Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč dvojctihodný a proč pod obojí?

Od: cekrops® odpovědí: 9 změna:

Zdravím. Nevíte co to znamená když se řekne že např. je " DVOJCTIHODNÝ" koláč? A co je to tzv . " POD OBOJÍ "? Něco jsem sice našel v Googlu ale moc chytrý z toho nejsem... Díky!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Co znamená dvojctihodný to nevím, ale termín podobojí pochází ze středověku, kdy se svátost přijímala buď pod jednou nebo pod obojí způsobou. Pod jednou způsobou znamenalo, že u svatého přijímání dostávali jen hostii, pod obojí znamenalo, že u přijímání dostávali hostii i hlt vína. Proto taky měli husiti ve znaku kalich.

hodnocení

2x

"dvojctihodné" koláče (nebo buchty) mají dvojí náplň - nejčastěji tvaroh + mák nebo tvaroh + povidla.

"Dvojctihodný pane" je zastaralé oslovení evangelického nebo anglikánského faráře

alileta*
hodnocení

2x

Podle mě dvojctihodné koláče jsou ty, které mají jednu náplň uvnitř a druhou navrch. Napřed se udělá jakási buchta, v níž je jedna náplň, a ta se pak vytvaruje do tvaru koláče (tenčí vrstva uprostřed a silnější okraje) a navrch se dá druhá náplň jako na klasický koláč.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, také nevím přesně, ale ten pojem dvojctihodný může mít souvislost s náboženstvím.

U těch koláčů jsem si vždy myslel, že jde o ty dvě náplně - např. tvarohová a maková v jednom koláči. Zdravím!

duha*
Ano dvojctihodny kolac ma dve naplne treba tvaroh a povidla

hodnocení

0x

Také zdravím. Dvojctihodný znamená - hodný obzvláštní cti. Píše se, že slovo vzniklo ze spojení dvojí cti hodný.

A když moje manželka peče tzv. trojctihodné?

judrjezevec
hodnocení

0x

Ivan Mládek jednou říkal, že takzvaný způsob "pod obojí" bylo vlastně Janem Husem zavedené libovolné psaní I nebo Y... :)

hodnocení

0x

když se o někom řekne, že je "pod obojí", může to znamenat, že je na holky i na kluky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]