Brambory na loupačku - solit při vaření?

Od: Datum: 28.11.13 19:49 odpovědí: 15 změna: 30.11.13 18:04
avatar

Ahoj. Dnes jsem dávala vařit brambory na loupačku a byl u nás známý a divil se, že jsem je neosolila. Nikdy mě nenapadlo je solit, když se vaří ve slupce. Osolím je až na talíři oloupané. Jak je vaříte vy, solíte při vaření nebo ne?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 28.11.13 19:53
avatar

Také je solím při vaření,jsou chutnější:-P

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 28.11.13 20:29
avatar

Zkoušel jsem je osolit i nesolit-rozdíl jsme na nich nepoznali ani osolené nebyly po oloupání slané ,takže zbytečnost!Spíše to bude jako placebo-osolíte-li je,budou se Vám po oloupání zdát slané.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 28.11.13 20:53
avatar

Brambory ve slupce při vaření solím a přidávám i pár kmínů, po uvaření oloupu, trochu posolím, přidám máslo a zelenou petržel (nebo sádlo s osmaženou cibulkou a slaninou). Proč to dělám zrovna tak? Dělala to babička, maminka, prostě o tom nepřemýšlím.

doplněno 28.11.13 21:24:
Brambory pořádně omyjeme aby byla slupka čistá.
Dáme je do hrnce a zalijeme vodou, tak aby byly těsně pod hladinou, přidáme lžičku soli. (zdroj. toprecepty.cz)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.11.13 21:02
avatar

ahoj, my jsme doma vždycky vařili brambory jenom ve vodě, jsou přece ve šlupce, tak nemá cenu dávat nějaké koření a sůl, no ne?

Ohodnoceno: 2x
 
Od: host
Datum: 28.11.13 21:13

Brabory ve slupce se odjakživa vařily v neosolené vodě o posolily se až oloupané - jako v případě brambor na loupačku, kde se posilily až po oloupání a na každé sousto se dával kousek másla nebo tvarohu

Brambory oškrábané, bez slupky se vařejí v osolené vodě. Co k tomu dodat.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xixi*
Datum: 28.11.13 22:20

Neloupané bez soli, bez kmínu, s kapkou octa.

Loupané se solí a kmínem bez octa.

Proč nevím :D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 28.11.13 23:04
avatar

Ještě teď vařím brambory ve slupce, aby byl co nejmenší odpad a nikdy při vaření ve slupce nesolím. Podle mně se sleje slaná voda, bramborům to moc nepřidá a jde to odpadu. - pt

Ohodnoceno: 0x
 
Od: sara111*
Datum: 28.11.13 23:40

pri vareni se sul do brambor pres slupku nedostane :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.13 08:03
avatar

To by jeden nevěřil, kolik možností je při vaření brambor ve slupce.:D Já dávám k bramborám při vaření oloupaných i ve slupce kmín, protože mi to poradila poradkyně na výživu. Kmín prý neutralizuje jed, který mají brambory a rajčata. Jmenuje se solanin? Nejsem si jistá. Je zatěžující, zvláště pak pro revmatiky. ;) A taky solím.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.13 10:30

To, že kmín neutralizuje jed v bramborách, je údajně pouze pověra, solanin se rozkládá tepelnou úpravou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.13 12:54
Tedy vařím už čtvrt století. Ale brambory vařené ve slupce jsem nikdy nesolila .
Jediné co solím při vaření v "obalu" jsou vejce a to proto, že pokud vejce praskne tak se ve slané vodě nevyhrne ven. Ze stejného důvodu dává někdo ocet. Pro mě stejný efekt při menším smradu .
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.13 16:01
avatar

Miklous, jen se zamýšlím nad octem při vaření vajec. Ocet by měl skořápky rozpouštět, protože je to vpodstatě kyselina, která zásaditý vápník skořápky rozpouští. Asi octu není tolik aby skořápku stihnul rozpustit dřív, než bílek změní skupenství.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.13 16:45
avatar

Přesně tak. Octu je tak akorát na to, aby skořápka změkla a nepraskla.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.11.13 18:04
Babkazov: Hmm zajímavé - to mě nikdy nenapadlo ;). Myslím si, že tento jev nehrozí vzhledem k tomu, že vajíčka vaříme maximálně 10 minut.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.13 16:40
avatar

Já tedy brambory ve slupce solím. Solila jsem je odjakživa, ale když jsme byli na dovolené na Lanzarote, tak nám tam předložili jejich tradiční jídlo, což byly ryby s různými omáčkami a s přílohou - brambory ve slupce vařené v mořské vodě. Byly takové menší, na slupce byly patrné krystalky soli a byly hrozně lahodné. A snad říkali, že je to možné vařit i v normální vodě, osolené asi 3 díly vody na 1 díl soli. Nejsem si jistá poměrem, doma jsem to nezkoušela. Nevím, asi to bylo i prostředím, ale fakt to byla lahůdka. Zkoušela jsem na netu něco o nich najít a ejhle! Pod názvem "Kanárské brambory" se najde receptů několik. Já doma ale zůstanu u tradičních českých brambor na loupačku vařených v přiměřeně osolené vodě a na ty "kanárské" si raději zajedu znovu na "Kanáry". (Jé, kéž by! *modla* )

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.