Vánočka se roztéká

Od: Datum: 11.01.14 01:29 odpovědí: 20 změna: 22.01.14 17:43
avatar

Pěkný večer (nebo spíš noc) :)

zajímalo by mě, jak zabránit roztékání vánočky při kynutí. Osvědčilo se mi pletení ze šesti pramenů najednou, ale stejně to není ono.

Jak dosáhnout pěkné, vysoké vánočky?

Dávám necelou kostku tuku a asi 15 dkg cukru na 1kg mouky.

doplněno 11.01.14 01:34:

obrázek - O něčem takovém si můžu nechat jen zdát :(... Vždycky se to rozteče na cca 7 cm vysokou placku

doplněno 11.01.14 01:35:

ještě doplním - mouku používám smíšenou - 0,5 kg polohrubé a 0,5 kg hladké.



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 11.01.14 02:36

Hezký den,

Já myslím, že ingredience jsou celkem v pořádku. Chce to ale dát pozor, aby nebylo těsto příliš volné (řídké) - mělo by být tužší, než třeba na koláče, či buchty. A vliv má i samotné pletení. Vaše těsto je celkem bohaté (více tuku - to ale není na škodu) a tak je potřeba vánočku při pletení "utahovat" - prostě aby byla po upletení pevná. Dalším důvodem pro "roztékání" by mohlo být i přílišné nakynutí před pečením. Tak ať se příště povede :)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.01.14 11:32
avatar

jj, souhlas. Jen ještě přidám, že před položením druhého (prostřední díl ze 3 ks) dílu ten první ze 4, tak hřbetem ruky udělám po délce prvního dílu "rýhu"- umáčknu copánek k plechu a to samé pak i s položením třetího dílu, pleteného ze dvou.

doplněno 11.01.14 18:48:

jo a to, že spadne na 7cm je možná i brzkým vyndáním z trouby

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.14 14:27
avatar

S tím utahováním je potíž - většinou tam nasypu velké množství rozinek a ořechů (to kvůli některým členům rodiny, kteří jinak vydloubávájí ořechy z celé vánočky :D ). Ale je pravda, že je asi moc mastná; jiné pečivo se mi taklhle nerozjíždí.

Datum: 11.01.14 09:03
avatar
http://recepty.vareni.cz/vanocka-moji-babicky/
Já můžu doporučit tento recept, vánočka nemá chybu. Po zapletení ještě zpevním špejlemi.
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.01.14 09:13

toho tuku dáváte moc na 1kg mouky stačí 15 dkg já dělám z hladké mouky a nikdy se mi neroztekla

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 11.01.14 11:40

Příčin může býti více. Hodně tuku, nepíšete jaký tuk dáváte. Vánočka se rozteče již při kynutí v pokojové teplotě a nebo až v troubě? Nekyne vám vánočka na radiátoru? Také může být špatný teplota při pečení. Mouku také dávám 50:50, tím to nemůže být.

doplněno 11.01.14 14:27:

uberte tuku, na 1 kg mouky bych nedala víc jak 15 dkg tuku a při pletení vánočku víc utáhněte. Také pletu ze 6 a v pohodě. Nechte kynout v kuchyni na stole. Třeba to vyjde. Když nezkusíte - nebudete vědět.

doplněno 11.01.14 14:42:

Každá trouba je jiná. Já peču na 180 st polovinu doby pečení, pak přikryji alobalem, stáhnu na 150 - 160 st a dopeču.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.01.14 14:24
avatar

Většinou používám máslo; vánočka se roztéká již při kynutí a v troubě se to pouze zhorší. Nechávám ji kynout na vlažné straně kamen, je ale pravda, že kyne dost rychle, což je také možná chyba.

doplněno 11.01.14 14:28:

Zkusím to *palec*

doplněno 11.01.14 14:32:

A teplota pečení by měla být jaká? Já ji dělám tak na 180-200. Shora ji přikrývám alobalem, zezdola se bohužel často připaluje.

