Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mensturace - obrovské duševní problémy

Od: sarita odpovědí: 8 změna:

ahoj jmenuju se sára je mi 13 a mám problém. už před necelýma dvěma rokama sem dostala svou první mestruaci a nikomu sem to neřekla. strašně sem se bála leka sem se a nevěděla sem o co jde. pak už sem to ale přiznat nechtěla. žiju s tim dodnes ale dneska mě hrozně zarazilo to že se mě mamka zeptala jestli už sem to neměla. já ale v panice řekla že ne a šla jsem dál. teď mě to ale hrozně mrzí a nevím jak jí to říct. je to prostě v mé hlavě. nikdy se s ničím nesvěřuji a i pře to že mi řekla ať se stane ckoliv tak to mám říct tak i přes to se neodvážim. jsem hrozný zabbělec ale bojím se jak to bude dál :( :( vím že podl tohto dpitota nevadá alejá mám oprauduševí pobléy. trápí mě to a nevím i rdy neeani nejlep kamarádce.psychicky to an mě dopadá a já už fktnevím::( :(

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joolie*
hodnocení

2x

chápu tě, že bys to mamce moc ráda řekla, ale kvůli té panice jsi najednou řekla to "ne".. chtělo to čas na rozmyšlenou, což tě asi nenapadlo v tu chvíli (naprosto pochopitelné). Máma ale prožila mnohem horší věci, např. porod, takže bude mít pro každou holku jako ty pochopení (a pro tebe to největší protože tě miluje).

Zkus za ní zajít a říct, že bys s ní chtěla mluvit o samotě, řekni, že ti to je trapný ale že tu menstruaci máš už od 11, jen se ti o tom předtím nechtělo mluvit, protože to bylo něco nového. Klidně se tomu spolu zasmějte, aspon to nebude vypadat jako nějaký vážný problém a máma to určitě pochopí. Rozhodně se neboj tohohle kroku, protože časem budou daleko důležitější věci k probrání, třeba nějakej kluk a pak manžel, takže když nezahálíš a vytvoříš si mamčinu důvěru už ted, bude to potom skvělý :)

Přeju hodně štěst! :)

hodnocení

0x

Je to v tvém věku naprosto normální věc, tvé kamarádky si jí procházejí také. Nestresuj se z toho, bude tě to prvázet (myslím měsíčky) několik desetiletí.

hodnocení

0x

Děvče,to by jsi se měla mamce svěřit,třeba by tě to pak tolik nedeptalo.Mamka je tvoje nejbližší osoba i kamarádka,tak se jí svěř.Nechápu,jak jsi to 2 roky před ní utajila?Vložky,tampóny přece jen stojí nějaké peníze,asi máš dostatečné kapesné.Použité taky musíš někam vyhazovat,do košů nebo my to na baráku pálily v kotli na tuhá paliva.Trochu se divím,že si toho mamka už nevšimla.Svěř se jí.

sarita
hodnocení

Dděkuju za odpověď no já totiž bych se jí i svěřila ale jak se mě te´d zeptala tak já sem úplně zpanikařila a řekla jsem ne :( možná že kdybych řekla že jo a kdy tak by sem te´d kvuli tomu nebrečela. :( už několikrát jsem brečela protože mě to hrozně trápilo. nevím co mámd ělat. nejhorší je že za měsí bych měla jítna 13náctiletou a nevím jak to do tý doby udělat. :( jo a to že to mamka nepozná je v tom že to před ní vždycky ukryju tak aby to nepoznala. prostě se bojím. :(

Ahoj Sáro. Zkus se na to podívat i z maminčiny strany. Má o Tebe zájem, zeptá se Tě, má snahu komunikovat s Tebou o těchto ženských věcech. Tak překonej stud a zajdi za mamkou. Řekni jí, že se prostě jen stydíš o těchto věcech mluvit, ale že se věci mají tak a tak...Uleví se vám oběma. A neboj, myslím si, že když se Tě mamka zeptala, tak to třeba už dávno ví a poznala. Jen by určitě ocenila, kdyby ses jí na rovinu svěřila a byla k ní upřímná. Je to Tvůj nejbližší člověk, nemáš se čeho bát. Ber to tak, že jednou i Ty budeš v roli matky a Tvá dcera ve tvém věku a jistě by sis přála, aby k Tobě měla důvěru a byla otevřená. Vždyť na tom není nic, zač by ses musela stydět. K ženským toto prostě patří a je opravdu fajn, když mají mámu na blízku a mohou se jí svěřit.. Věř mi, že je to jen o tom, překonat svůj ostych. Pokud to nedokážeš říci mamce do očí a opravdu máš v sobě tak závažný blok, tak jí to jednoduše napiš. Mami _ už je ze mne ženská a jen se o tom stydím s Tebou mluvit. Myslím si, ž maminka už si s tím dál poradí...

doplněno 16.12.13 18:03:

Není vůbec zač.:)

sarita
hodnocení

Moc děkuji. Vaše odpověď mi určitě moc pomohla. :)

lukysek*
hodnocení

0x

Maminka je tvůj nejbližší člověk. Měla by vědět, jak na tom jsi. Není za co se stydět, vyždyť menstruace značí to, že se z tebe stává žena. Měla bys ji brát jako pozitivní věc, vždyť chceš určitě mít jednou děti a k tomu menstruační cyklus prostě patří. Nevím jak jste si s mamkou blízké, ale co tak vlézt si k ní večer/ráno do postele, nakousnout téma a číct ji jak to je. Maminku určitě potěší, že jsi sebrala odvahu a probrala to s ní. Klidně ji řekni, že jsi měla nesmyslný strach ji to říct, pochopí to. To, že menstruuješ by měl vědět i tvůj lékař, proto je na čase mu to při té zmiňované prohlídce říct.

hodnocení

0x

Asi nemáte s matkou ten správný vztah plný lásky. Mamka jen tak šla kolem a napadlo, ji, že se Tě zeptá, zda jsi to už neměla. Stejně, jako by se zeptala, zda jsi tu svačinu snědla. *ee*

Já to dostala prvně, až když mi bylo 14 pryč. Přesto si se mnou jednou večer /asi ve 12 letech/ mamka sedla, uvařily jsme si čaj, byly jsme v místnosti samy dvě a začala mě na to citlivě připravovat. Já jí dávala otázky, ona odpovídala, pravdivě a slušně, nic nezkreslovala.

Navíc jsme si řekly hodně s kamarádkami ve škole, na táboře...Takže jsem věděla,co jednou přijde.

Asi bys měla vzít mamku kolem krku, až budete spolu samy a svěřit se jí, jak to doopravdy bylo. Snad Tě pochopí. Ale je mi divné i to, že mamka si ničeho nevšimla, když třídí prádlo na praní. Neříkej žes někdy nezatřísnila trošku kalhotky, či prostěradlo. A pořádné milující matce by tohle zručeně ujít nemělo.. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]