Proč se trhá linecké těsto?

Od: Datum: 01.12.13 14:28 odpovědí: 21 změna: 16.12.14 09:36

Prosím,kdo už objevil,proč a čím to je,že se linecké těsto trhá ...mám rodinný recept,pak inovovaný,pak nové a nové rady přes pc,ale všichni si naříkají,že se trhá ...je někdo zde kdo to ví a má radu ...? je to nej...cukroví a tvoří i základy pro jiné druhy pečiva proto by mě to zajímalo ...děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: micky*
Datum: 01.12.13 14:33

Já jsem do lineckého dávala tak o 1cm plátku másla navíc a už se to tolik netrhalo :) Jinak doporučuji máslo, nikoliv margarín na pečení atd. je v nich dost vody a to množství vsákne mouka a pak se to více trhá :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.12.13 14:35
avatar



Jaké máte složení toho receptu?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 01.12.13 16:42

no vidíte a už tu máme rozdílné poměry ... jak se tu píše základ se říká 300 :200:100,mouka,tuk,cukr,ale my dáváme cukru o něco míň...možná s tím máslem to může být pravda,ale i máslo nemá 100 % obsah,ale cca 80 % ...

Od: pb®
Datum: 01.12.13 15:00

Nejlpší cukroví to není a základ pro jiné také netvoří, s tím zkrátka nemůžu souhlasit. Jestli někdo peče tak, že udělá jeden druh, pak do toho přisype ořechy a vydává to za jiný druh, tak je to žabař a s pečením cukroví to nemá nic společného. Je to velkovýroba, aby se mohl předvádět, kolik má druhů, ale kvalita je nevalná. Jako když si koupíte bonboniéru, kde každý bonbón vypadá jinak, ale všechny chutnají skoro stejně. Zde je náš recept - 250g másla, 350g hladké mouky, 120g cukru, 3žloutky, 1 vanilkový cukr. Zpracovat a nechat den dva uležet, těstu to jen prospěje. Že by se trhalo nevím. Já po zkušenostech už nikdy nepeču ten den, co udělám těsto.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 01.12.13 16:47

@pb ...to s vámi nemůžu souhlasit jako klasické s rybízovou marmeládou tvoří jeden druh a pak jako podklad pod různá jiná cukroví (úlky,hnízda,čepičky aj.) tam je výslovně linecké kolečko jako dno ...je jasné,že jiný druh je z jiného těsta,pokud je to tam vysloveně napsáno v receptu ...

Od: uska®
Datum: 01.12.13 15:10

Vyrostla jsem u babičky cukrářky, kde se peklo denně. Na svatby, křtiny, běžně dorty k narozeninám, vánoce, velikonoce atd... Recept na linecké, který nejde zapomenout . 10, 20, 30 + 1 vejce + van. cukr.

10 dkg cukru, 20 dkg másla (ne tuku), 30 dkg hladké mouky + van. cukr a jedno vejce. Nic se netrhá i když letos jsem ještě nepekla a kdo ví jaká kvalita másla bude. Těsto udělat den dopředu a uschovat v igelitovém pytlíku v lednici.

Já vše míchám v domácí pekárně.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: ramona
Datum: 01.12.13 16:51

no až tu máme rozdíly ...někdo dává vajíčko a někdo jen žloutek,že z bílku je linecké tvrdé a tedˇ..." babo radˇ "

Datum: 01.12.13 15:22

cukroví jedině z másla, pak jsou těsta dobře zpracovatelná

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 01.12.13 16:27
avatar

Vyvaluji přes potravinovou fólii.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ramona
Datum: 01.12.13 16:49

...jj,to v případě,aby se nelepilo,ale pod tím se stejně na okrajích trhá ...

Od: uska®
Datum: 01.12.13 20:20

Já nevyvaluji těsto, přejedu jej přes strojek na nudle.:),

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dako®
Datum: 01.12.13 20:51
avatar

Já dělám linecké těsto takto: 35 dkg hladké mouky, 25 dkg Hery, 10 dkg cukru moučka, 1 celé vejce, 1 žloutek, vanilkový cukr.

