjde i když pomalu. Ještě mám doma všechno vybavení na zabijačky. Co kdyby ještě přišel čas.

hodnocení

Mám hrnec 70 l v tom to půjde, jak se škvaří sádlo vím vždy jsem to dělal o zabijačkách jen se mi nechtělo měnit vložku, ale budu muset stejně bych to tak jako tak musel udělat dřív nebo později.

 

plechacek*
hodnocení

0x

Nepůjde to, sádlo se možná bude rozpouštět, ale hodně bídně. Škvarky, pokud Vám o ně jde, taky nebudou dobré.

 

cuca*
hodnocení

0x

Ano,zavarovat ano, ale skvarit sotva.ja vim, doma skvareni sadla smrdi, to toho mate vic? Nevim jaky mate kotel, jestli jde ten vrch sundat, ze byste spodek pouzil jako ohniste.ovsem pak ten hrnec co na to date bude taky lehce znehodnocen...

 

hudzi*
hodnocení

0x

Zajděte si do nějaké gastro prodejny (nebo eshopu) nabízející čistící prostředky pro restaurace a velkokuchyně. Shánějte přípravek na čištění trub, grilů, konvektomatů či udíren. Budete zírat co to dokáže.

 

martin1965*
hodnocení

0x

Sádlo má vyšší bod tání, než je var vody 100st. Do vodní lázně se spíš dávají takové suroviny,které naopak vyšší teploty nemají rády. Sádlo chce větší teplotu. Co se týče těch profi gastro prostředků, jak píše zde jeden přispívající,tak bych nebyl tak optimistický,ceny značné, výsledky nejisté. Základ je údržbu zařízení nezanedbat. Z profi gastro prostředků používám Rivonit, Radikalin (a další od firmy Hagleitner). Na nerez je stejně nejlepší starý dobrý louh (hydroxyd sodný, Rasin, čistič odpadů - vše na stejné bázi louhu sodného plus přídavky). Další základ je líh (denaturovaný líh, různé čističe na bázi lihu),ten taky výborně rozpouští mastnotu. Za dvacet let v kuchyni jsem zatím nic zázračného na mastnotu a připáleniny neobjevil (a to byste museli vidět můj sklad). Je to jen práce, to nezanedbat.

doplněno 29.01.14 21:17:

Ještě doplňuji, louh jen v ochranných rukavicích a brýlích, a hlavně za tepla (a varu) je nejúčinnější.

jojo*

vážně louh můžu vzít na nerez? zatím jsem ho používala jen na umytí náhrobní desky :)

martin1965*

To se vůbec nebojte, pokud je to teda normální nerez.

jojo*

myslím,že hliníkovou lžičku, kterou jsem si louh rozpouštěla, mi trochu zflekatil.

nerezová deska sporáku a digestoř

martin1965*

Tak u hliníku je to snad jasný.

jojo*

mohl byste to trochu rozvést, jen ze zvědavosti , ráda se poučím, i když je to mimo původní dotaz..

martin1965*

To ani ne, protože se v otázce jednalo o to, že se nechce tazateli(ce) mýt nádobí. pak někdo napsal, že se to dá řešit nákupem profi prostředků. To mě zaujalo,protože již dost let bojuji se špínou v kuchyni, a bez valných výsledků. Louhu se dost lidí bojí, ale poškodí jen zase nekvalitní přístroje. ty dobré vydrží.

 

 

hop®
hodnocení

0x
avatar hop

Sádlo ve vodě nerozpustíte, vřící voda na to je moc "studená".

A jdu nahlásit většinu odpovědí a rozdat pár mín mínusů , dotaz nebyl na to, jak umýt nádobí... :-D

 

hodnocení

0x
avatar jethro

Četl jsem recept na škvaření sádla v pomalém hrnci (tj. kolem 100C), ale i když ho mám, nezkoušel jsem. Přece jenom není nad klasické škvaření.

 

stirecek*
hodnocení

0x
Když dáte místo vody olej, tak to půjde.
hop®

...anebo to rozpuštěné sádlo... :-D

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]