Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,měla bych na vás prosbu,ohledně pečení vánočky ve formě.Potřebuji jestli je tady někdo kdo by poradil,potřebuji udělat vánočku s mandlema na povrchu,ale zajímá mě čím potřít nebo jak udělat aby ty mandle mi drželi na povrchu vánočky,
Vánočka pečená ve formě je obyčejná buchta. Zasmála jsem se nad radou - potřít medem? To jako formu potřít medem? Vy to tak děláte? A nebo mažete celé těsto medem a pak cpete do formy? Jaký je výsledek? Nebo jste použila med jako lepidlo? Ráda se přiučím.
Pokud mandle dáte na dno formy, budou spálené - vyzkoušeno. Proto ve formě nepeču.
doplněno 24.12.13 21:08:Tak znovu - mandle dotýkající se formy se spálí, kdo nevěří ať zkusí. Z legrace jsem kousek vánočky potřela medem a posypala mandlemi dle rady zde. Fuj tajbl, chuť připomínající nevím co a vánočka je již od včerejška a stále lepí. I přes zdejší radu lepidlo jako med nedoporučuji.
vánočka ve formě to není ono - nikdy nebude taková jako ručně pletená - taky mám formu, ale nepeču v ní...myslím, že vánočka pletená s láskou bude 100x chutnější itřeba bez mandlí...
osobně bych tedy vymastila formu a vysypala sekanými mandlemi a na ně dala těsto - ale po upečení ale vyklopení budou mandle jakoby vpečené do těsta ...prostě to není ono...
S pečením vánočky ve formě nemám nejmenší zkušenost, na druhou stranu každý rok před Vánocemi peču 10 - 12 kusů jako malou vánoční pozornost známým a sousedům.
Už kdysi dávno mě babička naučila dávat celé mandle přímo do vánočky, konkrétně u těch copů ze 4 a ze 3 vždy do každého spojení píchnout jednu mandli. Výhody toho, že jsou po upečení mandle uvnitř a ne na povrchu, jsou dvě. Mandle při manipulaci s vánočkou a při krájení neopadají (zejména lupínky mandlí, jimiž někdo sype vršek vánočky, hodně padají) a při pečení se nespálí. Hodně opečené až připálené mandle mění chuť. Ty "naše" zůstanou většinou pěkně bílé uvnitř a při jídle je příjemné do nich kousnout.
Proto bych doporučila, abyste vrstvila těsto do formy pomalu a postupně mandlemi prokládala. Pokud jimi vyložíte dno formy, při pečení se s nějvětší pravděpodobnstí spálí.
Vůbec nechápu o čem je řeč. Tazatelka se ptá, jak udržet mandle na POVRCHU vánočky, pečené ve ještě ke všemu ve formě. Přece když mandle drží na vánočce bez formy, tím spíše budou držet na vánočce ve formě. Proste potřít rozkvrerlaným vejcem a poklást mandlemi. Ale také jsem ještě neviděla vánočku pečenou ve formě. Ale proti gustu není disputátu.
Já tedy nevím jaké těsto tazatelka myslí, ale mám za to, že bude kynuté a ta vánočka ve formě i kyne. Možná se jedná i o třené těsto a výsledek asi vánočku jen tvarem připomíná, tak jako beránek, či bábovka. Takže dostat mandle na její povrch tak jednoduché zas nebude. Zkusil bych formu vymazat sádlem, či nějakým pevnějším tukem a jednotlivé mandle jakoby přilepit na stěny, ale nevím zda by to fungovalo...
Ale jak píší ostatní, klasická vánočka se splétá, kyne bez formy, po nakynutí se potře rozšlehaným vejcem a posype čím je libo...
doplněno 24.12.13 20:17:Aha, teď mi to došlo. Vy máte nejspíš na mysli, potřít a posypat vánočku hned po upletení, ještě před vložením do formy. No vidíte, to mě nenapadlo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.