Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
byla jsem u svého gynekologa na prvním utz, myslela jsem, že mi předepíše nějaké vitamíny-kyselinu listovou, ale nenapsal mi nic, dá se kys. listová koupit volně v lékárně? a kolik stojí? mám říct svému gynekologovi, že ji beru?
"stírečku" i já nechápu proč si dnešní maminy myslí, že musí hned dostat dvě hrsti tabletek, těhotenství není nemoc a není důvod k užívání spousty všemožných vitamínů, pokud důvod je, tak je lékař předepíše.
Ale vždyť je vědecky dokázné, že užíváním kyseliny listové v těhotenství se významě snižuje riziko vrozených vad. To nám říkali na střední už v 90.letech. A ne, to potřebné množství 400µg do sebe fakt jen pestrou stravou nedostanete.
Já netvrdím, že není vhodná, jen tvrdím, že těch 400 mikrogramů obsahuje třeba 100gramů čočky nebo fazolí. Zbytek najdete v dalších potravinách jako třeba zelenina ovoce, slunečnicové semena, ořechy i se zdravým tukem omega3 nenasycenými mastnými kyselinami. Těch 1000 mikrogramů B9 člověk do sebe úplně v pohodě dostane, vstřebatelnost ze stravy je cca 50procent, takže těch 400-600mikrogramů člověk má aniž by se nějak snažil.
doplněno 20.11.13 16:26: Ještě dodám, ze zvýšený příjem by mel být tři měsíce před otehotnenim, mozek a micha plodu se vyvíjí v prvních týdnech těhotenství, později uz nemá takový efekt. Taky je nutné říct, ze kyselina listová pomáhá dělení buněk, ale i těch rakovinotvornych.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.