Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neschopenka v těhotenství

Od: petrushkaa* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

jsem v 8.týdnu těhotenství a chci se zeptat teda spíš aby mi mohl někdo poradit,dělám v restauraci v kuchyni kde je průvan,všechno studený .. Teď je tam rekonstrukce takže by se mělo jít až mezi 10.-15.prosincem už do práce,já si dnes volala doktorovi na přeobjednání a když jsem tam byla minule ptal se mě kde pracuji a když jsem mu to řekla řekl že by mi mohl napsat neschopenku,akorát ted přemýšlím jestli je to dobrý nápad když mi končí smlouva na konci tohoto roku .. Co myslíte mám jít na neschopenku? Nechci riskovat když jsem prvorodička :(

Předem děkuji za odpovědi

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miklous*
hodnocení

2x
Byla jsem v úplně stejné situaci. Ale před 12ti lety. Pokud se něco změnilo, ať mě někdo, prosím, opraví.
Po celou dobu neschopenky je člověk vedený pod svým zaměstnavatelem. Jinými slovy s člověkem na neschopence nelze ukončit pracovní poměr. Jde jen o papírovou záležitost. Peníze Vám budou chodit přímo ze sociálky, až do odchodu na mateřskou. Po ukončení mateřské samozřejmě nebudete dále již u zaměstnavatele zaměstnána - vypršení lhůty platí. Pak nastoupit do nového zaměstnání nebo na ÚP.
Ideální by bylo se přímo na ÚP zeptat.
petrushkaa*
hodnocení

Děkuji zaodpověď

Ale pokud já budu na neschopence tak on mě vyhodit nemůže ale místo by správně měl držet nebo se mýlím? :/ Jako vracet se tam nehodlám jen mě zajímá jestli to vůci mému šéfovi nebude podraz jít před ukončením smlouvy na neschopenku a on mi jí bude muset ještě do toho prodloužit,nebo ne?

Pokud máte smlouvu na dobu určitou, pak skončíte k danému dni, které máte ve smlouvě. Bez ohledu na to, zda jste nemocná. Prostě pracovní poměr skončí uplynutím sjednané doby. Držet Vám místo zaměstnavatel nebude, nemá proč, přestanete být jeho zaměstnancem.

petrushkaa*
hodnocení

No dobře ale v tom případě mi nemůže dát výpověď když mu donesu neschopenku a navíc já se ani nezmínila ( to se omlouvám ), já neschopence už byla 20 dní takže stejně bych na ní navázala nebo ne?

iz*

Petrushko, pracovní poměr, který jste si dobrovolně sjednala na dobu určitou, skončí uplynutím sjednané doby, nikoliv výpovědí (= zaměstnavatel Vám nedává výpověď).

Pracovní poměr skončí bez ohledu na případnou nemoc, těhotenství, apod., protože se na Vaši situaci nevztahuje zákaz výpovědi v ochranné lhůtě.

Neschopenka Vám může pomoci řešit zdravotní problémy, ale obávám se, že pokud nyní budete v pracovní neschopnosti, nemusíte "dosáhnout" na peněžitou pomoc v mateřství.

Jak dlouho trvalo toto zaměstnání? Pokud méně než 9 měsíců - co mu předcházelo? (Ptám se pro posouzení nároku na PPM.)

miklous*
Není povinnost zaměstnavatele Vám dále držet místo. Pro něj se vlastně nic nemění. Jde jen o to odkud Vám budou chodit peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]