Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradna nebo rozchod?

Od: teerinka odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, potřebuji poradit, s přítelem jsme už 5 let, nějakou dobu spolu bydlíme a před nedávnem jsme začli uvažovat o svatbě. Cca poslední 3 měsíce přítele ale nesnesu- vadí mi jeho nezodpovědnost, názory, nedostatečná péče o sebe,...každá snaha o rozhovor o mých pocitech z něj a našeho vztahu končí šílenou hádkou a otočením všech věcí proti mě, přičemž on z toho vyjde vždy jako vítěz a já jsem ta, která se má omlouvat. Na příteli mi velmi záleží a jsem ochotná hodně věcí tolerovat, ale co je moc, to je moc. Ale přesto nevím, zda se dá vztah ještě zachránit a zajít např.do poradny pro partnery nebo není jiná možnost než vztah ukončit, popř.jak donutit partnera k zamyšlení, tudíž Vás prosím o nezaujatý názor, jsem už opravdu zoufalá. Děkuji :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

V poradně mu vysvětlí, že se má k vám chovat. Jestli je ve své podstatě nezodpovědý šmudla, změní se jen na chviličku. Pak se vrátí ke své podstatě. Proto se říká, že je potřeba milovat ho nebo ji, takového jaký je. Předělat nemůžeš. ;) Musíte si uvědomit, co chcete, co můžete tolerovat a přes co nemůžete přejít. V tom se láska liší od zamilovanosti, případně od fascinace sexem. ;) Bez lásky se dá žít, bez úcty ne. To si myslím já.

hodnocení

2x

Tak já jsem ženatý už jedenatřicet let, takže nějaké zkušenosti mám a můžu trochu poradit. :)

Uvědomte si, že svatba je závazek na dlouho, možná na celý život. Je sice zvláštní, že se váš přítel změnil teprve před třemi měsíci, nebo jste to přehlížela? Člověka prostě nepředěláte, může se chvíli snažit, ale zase se vrátí do standardu. A pokud debaty končí šílenou hádkou, radím s plnou vážností - pryč od něj. Tady není co tolerovat a člověk se přibývajícími lety spíš zhoršuje.

Předmanželská poradna vám sice poradí, ale nepředělá. Jestli tam vůbec svého partnera dostanete, obvykle se to bere jako jakási potupa. Takže, moje rada, skončit včas.

cuca*
hodnocení

2x

Ano, tak pozor,radi vam zde dobre, za techto podminek se nebrat. Ted prave po tom obdobi kdy si druhého idealizujeme přichází to vystřízlivění. Je to bezna vec, zacina vam vadit ponožky na zemi, ,zvednute prkenko na zachode... opravdu pokud nebude ochotny si vyříkat co vam na sobe navzajem vadi, je to spatne.ano jeho nazory nepredelate, ale ta pece o sebe a jine navyky, pokud to uzna ze to lze změnit, kdyz bude chtít, to se da zlepsit.jestli se nechce přizpůsobit tak verte po svatbe s dalsimi lety se to spise zhorsuje.jak se obecne radi, ,polozte si otazku: muze to byt otec mych deti a vydrzim to s nim dalsich 30 i vice let? Pokud ne, radsi se rozejdete, jestli jste mlada, treba na vas ten pravy teprve ceka...a nebo mu reknete hele naposledy si o tom promluvime, jinak odcházím, treba se mu teprve rozsviti:)

Cuco, máte pravdu, suhlasím se vším, co tu píšete. Spokojený společný život a manželství zvlášť je založený na spoustě dohod a kompromisů. Pokud se hádáte o takové věci už nyní, jak to bude vypadat za deset let po svatbě? A přijdou děti a budete mít další starosti.

