Nejste přihlášen/a.
Zítra jdeme s přítelem na svatbu, je to jeden jeho dobrý kamarád, ptali jsme se jestli dát dar či finance. Dohodli jsme se na financích. Ptám se tedy, kolik se dává? Děkuji
Dává se dle možností. Minimálně alespoň dvakrát tolik, co svatebčany stojíme svou přítomností. Já to řeším klasickou desítkou, protože si přátel vážím. Ale to není podmínkou, tak to řeším já...
doplněno 29.11.13 22:13:Nojo, no, já strašně nerad na svatbu, na kterou jsem pozván, chodím na tzv. vyžírku... Jít s pětistovkou bych se opravdu strašně moc styděl! Asi bych to pak řešil výmluvou a písemnou gratulací...
Záleží na tom zda jako přátelé jdete na obřad + hostinu-pak nejméně 1000,-Kč na osobu ( to považuji opravdu za minimum), nebo zda jdete na hostinu jen večer, to by mohlo stačit 1000,-Kč za oba. Zkuste počítat-dostanete, oběd, večeři, raut, zákusky + výslužka. Ve dvou kamarádce na svatbu to bych dávala 5000,-Kč.
Souhlasím s Liduš,je to dobrý přítel,dala bych ve dvou taky 5000,-Je fakt,že pro někoho to může být moc,ale v krajním případě bych tedy pod 3000,-opravdu nešla.500,-na osobu?To je opravdu málo,na běžné narozeniny dávám víc.
+/- 500,- (za oba dohromady), bratrovi jsem dal při výběru (100,- bohužel to byl špatně zvolený terín svatby + to dali vědět 14 dni dopředu, takže jsem víc navíc ani neměl) a k tomu jsem dal předem ještě matce 200,-Kč, je to na každém kolik chce, popř. může dát. Bratra mám rád, jako by byl můj pokrevní a vlastní (máme stejnou matu ale jiného otce, vyrůstal jsem s ním). Kdybych mohl dát víc, tak bych dal. Podle mne je důležité, že člověk něco dá a je tak nějak více méně jedno kolik.
No asi jak kdy. Když se ženil švagr, dával jsem mu zmíněnou desítku. Pokud jdu na svatbu nějakému kamarádovi, odhaduju to podle okolností - většinou tak po tisícovce. Ve dvou tedy dvakrát tolik. Eventuelně koupím přímo nějaký dar v podobné ceně, pokud vím, co by se jim hodilo. Teď už ale na svatbu nikomu moc nechodím, jedině že by se někdo chtěl ženit podruhé...
Dala bych tak 3333 Kč a v drobných, třeba 10ti korunách. V nějakém originálním obalu. Aby na to vzpomínali. Záleží na tom, jak je situovaný pozvaný a jak novomanželé. Podle okolností. Nejde obdarovávat podle šablony. Prostě jak to cítíte, někdo má vyšší příčku, někdo je skromější, někdo prostě ani nemá na víc. Myslím tím, že třeba nemá práci, nebo je brzy po škole a nemá našetřeno, nebo je to kamarád ne až tak blízký. Takže od té tisícikoruny za osobu do dvou tisíc. Pět set bych nedala, to se mě zdá málo.
doplněno 30.11.13 06:37:Příklad - kdybych kupovala dar, tak třeba hezké, nežehlící a trvanlivé povlečení za 500 Kč bych nesehnala. Opravdu pěkné povlečení pro dva tak od 3000 a výše.
Je blbý termín, dali vědět 14 dní předem. Rozhodli se ze dne na den. V říjnu si řekli že jo a dneska je svatba... proto se ptám...OK shodli jsme se na 1000,-, bohužel jsem ted byla po 5 ti letech 3 měsíce na pracáku, uz jsem sice zase zamestnaná, ale necelý mesíc, opravujeme baráček a je pár dní před vánoci...takže 1000,-. děkuji všem za názory...
Presne tak Nicol. Nikdo neceka desitky tisic. Kazdy da dle svych moznosti. Dobre kamaradce bych dala 5 tisic. Pokud je to opravdu mala svatba na rychlo a ty nemas vic i 1000 kc je pekna castka. Mala svatba bude mit zrejme obed a za dva se urcite do 1000 za jidlo a vse vejdete...Myslim, ze to neni jen o penezich
já jsem dal kamarádovi 1000,- do obálky, jednu super knihu o manželství...né nijak hrubou. Takovou malou s celkem zajímavými úvahami. Šel jsem jen na obřad, nebyl jsem pozvaný jen zveřelnil na fb že se žení a že rád uvidí všechny. Vzhledem k tomu jací jsme byli kámoši, mě ale udivilo to, že si nenašel čas si pokecat když se vybavoval se svými kamarády z práce. Dost mě to zarazilo.
od té doby už nefiguruje jako kamarád ale jen jako známý a spolužák.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.