Od: zabu
Datum: 11.01.14 18:02

Tukem to rozhodně není. Na 1,2kg hladké mouky, dáváme 30dkg tuku. Kyne to 2,5 hodiny, po upletení další půl hodiny. Pečeme 45-50min. Nejdřív troubu vyhřát naplno, kolik umí, po pěti minutách stáhnout na 150 a péct zbytek času. Ten čas ale stejně musíte zvolit podle velikosti vánočky. 60dkg těch cca 45min. Pokud budete dělat větší, tak se čas bude muset prodloužit, a možná budete muset jít dolů s teplotou.
A takovéhle je potom budete mít.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zabu
Datum: 11.01.14 18:08

Jo, a ještě jsem zapomněl. Pleteme klasicky ze tří vrstev,4+3+2prameny. Plést najednou ze 6 i z 8 jsem zkoušel, a nikdy se mi nepovedlo uplést vánočku tak vysokou, jako když se složí ze tří vrstev.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.14 18:20
avatar

Vánočky máte opravdu krásné, ale nevěřím, že by se mi podařilo takové udělat. Každopádně to zítra zkusím.

Navíc, nevím, čím to je, ale těsto uvnitř je takové nahnědlé (dělám z bílé mouky) a jakoby zdrclé.

doplněno 11.01.14 18:24:

Možná dávám do těsta příliš mnoho kvasnic. Používám sypké; na 1 kg mouky 3 balíčky (mám strach, že to jinak nevykyne)

Těsto dlouho hnětu - klidně hodinu, potom ho nechám kynout (nejprve z jedné strany, potom ho otočím a kyne i z druhé).

Datum: 11.01.14 21:18

Záleží jak jsou ty pytlíky droždí velké a kolika odpovídají droždí čerstvému. Každopádně čerstvého bych na 1 KG mouky dal max 1 a půl kostičky. Příliš droždí může také způsobit propadání těsta. A nevím jak těsto mícháte, ale hodina je opravdu hodně. deset minut musí úplně stačit. I doba kynutí mi příjde velmi dlouhá, když to sečtu - míchání, dvoje kynutí, pletení a opět kynutí - kynutá těsta s časem stárnou a ztrácí na kvalitě. Při bežných podmínkách - zadělat těsto, nechat max hodinku rozkynout - zpracovat vánočky a nechat vykynout - v teple opět asi hodinu - upéci... Jinak k tomu pečení. Běžně velkou vánočku 500-600g peču na horkovzduch 160°C cca 30 min...

Ohodnoceno: 2x
 
Od: zabu
Datum: 12.01.14 01:41

Na těch 1,2kg hl. mouky dáváme 2balíčky normálních kvasnic Lindt. To jsou ty zlaté, za 2.20 z Kauflandu. Těsto zaděláváme v nerezové míse. Nejdřív důkladně promíchat všechny sypké věci. Pak se do toho naleje kvásek z mléka, kvasnic, trochy cukru, důkladně zamíchat, a teprve potom přidat rozpuštěný buď tuk, máslo nebo sádlo, nebo nějakou kombinaci, jak kdo je zvyklý, jak hodně dobrou si ji chce udělat. Znovu rozmíchat, a až to udělá takovou divnou drobenku, tak vyklopit na vál, a zpracovat na vále ručně. Někdy je potřeba podsypat trošíčku mouky. Těsto po vypracování nesmí lepit, musí být vláčné, na omak jako samet, těžko se to popisuje. Na tom vále stačí bohatě 5 minut.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.01.14 13:41
avatar

Těsto mám vždy na omak bezvadné :D - vůbec nelepí, je přiměřeně tuhé, apod. Ovšem jak to začne kynout... Asi bych měla opravdu ubrat kvasnic.