hodnocení

2x

Dobrý den. Terinko, kdybyste napsala, že Vám na příteli "jen" něco vadí, pak bych se též přiklonila k názoru, abyste se pokusili toto řešit společně..Ale Vy jste napsala, že přítele poslední tři měsíce nesnesete. A když ho nesnesete již nyní, jak byste ho snášela další měsíce, popř. roky? S takovým pocitem se nevdávejte, svatbou se to nezmění. Pokud si přítel nechce přiznat, že má problém, který vašemu vztahu neprospívá, pak nepředpokládám, že bude ochoten zapracovat na změně. On to zřejmě jako svůj problém nevnímá. Takže si s ním otevřeně promluvte, i kdyby to mělo být naposledy a dle jeho reakce a ochoty komunikovat, se potom zachovejte Vy. Buď se ho naučíte brát se vším všudy a budete ho mít i přesto ráda, nebo vztah ukončete a najděte si vhodnějšího partnera, kterého budete snášet vedle sebe lépe...

hodnocení

1x

Moc vám neporadím, jen řeknu svůj názor. Chlapa nepředěláte. Tento pocit podle mě prožívá 90% manželek a přítelkyň.

Říká se, že problém je v tom, že žena doufá, že se muž po svatbě změní, a muž doufý, že se řena po svatbě nezmění, a oba jsou pak zklamáni.

To není přímo rada, ale je to námět k úvaze. A taky bych přemýšlel, co se za ty tři měsíce proti pěti letům stalo, to přeci nemohlo přijít ze dne na den.

hop®
hodnocení

1x

Rozchod je krajní řešení, pokud bude přítel ochotný jít s Vámi do poradny, tak tuto možnost vyzkoušejte. Hlavně se nesnažte problém "vyřešit" svatbou"!
Ale, upřímně, nedělejte si moc velké naděje na úspěch...

hodnocení

1x

Bude to vězet v tom, že asi Vám na něm záleží víc, než jemu na Vás. Soudím dle Vašich slov. Říkáte, že máte vážné a opodstatněné připomínky, které on nakonec otočí proti Vám a Vy máte potřebu se mu nakonec ještě omlouvat. Potřeba to určitě není, ale Vy máte strach, že kdyby jste se mu neomluvila, mezi vámi by to skončilo a toho se Vy bojíte. Proto ustoupíte a to je špatně. Tím nic nevyřešíte. Alespoň ne to, na co se zde ptáte. Zkuste si jednou stát na svém a nepovolit. Nemusíte řvát a rozčilovat se, jednoduše mu v klidu vysvětlete co Vám vadí. Hlavně ten klid a nadhled. Když to nepomůže, ani v poradně Vám nepomohou. On tam klidně všechno odkývá, ale doma to bude zase po starém. Je to fakt na Vás a Vašem přístupu k dané věci. Nebojte se toho. Nakonec omluvit se můžete třeba za dva dny, pokud to bude potřeba a budete mít strach, že o něj přijdete. Ale uvěvědomte si jedno. Když máte tyto výhrady nyní, budete je mít i pak a budou nabývat na důležitosti. Nakonec to stejně neunesete...

hodnocení

0x

Po svatbě to může být ještě daleko horší. Zvažte to !

mike32*
hodnocení

0x

Názory jsou jedna věc a skutečnost druhá ... lidi Vám tady můžou radit jak chtějí a někteří i možná dobře, ale nakonec se stejně rozhodnete podle svého a né podle druhých ... a ruku na srdce ... nemá spíš přítel dost Vás a "kopačky" hrozí Vám? :)

lidus*
hodnocení

0x

K čemu poradna? Děti nemáte a to co vám vadí dnes, vám časem bude vadit podstatně víc. Chlapů je dost ale tak jako ženská i z nich každý má nějakou chybu. Záleží jen na tom co jste ochotná tolerovat, nevěřte, že se změní.

lajla*
hodnocení

0x

Do poradny. Pokud tady se ptáš,co máš dělat, znamená, že ještě nemáš rozhodnuto, ještě jsi neztratila neději vše vrátit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]