Myslím, že záleží na kvalitě mouky, pokud používáte nějakou obyč. z marketu, tak se může těsto trhat. (moje zkušenost). Raději 2x přesývám přes cedník. Je potom více načechranější a těsto se netrhá. Zkuste to.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zuzik*
Datum: 15.12.13 17:46

Takze my také mame stejny problem linecke se trha:(

Dáváme

750 g hladké mouky

500 g másla

250 g práskového cukru

3 zloutky

citonová kůra

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 15.12.13 22:21

Použila jsem některé vaše i jiné rady a část mouky jsem nahradila solamilem,těsto jen z másla a rozválela jsem to přes folii ...je to určitě lepší i když přes folii se těžko odhaduje výška těsta,ale letos se mi netrhalo a je vynikající i když dost křehké na špičaté formičky jako stromečky ap.,takže kolečka jsou nejmíň problematické ...zdar pečení už zdobím...! hurá

Datum: 16.12.13 18:46
avatar

Tloušťku těsta lze velmi jednoduše regulovat - profesionálky mají vyrobené dřevěné lajsničky v různých výškách. Jednou jsem to viděla, když jsem pomáhala péci na čísi svatbu. My jsme to vychytaly - pečeme "na jehlicích". Na pracovní plochu položíme rovnoběžně pletací jehlice, na slepované tvary 3,5 a na polévané, které se neslepují, 4,5. Mezi ně vložíme těsto přikryjeme fólií a rozválíme tak, že váleček vedeme po jehlicích. Je to rychlé a jednoduché a máme tvary stejně vysoké.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: uska®
Datum: 16.12.13 21:19

Děvčata, honem napište Ježíškovi. Já jsem si objednala od něj váleček na těsto s možností regulace vyváleného plátu. A je po srandě, vše bude stejné. Viděla jsem jej u kamarádky a fungujete to výborně.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 16.12.13 20:36

... čest českým ženám ...ta vynalézavost nemá konce ...žila jsem v cizině a naše domácí cukrařina je podle mne nejlepší a nejchutnější ...!

 

Datum: 16.12.13 21:26

Těsto se trhá z důvodu nekvalitní mouky. Pokud lepek v mouce nemá potřebnou tažnost, tak těsto, které se nebude trhat, prostě neuděláte.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.12.14 07:36
avatar

jj, dobrá mouka je základ. I ta "tesco" nebo jákákoliv jiná i ověřená může mít jednu šarži blbou. Další příčinu bych hledal v tuku. Pokud používáte něco ověřeného (např Heru), tak jedině mouka resp lepek v ní.

Množství lepku zjistíte i doma, ale musel byste vědět jaké je běžné množství, abyste to poznal. Stačí uhníst 1cm malinkou kuličku těsta (jen voda + mouka) a tu žmoulat pod tekoucí vodou a žmoulat a žmoulat tak dlouho až vám v ruce zbyde něco jako "sopel". pardon, ale je to přesné. A to je ten lepek :)

doplněno 16.12.14 08:20: @aaella souhlasím, v době kuchyňských robotu/hnetacu už to není tolik aktuální. Babičky musely být šikovnější. Teď jen stačí dlouho nehnist ještě po robotu
doplněno 16.12.14 09:36:

pro další bych doplnil, že správné těsto se nemá lesknout, ale má zůstat matné. Pokud se začne lesknout je tuk už hodně rozpuštěny a není daleko ke spaření, pokud už to není - ve výsledku je to znát i na chuti!

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.12.14 07:58

Linecké těsto se netrhá z důvodu kvality mouky. To na to nemá žádný vliv. Trhavost těsta souvisí s jeho zpracováním. Linecké těsto se nesmí dlouho zpracovávat, jakmile se dlouho hněte, obzvláště v teple, tak se tzv. spaří a proto se trhá. To je právě ona "finta" u lineckého - rychle těsto zpracovat.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: ramona
Datum: 16.12.13 22:41

...na váleček pozdě ...už mám vše i slepované, ale to by byla dobrá věc,ale kde to sehnat ...?

Co se týká mouky,tak letos jsem dělala všechny vaše rady a těstíčko bylo jak básenˇa dokonce část mouky jsem nahradila malým stejným množstvím solamylu - ( 2 lžíce solamilu místo 2 lžic odebraných mouky) a mouku jsem si prosila do mísy po každém vážení a můžu všem doporučit ... jsem koupila za 35 kč u vietnamců sítko na mouku ( vždy jsem tuto činnost podceňovala),ale letos jsem si s tím vyhrála a výsledek se dostavil ... přeji dobré pořízení a ok výsledek ...

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.