Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
začínám šít a ráda bych si vyrobila či okopírovala nějaké střihy.
Je z nějakého důvodu nutné mít papír určený na střihy (je drahý) nebo je lze vyrobit z čehokoliv?
Pokud nepočítám kopírovací papír na střihy, jaký jiný důvod by byl k používání pouze střihového papíru?
Díky.
Nikdy v minulosti jsem nepoužívala speciální papír na střihy a ani nevím, že by se nějaký takový na trhu kdy objevil. To možná v profi dílnách, ale my amatérky jsme používaly papír nám dostupný. A že jsme toho byly nucené ušít! Střihy jsme kopírovaly z časopisů, kde byly v přílohách, nebo ve speciálních prodejnách střihů. No ale k papíru: používaly jsme papír pauzovací, hedvábný (takový, do jakého se v květinářstvích balí květiny) - u těch je to bez problémů, jsou průsvitné dostatečně, nebo papír balicí. I na to Rudé právo někdy došlo . Méně průsvitný papír přilepte třeba izolepou na okno, pod něj vsuňte střih, taky připevěte aby se nepohnul a obkreslete. Tak postupujte, pokud nechcete střih poškodit. V případě neprůsvitného papíru (a tady jde třeba i o ten novinový), můžete použít "rádlo na střihy". Tam už pracujte na měkčí podložce a je postup opačný - dospodu papír, na něj střih a rádlem ten střih objedete. Zoubky na rádlu střih propíchají a zanechají stopy na vašem spodním papíru. Po odejmutí střihu perforovaný papír vystřihnete a hotovo. Nezapomeňte na všechny značky, to je hodně důležité (označení dílů, naznačení záševků, začátky a konce sešití atd...). Snad vám můj příspěvek bude něco platný, doby se však změnily a já jsem už hodně dlouho nic nešila. Postupy se ale určitě nezměnily. Hodně zdaru a elánu přeje Zmatenka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.