Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký papír na střihy?

Od: esesesi odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

začínám šít a ráda bych si vyrobila či okopírovala nějaké střihy.
Je z nějakého důvodu nutné mít papír určený na střihy (je drahý) nebo je lze vyrobit z čehokoliv?
Pokud nepočítám kopírovací papír na střihy, jaký jiný důvod by byl k používání pouze střihového papíru?

Díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nikdy v minulosti jsem nepoužívala speciální papír na střihy a ani nevím, že by se nějaký takový na trhu kdy objevil. To možná v profi dílnách, ale my amatérky jsme používaly papír nám dostupný. A že jsme toho byly nucené ušít! Střihy jsme kopírovaly z časopisů, kde byly v přílohách, nebo ve speciálních prodejnách střihů. No ale k papíru: používaly jsme papír pauzovací, hedvábný (takový, do jakého se v květinářstvích balí květiny) - u těch je to bez problémů, jsou průsvitné dostatečně, nebo papír balicí. I na to Rudé právo někdy došlo :) . Méně průsvitný papír přilepte třeba izolepou na okno, pod něj vsuňte střih, taky připevěte aby se nepohnul a obkreslete. Tak postupujte, pokud nechcete střih poškodit. V případě neprůsvitného papíru (a tady jde třeba i o ten novinový), můžete použít "rádlo na střihy". Tam už pracujte na měkčí podložce a je postup opačný - dospodu papír, na něj střih a rádlem ten střih objedete. Zoubky na rádlu střih propíchají a zanechají stopy na vašem spodním papíru. Po odejmutí střihu perforovaný papír vystřihnete a hotovo. Nezapomeňte na všechny značky, to je hodně důležité (označení dílů, naznačení záševků, začátky a konce sešití atd...). Snad vám můj příspěvek bude něco platný, doby se však změnily a já jsem už hodně dlouho nic nešila. Postupy se ale určitě nezměnily. Hodně zdaru a elánu přeje Zmatenka.

lidus*

Rádlo používala i moje maminka a pak to klidně mohlo být i to Rudé právo.

miklous*
hodnocení

2x
Jaký papír využijete je úplně jedno. Papír by měl být průhledný, abyste okopírovala všechny značky, ale s trochou šikovnosti ani to není podmínkou... Kdysi jsem viděla i střihy z "Rudého práva" - měl dobrý formát... :)

mahan
hodnocení

0x

Teď už nešiji,ale používala jsem na střihy papír sádlový je průhledný a pevný určitě ho koupíte v papírnictví.

jabraka*
hodnocení

0x

Moje nebožka tchyně velice často šila pro rodinu i pro známé.Na střihy jsem ji obstarával pauzovací papír na technické výkresy.Rozměr A4, 60-65g.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]