Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předepisování antikoncepce na beďáry

Od: tomkk® odpovědí: 7 změna:

Gynekolog předepsal v 15 letech jedné známé antikoncepci jen proto, aby se jí zlepšila pleť. Přestože ještě pohlavně nežije a aniž by jí vysvětlil všechny možné důsledky a vedlejší účinky a aniž by jí dělal třeba jaterní testy. Údajně antikoncepci takto předepsal i většině jejích spolužaček.
Když si po pár měsících náhodou na netu našla jaké mohou být vedlejší účinky a následky, tak antikoncepci sama vysadila.
Ale zpět k tomu hlavnímu: Je to normální a v pořádku, aby gynekolog automaticky a bez podrobného vysvětlení nasadil 15 leté holce antikoncepci jen kvůli beďárům?

doplněno 17.01.14 12:31:

Překvapuje mě, jak si většina myslí, že je to starost holky si o tom zjistit informace. Zaprvé je to patnáctileté tele, prakticky děcko úplně bez životních zkušeností, zadruhé je to snad povinnost lékaře.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Ano, je to zcela běžná praxe. Plno dívek bere HA kvůli pleti. Pokud se dívka sama nezmíní, že má v rodině nějaký problém, tak většina doktorů to považuje za hotovku.

Jen malé procento skutečně zodpovědně dělá testy kvůli případné trombóze a jiným komplikacím.

petrkess*
hodnocení

0x

Taky se mi to nelíbí. Ten doktor podle mě byl asi nic moc. Pravděpodobně celý případ odfláknul. Akné není tak strašné jako hormonální natikoncepce, která způsobuje mnoho vedlejších účinků.

Někteří doktoři jsou dobří, a váží si pacienta. Jsou chytří a vnímaví. Jiní bezmyšlenkovitě odsekávají ty samé recepty, jako by každý člověk byl jen kus kamene. Takových odktorů je dnes ale naštěstí méně, neboť s odchodem komunismu se doktoři naučili vnímat pacienta jako občana.

skye*
hodnocení

0x

Předepsat antikoncepci na akné - normální? Ano.

Předepsat antikoncepci na akné bez jaterních testů - normální? Ne, změnila bych lékaře.

Předepsat antikoncepci na akné bez poučení o vedlejších účincích - normální? Ano - snad si v 15ti letech dokáže přečíst příbalový leták ještě předtím, než něco začne brát.

kami95
hodnocení

0x

Dokonce jsem někde četla, že to může doporučit i kožní, ne jen gynekolog..ale jestli to kožní může i předepsat to nevím.. Jinak nevím o tom, že by lékaři informovali o nežádoucích účincích antikoncepce, mě teda nikdo nic neřekl, ale snad pokud je rozumná, přečte si to sama, má svou hlavu, ne doktorovu..

agathexp*
hodnocení

0x
Myslím si, že teď je všude plno informací o negativních účincích HA, takže si dotyčná mohla najít nějaké dřív. Doktorovo počínání ale moc korektní není, měl nechat udělat testy a upozornit na případné problémy. Možná by nebylo od věci změnit gynekologa. Jinak se ale HA nasazuje pro zlepšení pleti docela často.
doplněno 17.01.14 17:36:

V patnácti je dost stará na to, aby si pohlídala co do sebe cpe. Já jsem taky patnáctiletý tele, ale o antikoncepci je toho všude tolik, že není možné nevědět, co může způsobovat. A ano, měl jí to pro jistotu zopakovat, ale oni na tom údajně docela vydělávají, tak proč by někoho odrazovali, že... Ale jak jsem říkala - ať změní doktora a je po problému.

lk
hodnocení

0x

udivuje mne, když lékaři píšou HA bez bližšího poučení, obzvlášť tedy mladé dívce, která ji ještě nebrala. překvapilo mě, i když mi gynekolog napsal antikoncepci jako prevenci cyst, přes můj věk - 40, a to že jsem kuřačka,- žádné testy, žádná poznámka o riziku.. ale jsem už osoba co něco zažila :) a srovnám si to sama.

u patnáctileté se mi to zdá jako pochybení lékaře.

hodnocení

0x

Četl jsem o od pilulí "svobody" leták a žasnul co vše tam výrobce napsal... snad bay se člověk bál dát té osobě i pusu...

Ani za boha si ale nevzpomenu na značku, otázka zda to píší všichni nebo jen někdo...

Ale pokud si leták pročte lze tyto věci udělat dodatečně a pokud by dotyčnou klepla pepka určo by řešili z čeho to je...

A i 15 letému teleti musí být tak trochu jasné že lék který nelze koupit v Bille/lekárně jen tak kdykoli asi má nějaké riziko...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]