A čím to může být, že je uvnitř takové nahnědlé? Buchty mám vždy bílé... *nevi*

Od: zabu
Datum: 12.01.14 15:05

Nevím. Napadají mě jen ty kvasnice.?Špatně rozmíchané?Málo vykynuté? Opravdu nevím, hádám z vody. Nikdy jsem sušené kvasnice neměl rád a nepoužíval je. Snad bude vědět někdo, kdo je používá, jestli to může být tím.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.01.14 21:20
avatar

Právě že jsou uvnitř nahnědlé a zdrclé :(. Vykynuté jsou až moc - takže možná překynuté?

Od: zabu
Datum: 12.01.14 23:29

Zkuste tenhle můj recept. Vykašlete se na sušené kvasnice a uvidíte. Recept je skoro na konci

https://www.poradte.cz/nejen-…ny/6539-vanocka-chybicka.html

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 20.01.14 20:34
avatar

Pěkný večer,

Vánočku jsem upekla znovu, použila jsem obyč. droždí (ne v prášku) a hlavně jsem ho tam dala méně. Je pravda, že nebylo zrovna čerstvé (jak jsem následně zjistila z papírku - mělo téměř rok). Vánočka kynula velmi dlouho, nakonec však přece vykynula; neroztekla se. Podle mě byl hlavní problém v tom, že jsem těsto dřív dělala mnohem řidší.

doplněno 20.01.14 20:36:

Jinak moc děkuji všem, kdo mi tak dobře poradili, a k druhému obrázku bych měla ještě jeden dotaz.

Jak jsem psala, droždí nebylo nijak slavné. Vánočka sice vykynula, ale snad za půl dne a těsto uvnitř bylo jakési slehnuté (i když vánočka byla velmi dobrá).

Nebo je to u těžkého těsta normální? Jak má vlastně vypadat vánočka zevnitř - do jaké míry má být kyprá? *hi* Moc děkuji.

Od: zabu
Datum: 21.01.14 01:03

To, že Vám vánočka kynula dlouho, mohlo být těmi kvasnicemi. To že se slehla, možná dlouhým kynutím. Je dobré, si mouku i kvasnice dát předem ohřát do tepla. Při oživení kvasnic cca polovičku mléka ohřát na asi 3-35°C. Do něj rozdrobit kvasnice, trochu cukru a mouky, rozkvedlat to, a nespěchat. Počkat si, až se objem kvásku zdvojnásobí. Nestačí jen že mají snahu a začínají kynout. Potom znova rozkvedlat a teprve potom do mouky. Na kynutí je potřeba min 24°C. Ale ideální teplota je kolem 27-28°C.
No a k té kyprosti. Těžko na dálku soudit. Ale pokud uděláte vánočku z takového poměru mouky a tuku jaký jsem doporučoval, bude ta vánočka vždycky hutnější. Ale to je právě to, co odlišuje domácí vánočku od těch vatových nadýchaných produktů z obchodáků.
Mimochodem, musím se pochválit, nikdo to za mě neudělá, v neděli jsme snídali vánočku upečenou 21.12. Skladovaná na půdě, tedy stejné podmínky asi jako v lednici, v mikrotenu. Ještě ji nic nebylo, byla krásně měkká. To se Vám u žádné koupené nestane.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.01.14 12:52
avatar

Mouka byla ohřátá, takže to opravdu asi zavinily ty kvasnice. Já také nemám ráda nadýchané vánočky a tato mi celkem chutnala, i když myslím, že přece jen trochu slehnutá byla.

Každopádně, moc děkuji za pomoc - škoda, že Vám nemohu dát body.

Od: zabu
Datum: 22.01.14 17:43

Body nepotřebuju. Jsem rád, že Vám moje rady k něčemu byly. Až to vydýcháte, tak to zkuste znova. Sem tam se ještě nějaká nepovede, ale bude to čím dál lepší. Holt, školný je drahý, v tomto případě suroviny a Váš čas. Ať se daří.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.