Smažení trojobalu bez tuku

Od: Datum: 24.01.14 00:24 odpovědí: 12 změna: 27.01.14 19:22

Přátelé víte jak lze "usmažit" suroviny obalené v trojobalu tak, aby potravina nebyla nasákla tukem, nebo jen minimálním množstvím? Např. jeden druh fritovacího hrnce Tefal smaží jen se lžící oleje, a tak mě napadá zda něco podobného nejde udělat třeba v horkovzdušné troubě apod. Děkuji

PS: Prosím nepište rady jak lze klasicky usmažené jídlo položit na ubrousek nebo do horké vody.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: zabu
Datum: 24.01.14 00:28

Nejde. Na sucho, bez oleje to už nebude smažení, ale?pečení?.
Omezit to jde tak, že se řízek vkládá do hodně rozpáleného tuku. Takto rozpálit a nepřepálit jde snad jen sádlo. A o hodně dražší, přepuštěné máslo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.01.14 07:59
avatar

Ano, čím vyšší teplota, tím méně jídlo nasákne tukem. Je to ostatně princip friťáku, kde jídlo v tuku dokonce plave, ale pokud je správná teplota, tak je nasáklé jen minimálně.

Na druhou stranu, tuk je nositelem chuti - nemastné jídlo nebývá chutné. A přírodní tuky (máslo, sádlo, rostlinné...) jsou normální součást lidské výživy odjakživa. Taková ta skoro až fobie z tuků je podle mě neopodstatněná. Pokud má někdo zdravý žlučník, nemusí se tuku (v přiměřené míře) vůbec obávat.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 27.01.14 18:53
avatar

Pokud vím, máslo by se na tak vysokou teplotu vůbec zahřívat nemělo - vznikají v něm karcinogenní látky. Nejodolnější v tomto ohledu ( a na smažení nejzdravější) je sádlo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.01.14 06:45
avatar

Smažené řízky v trojobalu - vůbec neumaštěné, nekapající omastkem, křupavé jsem docílila tím, že jsem je usmažila v troubě na plechu na sádle. V bytě nic nesmrdělo, smažily se všechny najednou a výsledkem byly fakt výrorné nemastné řízky.Položila jsem je na papírové ubrousky a až na pár malinkatých ťupek oleje byl suchý. Takže za mě úplrava v troubě...

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 24.01.14 08:06

V horkovzdušné troubě na roštu. Buď úplně bez tuku nebo lehce potřít mašlovačkou olejem. Chuť je úplně jiná, ale zvyknete si. Dnes už dávám takto dělaným řízkům přednost před těmi na tuku.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ela*
Datum: 24.01.14 12:35

Alussko můžete být přesnější? Kolik toho sádla? Na jakou teplotu? Horký vzduch nebo jen tak? Jde tak "smažit" i něco co není ploché jako např. obalovaný květák? PS: Musí to být sádlo, nebo to může být i olej? Děkuji

Datum: 24.01.14 15:05
avatar

Na velký plech dám sádlo tak, aby bylo po rozpuštění tak do výšky cca 0,5 -1 cm - docela dost. Olej může být také. Na sádle mi to ale chutná více.

Pak rozpálím troubu na 250 stupňů. Pečení nahoře i dole - klasicky.POZOR - nepřepalte tuk. Pak na plech vyskládám všechny řízky, že se mohou i klidně dotýkat - smažením se hodně smrsknou.

No a peču a peču, případně trošku snížím teplotu - třeba na -230 stupňů. Mě peče trouba vzadu více,tak je i přehazuji během přečení. Pak otočím a dopeču hezky do hněda.

Již jsem tak smažila i obalovaný květák a výsledek opět super - krásně dohněda usmažený, vše bylo najednou a opět téměř bez mastného povlaku.

Byt smažením vůbec nesmrdí.

Jsou krásně křupavé a oproti smažení na pánvi nemastné. Vyzkoušejte a uvidíte :).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.01.14 09:58
Ohodnoceno: 4x
 
Od: zabu
Datum: 26.01.14 20:08

Váš příspěvek a odkaz v něm, a následně několik dalších odkazů, mně donutilo dneska zkusit péct kuřecí řízky jinak než vždycky.
Obalit v trojobalu, postříkat rozprašovačem nebo sprejem olejem. Z obou stran. A dát péct na 180°C do horkovzdušné trouby na 8-12min. Říďte se radši barvou. Na dno trouby dát kastrólek s vařící vodou. Na dvanáct řízků jsme spotřebovali jen asi 2dcl oleje. Řízky byly krásně šťavnaté a křupavé. Takže to lidičky zkuste, jde to. Ale bez oleje, na sucho ne.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ela*
Datum: 26.01.14 20:58

Bezva. Děkuji Zabu. PS: Ještě drobnost prosím. Řízky jste měl na plechu a otáčel, nebo na roštu bez otáčení? Děkuji.

Od: zabu
Datum: 26.01.14 22:17

Řízky jsem dal na plech, jak jsem na něm ty řízky stříkal tím olejem tak byl taky mastný. Ale nijak to nevadilo. Olej se nepálil zdaleka tolik jako při smažení na pánvi. A řízky jsem neotáčel, nechtěl jsem do toho hrabat. Zespoda byly trochu tmavší, ale to je jen o zkušenosti, vychytat ten správný čas. Možná by pomohlo, dát je na pečící papír.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zabu
Datum: 27.01.14 19:22

Takže ještě jeden aktuální pokus. Dnes jsme zkusili smažit obalenou Nivu v trojobalu. Na devět kousků z obou stran postříkaných kousků, jsem spotřeboval 8dkg oleje, to je asi decka. Pečeno na 230°C 8 minut, tentokrát bez vody. Krásně propečené.
A jen reakce na příspěvek výše. Na to smažení na másle. Musíte si na smažení máslo připravit předem. Tzv. Ghee neboli přepuštěné. Opatrně rozehřát a z roztaveného slít jen tuk, který následně použijete na smažení. Vespod Vám zbyde asi 1/5 syrovátky na vylití.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.