Nejste přihlášen/a.
Ahoj...
Mám docela problém. Je mi 16. Ještě nemám menstruaci. Na gynekologii jsme byli s mamkou. Doktroka to pořád oddaluje, že do 17 je čas a bla bla. Píchala mi vyvolávačku, nic se nestalo, možná jenom takový špinění. Byli jsme na ultrazvuku, prý mám malou dělohu, jinak je vše v pořádku. Mám počkat. Jenže se bojím, že je to moje chyba. Před rokem a půl jsem začla hubnout. Měla jsem dřív 56 kg a zhubla jsem na 47 kg. Šli jsme k tý doktorce a ona řekla, ať přiberu, přibrala jsem na 53 nebo 54 kg. Šli jsme tam znovu, protože jsem to furt nedostala, a ona řekla, no musíš přibrat ještě víc a víc. Původně jsem to chtěla udělat, ale zase se ve mně objevil ten blok, prostě, začala jsem znovu hubnout, prostě nejíst, teď mám 48 kg. Při výšce 175 cm. Ona i tvrdí, že to může být mojí štítnou žlázou, kde hodnoty můžou být max. (v pořádku) do 26 nebo nák tak, a já mám přes 3 000...opravdu! A já mám čas od času takovej hroznej strach. Co když to v životě nedostanu? Může se to stát, když budu mít pořád tuhle váhu? Já i když si tohle všechno uvědomuju, já nedokážu zloustnout, jím sice 3x denně, ale váhu si udržuju. ...Co když budu neplodná? Já bych chtěla dítě v budoucnu. Co myslíte, může se stát, že to nikdy nedostanu? Děkuji za všechny odpovědí...
Ahoj. Já bych se tolik nebála. Vlastní zkušenost - první menstruaci jsem dostala až v 17 letech, jako poslední ve třídě, byla jsem také dost hubená. Dělala jsem si starosti, styděla se před spolužačkami (nevím proč...), ale s odstupem času si říkám, nebylo kam spěchat. Důležité je, že případný zdravotní problém řešíš s maminkou i s lékařem. Věř jim tedy a buď trpělivá.
Takže můžu být v klidu? Dostanu to tedy? :D ...No, já se i kvůli tomu s mámou občas hádám, protože se stydim za to, že je mi tolik a ještě to nemám a tohle je její oblíbené téma...nebo když kámošky ve škole se mě na to zeptají, kdy to dostanu, vymslím si datum, ony to neví...:/
Pokud máš 175 cm a 48kg, tak jsi padlá na hlavu. Doslova. A nejen, že třeba nebudeš mít menses, ale třeba ani děti, jak jsi sama zmínila, protože podváha silně ohrožuje plodnost. A upřímně řečeno, žádný chlap nechce chodící kostru, co sní dvě mrkve za den. 3x denně je málo, aspoň 6x, malé porce, a všechno!
A pokud cítíš, že na to sama nestačíš, je čas se svěřit do rukou odborníků. Na mentální anorexii dojelo už hodně holek.
Ahoj,
Také jsem cca v tvém věku měla při výšce nad 170 cm váhu pod 50 kg - menstruaci jsem měla. Takže tím by to snad být nemělo. Každá to má nicméně nastavené trochu jinak. Babička třeba dostala menstruaci až ve 20 letech; také už se bála, že ji nedostane.
Zkus užívat kontryhel, ten je na podobné problémy vynikající.
doplněno 03.02.14 18:14:Pokud ale máš sklony k anorexii (jak tak čtu), tak na to pozor! Mohou ti chybět důležité látky a organismus pak má jiné starosti, než zajišťovat plodnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.